De ce pisicile se zvâcnesc în somn
Pisica se zvâcnește într-un vis, există vreun motiv de îngrijorare?
Observând că pisica se zvâcnește într-un vis, proprietarul poate fi îngrijorat de bunăstarea animalului de companie. Dacă vorbim despre o pisică adultă, suspiciunile sunt departe de a fi nefondate. Să ne dăm seama de ce pisicile se zvâcnesc în somn și ce poate indica dacă pisica se zvâcnește prea mult.
Pisicile visează?
Pisicile, sau mai degrabă, visele lor, au făcut posibilă demonstrarea lumii întregi că și animalele se cufundă în lumea viselor. Mai mult, oamenii de știință sugerează că Visele animalelor noastre de companie sunt mult mai bogate și mai dinamice decât ale noastre. Totul a început cu faptul că medicii au început să studieze fazele somnului uman. Pentru a confirma presupunerea că oamenii sănătoși își pierd capacitatea de mișcare în timpul somnului REM, a fost efectuat un experiment pe un grup de pisici.
Tuturor animalelor li s-a îndepărtat o mică zonă a creierului, care era responsabilă pentru atonia musculară în faza de somn REM. După reabilitarea completă a animalelor, suspiciunile oamenilor de știință au fost afectate. Pisicile observate s-au ridicat pe labe, au mers cu încredere, au întors capul, ca și cum ar urma pe cineva. În stare de somn, pisicile au adulmecat și au întors urechile. Experimentul a demonstrat că pisicile văd, aud și ating visele.
E interesant! Un animal adult, sănătos, nu se mișcă în timpul somnului REM, deși mișcările rapide ale ochilor și ușoare zvâcniri sunt considerate normale.
Odată cu dezvoltarea echipamentelor medicale, a fost posibil să se demonstreze că în timpul unui vis, pisicile experimentează emoții reale: frică, bucurie, entuziasm, agresivitate. În apropierea animalelor observate, au fost pulverizați „feromoni” ai unei pisici de același sex, iar cei observați au arătat agresivitate. În cazul opus, atunci când pulverizați mirosul unui animal de sex opus, cei observați s-au comportat calm sau interesat. Adică, animalele care nu au fost paralizate de faza REM nu numai că au simțit lumea exterioară, ci au luat și decizii naturale, instinctive. Aceste observații au condus la concluzia că în visele lor pisicile se văd pe sine și mediul înconjurător foarte realist.
E interesant! Au fost efectuate experimente pe pisici, câini și rozătoare. Pisicile i-au surprins pe oamenii de știință emițând în mod foarte natural vânătoarea într-un vis. Câinii au făcut deodată aluzii la esența animală, imitând comportamentul lupilor sălbatici. Rozătoarele au doborât toate recordurile, deoarece chiar și într-un vis au reușit să rezolve sarcinile care le-au fost atribuite.
Studiul somnului uman și animal continuă. Desigur, astăzi nu se mai practică îndepărtarea unei părți a creierului de dragul observației. Pentru a ameliora atonia în timpul fazei REM, sunt folosite blocaje ale unei părți a creierului. Oamenii de știință moderni sunt în pragul unei mari descoperiri, deoarece experimentele au inclus observații ale activității creierului cu scanere extrem de sensibile. Fără îndoială că pisicile visează, dar poate că în curând vom afla exact cum arată lumea lor de vis. Astăzi, oamenii de știință au descoperit că lor primele vise pe care le văd pisoii încă în pântece.
Somnul activ al pisoiului nu este de ce să vă faceți griji
Cele mai multe speculații pe fondul îngrijorării provin de la proprietarii de pisoi. Îndrăznim să vă asigurăm că dacă pisica ta se zvâcnește în somn, dar nu are încă 12-15 luni, este normal. Nu vă faceți griji dacă pisoiul doarme într-o poziție nefirească sau ochii îi sunt ușor deschiși. Primul se explică prin faptul că pisoii nu sunt atât de pretențioși la confort, al doilea se datorează prezenței unei a treia pleoape, o peliculă transparentă care protejează ochiul în timpul somnului, chiar dacă este deschis.
Un pisoi se poate zvâcni mult, se poate rostogoli și chiar miauna după stres sau joacă activă. Dacă copilul doarme și observați că labele îi trec, atunci într-un vis patrupedul merge sau aleargă. Până la vârsta de 1,5–2 ani, activitatea în faza REM este absolut normală și se explică printr-un sistem nervos incomplet format.
Somnul REM la pisoii cu vârsta de până la 6 luni ocupă aproximativ 80% din timpul total de somn. Dacă observați că pisica nu se înfioră în somn la fel de des ca înainte, puteți trage concluzii despre întărirea sistemului nervos și maturizarea animalului în ansamblu. Perioada de formare a sistemului nervos este foarte individuală și depinde de mulți factori. La așa-numitele pisici autohtone, aceasta durează până la 10 luni, unele pisici de rasă pură „rămân copii” până la doi ani.
Când sunt lucruri de care să vă faceți griji?
Proprietarul ar trebui să fie îngrijorat, dar este mai bine să consultați imediat un medic, dacă zvâcnirea în somn seamănă cu convulsii. La cea mai mică îndoială, trezește-ți animalul de companie și urmărește viteza trezirii lui. O pisică sănătoasă, chiar și atunci când se află într-o stare complet relaxată, se va trezi complet în 10-15 secunde. Dacă starea de pe jumătate adormit ți se pare suspectă, observi că pisica respiră greu, își ridică capul sau înghite saliva – cheamă un medic.
Dacă nu vă puteți trezi animalul de companie sau dacă își pierde cunoștința, sunați imediat un medic, deoarece este posibil ca o convulsie să reapară. După o convulsie severă (în funcție de cauza acesteia), pisica își poate pierde cunoștința și nu își poate reveni niciodată. Convulsiile sunt o afecțiune foarte gravă care indică faptul că creierul nu poate controla sistemul nervos central.
Important! Videoclipurile apar periodic în rețea, deoarece o pisică adormită sare brusc și aleargă, se poate izbi de obstacole etc. Poate părea amuzant, dar un astfel de comportament indică tulburări severe în funcționarea sistemului nervos central.
Un grup de risc separat este pisicile însărcinate și recent născute. Imediat după naștere, când pisica se odihnește, o criză poate indica postpartum preeclampsie – o stare foarte periculoasa care va duce la moartea animalului de companiedacă nu primește ajutor de urgență. Tremuratul constant, în creștere, transformându-se în convulsii, este un semn de hipoglicemie, care se varsă rapid în comă și este plină de moartea unei pisici.
O convulsie sau spasme severe pot fi explicate printr-o serie de evenimente care nu sunt asociate cu boli. După stres sever sau frică, mișcare, luptă, pericol experimentat, este probabil ca pisica să se zvâcnească în somn – acest lucru nu este complet normal, dar nu trebuie luate măsuri speciale. Scăderea controlului asupra sistemului nervos central indică faptul că creierul și conexiunile neuronale ale pisicii sunt temporar „decuplate”. Totul va reveni la normal atunci când corpul animalului de companie va fi restaurat. Dacă pisica nu era stresată și părea sănătoasă toată ziua, trebuie să excludeți:
- Contact cu purtătorii virusului în ultimele 10-14 zile – unele boli se dezvoltă foarte repede, dar majoritatea sunt secrete în perioada de incubație. Vă rugăm să rețineți că virusul poate fi adus în casă pe haine sau încălțăminte, adică toate animalele nevaccinate sunt în pericol. Convulsiile se dezvoltă de obicei pe un fundal de temperatură ridicată.
- Accident vascular cerebral и hipotermie – ambele condiții duc la o încălcare a proceselor metabolice din corpul pisicii și pot fi însoțite de convulsii.
- otrăvire otrăvurile, gazele, substanțele chimice și medicamentele duc la o dezvoltare foarte rapidă a intoxicației și a convulsiilor.
- deshidratare – se dezvoltă de obicei pe fondul vărsăturilor sau diareei prelungite. Dacă pisica nu bea apă sau nu consumă suficient lichid, poate apărea o deshidratare cronică, care mai devreme sau mai târziu va duce la grave tulburări metabolice, înfometare de oxigen și convulsii.
Observând că pisica doarme neliniștită și, în același timp, nu arată sănătoasă (blana decolorată, deshidratare, febră, membrane mucoase suprauscate), trebuie să consultați un medic, deoarece numai un specialist va putea „elimina” diagnosticul dorit. :
- Afectiuni respiratorii – bronșită, pleurezie, pneumonie.
- Boli ale inimii și ale sistemului circulator în ansamblu – defecte, cardiomiopatie, leziuni ale paraziților, stare pre-infarct etc.
- Probleme cu hormonii, tiroida și pancreasul. Cele mai frecvente cauze ale convulsiilor la pisici sunt:
- Diabetul este un nivel scăzut de insulină în sânge.
- Hipoglicemia este scăderea zahărului din sânge.
Pisicile sunt mult mai puțin susceptibile de a suferi de epilepsie decât câinii, dar dezvoltarea bolii este probabilă după ce au primit o leziune cerebrală traumatică. Astfel de abateri neevidente, cum ar fi lipsa de taurină, echilibrul perturbat de magneziu, calciu și fosfor, intoxicația de la utilizarea șezlongurilor de calitate scăzută, bolurilor și mijloacelor de tratament preventiv pot duce, de asemenea, la perturbarea sistemului nervos central.
De ce pisicile tremură în somn?
Mulți iubitori de pisici consideră că este o adevărată plăcere să-și urmărească animalele de companie care dorm. Torcările iau ipostaze bizare – uneori te întrebi cum fac totul. Mai departe mai mult. Animalele de companie încep să-și zvâcnească labele într-un mod amuzant, cozile, obrajii și mustața trec în timp. Se pare că animalele au un vis captivant, plin de tot felul de aventuri. Știința susține că nu numai tu și cu mine avem vise – și toarcerii văd și vise dulci.
Vis de pisică. Suntem obișnuiți ca pisicile să doarmă mult, chiar prea mult. Oamenii de știință meticuloși au calculat cândva că creaturile cu mustață își petrec mai mult de jumătate din viață dormind. Dar pisicile, spre meritul lor, dorm foarte interesant. Configurați un experiment. Când se pare că animalul de companie a adormit „strâns”, cheamă-l sau foșnește o pungă cu mâncarea ta preferată. Pisica se va trezi din somn aproape instantaneu. Ei bine, sau mișcă-i urechile, care este, de asemenea, un rezultat foarte demn. Concluzionăm: animalul rămâne aproape întotdeauna în modul „recepție”, nu se oprește complet.
Cu toate acestea, pisicile intră și într-o perioadă de așa-numit somn REM. Atunci se visează, mustața și labele încep să se zvâcnească. Și, dacă animalul de companie nu reacționează în niciun fel la propunerile tale provocatoare, putem presupune că acum trăiește cel mai profund somn al său.
Ce este somnul REM? Se observă și la noi. În momentul în care ne aflăm în faza REM visăm la cele mai vii „imagini”. Activitatea creierului în acest moment crește, pupilele noastre se grăbesc în direcții diferite sub pleoapele închise. Visele sunt visate, în special, de câini, pisici, șobolani și unele păsări. O persoană intră în somn REM aproximativ la fiecare 90 de minute. Dar pisicile se bucură de somnul mai des – la fiecare 25 de minute. Având în vedere cât timp dorm toarcă, este ușor de calculat câte vise interesante au.
Atonia musculară. Atonia este absența tonusului normal al mușchilor scheletici. În timpul somnului REM, mușchii noștri se relaxează, nu funcționează și există o stare de atonie. Natura s-a ocupat de tot: dacă ai vedea un fel de vis groaznic, ai putea face o mulțime de lucruri pe care trebuia să le regreti când te-ai trezit. Desigur, există și excepții: unii, de exemplu, vorbesc și chiar merg în somn, dar acest lucru se observă relativ rar. De asemenea, se întâmplă ca și în timpul somnului, capacitatea de mișcare să revină pentru scurt timp la noi, starea de atonia musculară se retrage. Probabil că ceva asemănător se întâmplă cu animalele noastre de companie. Labele se zvâcnesc, coada merge – înseamnă că capacitatea de a se mișca a revenit pentru un timp.
Este normal? Ne grăbim să liniștim cititorii: absolut normal. Dimpotrivă: dacă pisica ta se zvâcnește în somn, atunci are un somn bun și sănătos. Amintiți-vă materialul din acest articol: animalul dvs. de companie poate avea cu ușurință un vis dramatic, de exemplu, un fel de urmărire. Și aici, apropo, i-a revenit capacitatea de a se mișca. Lasă să fie puțin. Așa că vezi o „mini-crisă” – pisica ta își zvâcnește comic labele, încercând să scape de un inamic necunoscut.
Din păcate, animalele au uneori convulsii reale. Ele sunt destul de ușor de distins: corpul în momentul convulsii nu va fi relaxat, ci rigid. Cu aceleași labe, pisica va începe să bată și nu să se zvâcnească. În același timp, pot fi observate vărsături și alte comportamente ciudate. În acest caz, animalul de companie trebuie prezentat medicului veterinar. Orice altceva este doar un vis. Un vis de pisică imprevizibil și captivant.
De ce pisicile tremură în somn?
Mulți iubitori de pisici consideră că este o adevărată plăcere să-și urmărească animalele de companie care dorm. Torcările iau ipostaze bizare – uneori te întrebi cum fac totul. Mai departe mai mult. Animalele de companie încep să-și zvâcnească labele într-un mod amuzant, cozile, obrajii și mustața trec în timp. Se pare că animalele au un vis captivant, plin de tot felul de aventuri. Știința susține că nu numai tu și cu mine avem vise – și toarcerii văd și vise dulci.
Vis de pisică. Suntem obișnuiți ca pisicile să doarmă mult, chiar prea mult. Oamenii de știință meticuloși au calculat cândva că creaturile cu mustață își petrec mai mult de jumătate din viață dormind. Dar pisicile, spre meritul lor, dorm foarte interesant. Configurați un experiment. Când se pare că animalul de companie a adormit „strâns”, cheamă-l sau foșnește o pungă cu mâncarea ta preferată. Pisica se va trezi din somn aproape instantaneu. Ei bine, sau mișcă-i urechile, care este, de asemenea, un rezultat foarte demn. Concluzionăm: animalul rămâne aproape întotdeauna în modul „recepție”, nu se oprește complet.
Cu toate acestea, pisicile intră și într-o perioadă de așa-numit somn REM. Atunci se visează, mustața și labele încep să se zvâcnească. Și, dacă animalul de companie nu reacționează în niciun fel la propunerile tale provocatoare, putem presupune că acum trăiește cel mai profund somn al său.
Ce este somnul REM? Se observă și la noi. În momentul în care ne aflăm în faza REM visăm la cele mai vii „imagini”. Activitatea creierului în acest moment crește, pupilele noastre se grăbesc în direcții diferite sub pleoapele închise. Visele sunt visate, în special, de câini, pisici, șobolani și unele păsări. O persoană intră în somn REM aproximativ la fiecare 90 de minute. Dar pisicile se bucură de somnul mai des – la fiecare 25 de minute. Având în vedere cât timp dorm toarcă, este ușor de calculat câte vise interesante au.
Atonia musculară. Atonia este absența tonusului normal al mușchilor scheletici. În timpul somnului REM, mușchii noștri se relaxează, nu funcționează și există o stare de atonie. Natura s-a ocupat de tot: dacă ai vedea un fel de vis groaznic, ai putea face o mulțime de lucruri pe care trebuia să le regreti când te-ai trezit. Desigur, există și excepții: unii, de exemplu, vorbesc și chiar merg în somn, dar acest lucru se observă relativ rar. De asemenea, se întâmplă ca și în timpul somnului, capacitatea de mișcare să revină pentru scurt timp la noi, starea de atonia musculară se retrage. Probabil că ceva asemănător se întâmplă cu animalele noastre de companie. Labele se zvâcnesc, coada merge – înseamnă că capacitatea de a se mișca a revenit pentru un timp.
Este normal? Ne grăbim să liniștim cititorii: absolut normal. Dimpotrivă: dacă pisica ta se zvâcnește în somn, atunci are un somn bun și sănătos. Amintiți-vă materialul din acest articol: animalul dvs. de companie poate avea cu ușurință un vis dramatic, de exemplu, un fel de urmărire. Și aici, apropo, i-a revenit capacitatea de a se mișca. Lasă să fie puțin. Așa că vezi o „mini-crisă” – pisica ta își zvâcnește comic labele, încercând să scape de un inamic necunoscut.
Din păcate, animalele au uneori convulsii reale. Ele sunt destul de ușor de distins: corpul în momentul convulsii nu va fi relaxat, ci rigid. Cu aceleași labe, pisica va începe să bată și nu să se zvâcnească. În același timp, pot fi observate vărsături și alte comportamente ciudate. În acest caz, animalul de companie trebuie prezentat medicului veterinar. Orice altceva este doar un vis. Un vis de pisică imprevizibil și captivant.
De ce se zvâcnește o pisică într-un vis și este periculos?
Fiecare proprietar vrea să-și vadă animalul de companie fericit și sănătos. Adesea trebuie să urmăriți cum se zvâcnește animalul într-un vis. Acest lucru se întâmplă mai ales cu pisicile. Ce este – o normă sau o abatere? Să ne ocupăm de această problemă mai detaliat.
Dormi cu vânătoare sau urmărire
Oamenii de știință au demonstrat de mult timp că pisicile visează chiar mai viu decât oamenii. Așa-numita fază REM (faza de somn activ) se caracterizează prin tresărirea membrelor și chiar mieunatul animalului. Acest lucru se explică prin natura visului. De exemplu, dacă într-un vis o pisică vânează un șoarece, atunci își va zvâcni labele și mustățile. Acest lucru este normal și nu trebuie luat în considerare.
Fazele somnului activ se manifestă în mod clar atât la pisici adulte, cât și la pisoi. Dar la pisoi sunt mult mai strălucitori. Animalele se pot răsturna dintr-o parte în alta, pot dormi cu ochii întredeschiși și pot țipa tare.
Pisica este complet relaxată
Uneori, ușoare zvâcniri indică, dimpotrivă, că somnul animalului este foarte puternic. De exemplu, dacă o pisică este complet relaxată, părțile corpului ei se pot zvâcni ușor, indiferent de faza de somn. Acest lucru este considerat norma și este tipic pentru pisicile care au încredere în siguranța lor și își pot permite relaxare completă și somn profund. Pisicile supuse frecvent stresului, dimpotrivă, se disting prin somn prea sensibil.
Probleme de sănătate
Cu toate acestea, există momente când activitatea de somn indică probleme grave.
- Insuficiență a sistemului nervos central. Acest lucru este indicat de zvâcniri convulsive în somnul unei pisici adulte. Simptome suplimentare sunt respirația grea și salivația. O astfel de abatere este ușor de distins de normă, încercați doar să treziți animalul. O pisică sănătoasă se va trezi și va răspunde adecvat în primele 15 secunde, în timp ce o pisică anormală fie nu se va putea trezi la fel de repede, fie va continua să treacă și mai mult. O astfel de încălcare necesită intervenția imediată a unui medic, deoarece în orice moment în timpul somnului pisica își poate pierde cunoștința și nu se mai trezește niciodată.
- Încălcarea glandei tiroide sau afectarea tractului respirator superior. În acest caz, spasmele va fi în mod necesar însoțite de respirație intermitentă, grea, nenaturală. Există o amenințare ca animalul să nu mai respire într-un vis, așa că și această problemă trebuie abordată urgent.
- Glicemie crescută. Nu este neobișnuit ca pisicile adulte și pisicile care suferă de diabet să experimenteze mișcări nenaturale de somn care seamănă cu convulsii. Ele nu reprezintă o amenințare pentru viața animalului, dacă monitorizați în mod constant glicemia.
- Otrăvire. Un animal de companie care tocmai a suferit o otrăvire gravă se poate comporta, de asemenea, nefiresc într-un vis. Faptul este că în acest fel organismul se ajută să facă față toxinelor. Dacă, cu toate acestea, temperatura corpului pisicii este ridicată și multă saliva este secretată involuntar, este urgent să chemi un medic.
- Încălcarea metabolismului temperaturii în organism. O pisică adusă într-o casă caldă dintr-un îngheț se poate zvâcni violent într-un vis, la fel ca o pisică care s-a supraîncălzit la soare. Această reacție a organismului este naturală, dar necesită observație. Dacă simptomele nu dispar în 2 zile, trebuie să consultați un medic.
- Boala virală. Dacă animalul de companie iese des la plimbare afară, este probabil să fi luat virusul. Apoi tresărirea într-un vis pe un fundal de temperatură ridicată va indica o evoluție latentă a bolii și răspândirea infecției în întregul corp.
- Boli ale sistemului cardiovascular. Adesea, acest lucru se întâmplă la animalele de companie vechi, la care problemele cardiace sunt o inevitabilitate legată de vârstă. Twitching-ul, de obicei, în acest caz, se repetă în fiecare noapte, nu prezintă niciun pericol special. Excepția este starea pre- sau post-infarct. Practica arată că pisicile care au supraviețuit unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral aproape întotdeauna zvâcnesc în somn, ceea ce nu are nimic de-a face cu visele lor.
- Epilepsie. Această boală este mai inerentă la câini, dar ocazional crizele de epilepsie pot fi încă observate la reprezentanții familiei feline. O astfel de boală este periculoasă și necesită tratament imediat, care poate fi dificil și de lungă durată. Epilepsia este de obicei cauzată de leziuni cerebrale traumatice severe.