Visul dulce arată așa

Noapte bună, nu zi: de ce este important să dormi noaptea

Opt ore de somn noaptea nu este același lucru cu a dormi aceeași cantitate în timpul zilei. Odihna în întuneric este o perioadă de refacere a organismului. În timpul zilei, aceste procese decurg destul de diferit. Motivul pentru acest lucru este hormonii.

Pentru a controla ritmurile circadiene, creierul produce un hormon special al somnului numit melatonină. Controlează schimbarea fazelor de somn și de veghe, dar în același timp afectează o mulțime de alte procese din organism. Deci, lipsa melatoninei poate duce la privarea cronică de somn, insomnie și alte probleme cu somnul (ceea ce este evident), presiunea, activitatea tractului gastrointestinal, precum și imunitatea slăbită, îmbătrânirea prematură și tulburări de greutate. În plus, depinde de modul în care organismul va face față cu jetlag – eșecul ritmurilor circadiene. Ceea ce, apropo, se întâmplă nu numai din cauza schimbării fusurilor orare, ci și din cauza muncii în ture – rutina ta zilnică doborâtă poate deveni și un jetlag.

melatonină

Pentru a se recupera complet, o persoană nu trebuie doar să doarmă, ci și să doarmă noaptea. Acesta nu este un capriciu al medicilor, ci o nevoie biologică a organismului. Faptul este că producția de melatonină este strâns legată de nivelul de iluminare. Hormonul este eliberat în cantități suficiente doar în întuneric. Experimentele arată că noaptea concentrația sa în sânge depășește ziua de 30 de ori. Dar asta doar dacă dormi cu adevărat fără lumină.

Înțelegem corect întunericul? Întunericul nu este doar o lumină stinsă. Aceasta este absența luminii care poate fi percepută de nervul optic. Un candelabru stins și un feed de Facebook nu sunt întuneric, pentru că ochii văd ceva luminos. Același lucru se întâmplă dacă o lună plină strălucitoare strălucește prin fereastră, un felinar sau faruri, dacă în cameră există un ceas puternic luminos etc. Pentru creier, aceasta poate să nu fie zi, dar în orice caz nu este noapte. .

Citeste mai mult:  De ce visezi la o nuntă armeană

Cum să dormi?

Poate cea mai mare problemă sunt încă gadgeturile. Puțini oameni nu parcurg feedul de pe rețelele de socializare înainte de a merge la culcare, nu verifică ceasul deșteptător, lista de sarcini pentru mâine sau poșta. Obisnuieste-te. Pune-ți telefonul, tableta sau laptopul deoparte cu 20-30 de minute înainte de a merge la culcare: lasă creierul să se calmeze. Scoateți toate obiectele luminoase din dormitor, coborâți draperiile. Dacă casa are un acvariu iluminat din spate, este timpul ca acesta să se mute în camera de zi. Desigur, starea ta mentală și fizică afectează și cât de repede adormi. Dar chiar și pe fondul stresului din cauza unei situații dificile stresante la locul de muncă în întuneric, va fi mai ușor să te calmezi și să adormi.

Dar încă se întâmplă că ritmul s-a rătăcit și este timpul să dormiți, dar este o zi senină în afara ferestrei. În acest caz, toate draperiile coborâte și îndepărtarea ecranelor luminoase din câmpul vizual vor ajuta. Plus o mască de somn sau orice alt articol, cum ar fi o bandană sau un buff.

Sprijin din bucătărie

Puteți susține organismul cu melatonină, revizuind meniul. Oamenii de știință au examinat o serie de produse pentru conținutul lor și au descoperit că bananele, ananasul și portocalele afectează în special cantitatea lor în organism. Ca marker al prezenței melatoninei, a fost măsurat nivelul 6-sulfatoximelatoninei, unul dintre produșii de descompunere ai hormonului. S-a dovedit că ananasul își mărește cantitatea cu 266%, bananele cu 180% și portocalele cu 47%. Primii zece arătau astfel:

Deci, în loc să te uiți la gadgetul tău, este mai bine să faci o plimbare până la bucătărie și să mănânci o felie de fructe – asta te va ajuta să adormi. Și nu vă fie teamă să vă îngrășați: amintiți-vă că problemele de somn duc la probleme de greutate.

Melatonina este disponibilă și sub formă de tablete. Dar trebuie luat numai după consultarea unui medic. Până când se întâmplă asta, armele tale sunt obiceiurile, stilul de viață și meniurile. Și credeți-mă, rezultatul schimbărilor în direcția corectă va fi nu mai puțin decât cu medicamentele.