Greață înainte de culcare

Greață înainte de culcare: de ce și ce să faci

Starea în care greața se ridică la gât este familiară tuturor și este departe de a fi cea mai plăcută. O persoană sănătoasă se simte rar bolnavă, în principal cu toxiinfecții alimentare, când nu au fost consumate alimente prea proaspete sau de proastă calitate. Dar dacă greața înainte de a merge la culcare începe să apară cu o regularitate înspăimântătoare, nu ar trebui să o lăsați nesupravegheată – acesta poate fi un simptom al apariției unui fel de boală.

Cauze fiziologice

Cel mai neplăcut lucru este că greața prelungită aproape niciodată nu aduce alinare, precum și una ascuțită care se termină cu vărsături. Dimpotrivă, epuizează organismul, previne adormirea rapidă și reduce calitatea somnului în sine. Mai ales dacă i se alătură și alte simptome neplăcute: amețeli, slăbiciune, dureri abdominale etc.

În cele mai multe cazuri, greața de seară nu este asociată cu nicio boală. Este provocată de un comportament incorect sau de cauze pur externe care sunt destul de ușor de detectat și corectat. Poate fi aer poluat sau gazat (și seara smogul și praful se depun, otrăvind și mai mult o persoană), prezența unor substanțe iritante în dormitor: chimicale de uz casnic, parfumuri puternic mirositoare, fum de tutun.

Cea mai frecventă cauză este stresul sever sau suprasolicitarea fizică. Acestea duc adesea la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială severă provoacă greață, întunecare sau scântei în ochi, este posibilă slăbiciune, amețeli, pierderea orientării.

Pacienții hipertensivi cu experiență se simt adesea rău seara. Prin urmare, dacă aveți tendința de a crește tensiunea arterială, este mai bine să aveți un tonometru la îndemână și să monitorizați performanța acestuia seara.

Greață înainte de a merge la culcare și după o supraalimentare severă, mai ales dacă meniul conținea o mulțime de alimente grase și prăjite. Corpul pur și simplu nu poate face față sarcinii crescute pe timp de noapte, când întregul corp, inclusiv sistemul digestiv, este setat să se odihnească, prin urmare încearcă să provoace vărsături și să scape de o cantitate inutilă de alimente.

Adesea se îmbolnăvește noaptea după abuzul de alcool, care este în esență o otravă pentru organism. O persoană este capabilă să neutralizeze o cantitate mică de alcool cu ​​ajutorul enzimelor secretate de ficat. Dar în acest caz, nu este ușor pentru ea.

Când există prea multe toxine în sânge, se folosesc astfel de remedii radicale precum greața și vărsăturile.

Greața indusă fiziologic la culcare poate apărea neregulat sau poate fi constantă cu expunerea prelungită la factori externi sau interni negativi. Dar dispare aproape imediat după eliminarea lor. Acesta este ceea ce face posibilă judecarea absenței sau prezenței patologiilor.

Cauze patologice

Dar există o serie de boli sau tulburări grave care pot provoca greață noaptea și necesită supraveghere medicală obligatorie:

  • Disbacterioza, colici intestinale sau infecții – fac imposibilă procesul normal de digestie. Resturile de alimente nedigerate rămân în intestine, sunt absorbite din acesta înapoi în sânge împreună cu produșii de descompunere și provoacă otrăvire permanentă a organismului, la care răspunde cu greață.
  • Boli ale ficatului și ale căilor biliare: colecistită, diskinezie biliară, ciroză etc. În acest caz, greața este prezentă în orice moment al zilei, este doar mai vizibilă noaptea, mai ales dacă mănânci alimente grase sau prăjite înainte de culcare. .
  • SIDA, HIV, boli autoimune – reduc foarte mult rezistenta organismului la orice tip de infectie. În consecință, chiar și microflora oportunistă poate provoca greață ca simptom al intoxicației generale a organismului.
  • Boli de stomac: gastrită, ulcere etc. Este, de asemenea, însoțită de durere în abdomenul superior. Greața înainte de culcare apare dacă o persoană se culcă pe stomacul gol sau a încălcat grav dieta, pe care astfel de pacienți trebuie să o respecte până la recuperarea completă.
  • Boli oncologice. Ele devin cauza unei deteriorări generale puternice a bunăstării, a unei scăderi accentuate a imunității și adesea dau simptome de intoxicație generală, deoarece celulele imune atacă în mod constant celulele canceroase și mor ele însele într-o luptă nereușită. În plus, radiațiile și chimioterapia sunt, de asemenea, toxice pentru organism și provoacă greață, care este deosebit de acută noaptea și înainte de culcare.
  • Boli și leziuni ale creierului. Chiar și cu o comoție cerebrală normală, greața, mai ales severă după efort fizic și la culcare, poate fi prezentă pentru o perioadă destul de lungă.
  • tulburări endocrine. Hormonii produși de sistemul endocrin reglează majoritatea proceselor vitale, iar dacă apare disonanța, aceasta afectează imediat starea de bine, provocând greață, amețeli, transpirație crescută, atacuri de panică etc.
  • Apendicită. În forma acută a bolii, greața este însoțită de vărsături și dureri severe în abdomen. Dar inflamația cronică a procesului orb dă greață constantă și greutate în partea dreaptă înainte de a merge la culcare.
  • Luând medicamente. Unele somnifere și medicamente antihipertensive, care sunt luate în principal la culcare, provoacă greață ca efect secundar. Pacientul este de obicei avertizat despre acest lucru în instrucțiuni.

Există, de asemenea, motive pur feminine pentru care poate apărea greața înainte de culcare – aceasta este sarcina sau sindromul premenstrual. În timpul sarcinii, toxicoza apare adesea în stadiile incipiente, când sângele mamei și al fătului nu este încă separat de placentă.

De obicei femeilor însărcinate se simt rău dimineața, dar unele suferă mai ales când se instalează relaxarea – înainte de a adormi, dar aici totul este individual.

Înainte de menstruație, fondul hormonal se schimbă destul de dramatic – acest salt provoacă apariția menstruației. Cu toate acestea, provoacă, de asemenea, senzații neplăcute precum amețeli, greață, dureri spasmodice, modificări ale tensiunii arteriale și, uneori, leșin. În timpul zilei, o femeie este ocupată cu propriile afaceri și nu acordă o atenție deosebită bunăstării sale, dacă aceasta este satisfăcătoare. Dar în repaus, greața și durerea devin mai vizibile.

Ce trebuie să faceți

Deoarece un somn bun de noapte este vital pentru orice persoană, este posibil și necesar să lupți împotriva greaței înainte de culcare. Și merită să începeți cu măsuri simple de prevenire care vor elimina sau elimina cauzele fiziologice:

  • aerisiti intotdeauna dormitorul inainte de a merge la culcare;
  • îndepărtați toate substanțele chimice și parfumurile din acesta;
  • inspectați camera pentru prezența toxinelor sau alergenilor;
  • încercați să evitați stresul și conversațiile neplăcute înainte de a merge la culcare;
  • înainte de culcare, măsurați tensiunea arterială;
  • nu luați alcool și nu mâncați în exces noaptea;
  • evita suprasolicitarea fizică sau psihică severă;
  • nu vă uitați la televizor și nu vă jucați la computer cu 1,5-2 ore înainte de culcare.

Cei care iau în mod constant medicamente ar trebui să fie revizuiți pentru efecte secundare sub formă de greață. Dacă sunt prezenți, nu ezitați să cereți medicului dumneavoastră un înlocuitor. De obicei, acest lucru se poate face fără probleme, deoarece există multe medicamente cu proprietăți similare în farmacii acum.

O baie caldă cu adaos de uleiuri esențiale sau decocturi de ierburi medicinale va ajuta organismul să scape de toxinele acumulate: mușețel, coada-calului, lavandă, gălbenele. Reduce tensiunea arterială și îmbunătățește semnificativ starea de bine masaj ușor, meditație, muzică plăcută și liniștită.

Citeste mai mult:  De ce visezi la menstruație în timpul sarcinii

Ceaiurile demachiante sunt și ele utile, dar ar trebui să fie băute dimineața, deoarece majoritatea au efect diuretic. Mai ales cu atenție, trebuie să alegeți compoziția ceaiului combinat în timpul sarcinii – unele ierburi foarte utile pot provoca un avort spontan chiar în stadiile incipiente.

Iar pentru cei care suferă de boli cronice, care sunt cauza stării de greață înainte de culcare, nu mai rămâne decât să se întoarcă la medic cu o solicitare de a prescrie un curs eficient de tratament. Alte remedii de aici vor oferi doar o ușurare temporară. Și nici măcar medicamentele antiemetice nu te vor ajuta, deoarece în majoritatea cazurilor nu există vărsături, iar greața este un simptom, nu o cauză.

Greață noaptea – cauze și modalități de a scăpa de

Un sentiment neplăcut, care, din păcate, este familiar tuturor. Persoanele fără probleme de sănătate au tendința de a se confrunta cu tulburări de alimentație. Dacă vă simțiți rău noaptea și în mod regulat înainte de a merge la culcare, acesta este un motiv pentru a consulta un medic. Este foarte probabil ca această afecțiune să fie cauzată de o boală cronică.

Ce este asta?

De fapt, greața este un spasm al stomacului, care are ca rezultat o senzație neplăcută în esofag sau în gură. Simptomele asociate sunt:

  • salivare salină;
  • tahicardie;
  • paloare a pielii;
  • presiune redusă;
  • răcirea membrelor.

Spre deosebire de atacurile ascuțite, însoțite de vărsături, ameliorarea stării de rău prelungite nu are loc.

Greața noaptea poate fi obositoare pentru câteva ore, împiedicând un somn sănătos.

În funcție de ceea ce a provocat senzația de greutate în esofag, caracteristicile fluxului disting șase tipuri de indispoziție.

reflex

Este provocată de procesul inflamator al membranei mucoase a tractului digestiv. Apare după masă, completată de colici, balonare, dureri în abdomen.

toxic

  • ingerarea de substanțe toxice;
  • medicamente puternice;
  • produse stricate;
  • toxine endogene eliberate de organism în timpul unei boli grave.

Creier

Apare din cauza creșterii presiunii arteriale sau intracraniene. De regulă, este cauzată de o comoție cerebrală sau de prezența unui neoplasm în ea.

Criza diencefalica, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala sunt adesea cauza.

vestibular

Cu această formă, greața severă este provocată de o schimbare prea rapidă a poziției corpului în spațiu.

Ea este însoțită de amețeli, țiuit în urechi, întunecare a ochilor.

metabolic

Este cauzată de o tulburare metabolică din cauza diabetului zaharat, hipovitaminoză.

Psihogen

Apare la persoanele predispuse la nevroze. Declanșatorul poate fi un obiect care este neplăcut pentru o persoană.

Se dezvoltă pe fondul oboselii cronice, al sensibilității la stres.

Cauze

Toți factorii care provoacă greață dimineața și seara sunt împărțiți în fiziologici, psihologici, patologici.

Fiziologic

În cele mai multe cazuri, această afecțiune nu este asociată cu boli. Este rezultatul unui comportament alimentar sau al unui stil de viață necorespunzător.

Principala cauză a stării de greață seara este expunerea unei persoane la stres constant și, ca urmare, suprasolicitare. Acest lucru provoacă hipertensiune arterială.

Atenţie! Persoanele cu hipertensiune arterială sunt mai predispuse să simtă greață seara. Această condiție este însoțită de amețeli, dezorientare în spațiu. Cu tendinta de hipertensiune arteriala, este important sa ai la indemana un tensiometru si medicamentele necesare.

Adesea, starea de rău pe timp de noapte este provocată de o cantitate mare de alimente grase consumate la cină. Organismul, nepregătit să digere un astfel de volum, caută să scape de el folosind mecanismul de vărsături.

Odată ajunse în organism, băuturile alcoolice au un efect negativ asupra tractului digestiv. Doar o mică parte din băut este neutralizată de enzimele hepatice. Cu entuziasm excesiv pentru băuturile tari înainte de a merge la culcare, nu ar trebui să fii surprins că noaptea poate fi puternic greață.

Problema de natură fiziologică poate fi eliminată rapid prin stabilirea sursei acesteia.

Psihologic

Greața nervoasă este cauzată de respingerea de către o persoană a unui obiect, fenomen, situație.

Este cauzată de gânduri despre posibila apariție a acestei senzații ca reflex necondiționat. Este cauzată de stres sever care provoacă hipertonicitate a mușchilor stomacului – fobii, atacuri de panică.

Patologic

Dacă o persoană este bolnavă într-un vis, acesta poate fi un simptom al unei boli grave care necesită o vizită la medic. Printre acestea se numără următoarele.

  1. Boală autoimună. Intrarea unei bacterii patogene condiționat în corpul unei persoane cu imunitate deprimată poate provoca otrăvire severă.
  2. Boli ale ficatului, căilor biliare. Se manifestă oricând, dar oferă un disconfort maxim seara.
  3. Infecții intestinale, disbacterioză. Starea de rău apare din cauza eliberării de alimente nedigerate înapoi, intoxicație concomitentă a sângelui.
  4. Oncologie. Otrăvirea corpului cu celule canceroase, tratamentul cu chimioterapie agravează starea generală a unei persoane.
  5. Boli ale tractului gastro-intestinal. Este însoțită de dureri ascuțite în stomac, mai ales dacă dieta este neglijată.
  6. Apendicită. Pacienții cu apendicită cronică se simt rău noaptea, există o greutate în partea dreaptă.
  7. Efectul secundar al unui medicament. Există o serie de medicamente care pot provoca o stare neplăcută.

Una dintre cauzele frecvente ale bolilor nocturne la femei sunt modificările hormonale: sarcina, menstruația, menopauza.

Se pronunță la femei în primul trimestru al perioadei de gestație, când organismul încearcă să se adapteze existenței cu un corp străin. În cazurile severe, este posibilă spitalizarea.

Tratament

Dacă vă îngrijorează greața seara, starea este ameliorată cu ajutorul unor medicamente sau remedii populare.

În caz de intoxicație alimentară sau alcoolică – Aeron, anestezin, validol. Este foarte eficient datorita continutului de mentol.

Trebuie să încercăm să oprim rapid otrăvirea cu ajutorul Stop-diar, Enterofuril, Cerucal.

Atenţie! Înainte de a utiliza medicamente pentru boli cronice, este necesară consultarea unui medic.

Când sunt supuse chimioterapiei, pastilele sunt prescrise de un medic, de obicei Zofran sau Ativan. Femeilor însărcinate care se luptă cu toxicoză li se recomandă Hofitol, Kokkulin, Bonin.

Dacă există probleme cu tractul gastrointestinal, ei iau Furazolidonă, Duspatalin, Hymecromon, Motilium, Passagex.

Ceaiul verde, ceaiul de mentă, ghimbirul, soluția de sifon, infuzia de lămâie, semințe de mărar sunt remedii de casă excelente.

Sfaturi de prevenire

Calitatea vieții depinde în mod direct de o noapte bună de odihnă. Ar trebui să încercăm să eliminăm posibilii factori declanșatori ai anxietății în esofag:

  • ventilați dormitorul în mod regulat;
  • îndepărtați produsele cosmetice cu miros puternic din cameră;
  • scăpa de stres;
  • cu hipertensiune arterială, monitorizați presiunea;
  • evita supraalimentarea;
  • nu beți alcool noaptea;
  • încercați să nu vă suprasolicitați;
  • citiți instrucțiunile pentru medicamente;
  • fă o baie relaxantă.

Trebuie amintit că manifestarea unei stări când este sistematic bolnav noaptea ar trebui să alerteze. Este necesară o consultare imediată cu un specialist. Este important să parcurgeți la timp toate procedurile de diagnosticare prescrise.

Acest lucru va ajuta la determinarea cauzei principale a simptomului și la efectuarea unui tratament eficient și de înaltă calitate.

De ce ți se face rău seara înainte de a merge la culcare: motive și sfaturi despre ce să faci

Oamenii sănătoși se simt rar bolnavi, de obicei această problemă apare atunci când se utilizează un produs de calitate scăzută sau învechit și, de asemenea, dacă s-a obținut toxiinfecții alimentare. Cu toate acestea, unii oameni suferă de greață înainte de culcare, iar acest fenomen poate fi observat destul de des. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci cauza poate fi o afecțiune fiziologică sau dezvoltarea unei boli.

Uneori seara sau noaptea apare o greață bruscă, care duce la vărsături, dar uneori poate fi rău pentru o lungă perioadă de timp și nu există nicio ușurare. Dacă această problemă chinuie o persoană mult timp, atunci corpul este epuizat, nu este posibil să adormi rapid și să te odihnești în mod normal. Acest fenomen este adesea însoțit de unele simptome negative, cum ar fi durerea în regiunea epigastrică, abdomen, slăbiciune și amețeli.

Citeste mai mult:  De ce visezi alunițe pe mâini

Factori fiziologici

Cel mai adesea, greața pe timp de noapte fără vărsături nu apare din cauza unei boli grave, ci din cauza comportamentului incorect al unei persoane sau a oricăror factori externi, caz în care situația este destul de ușor și simplu de rezolvat. Dacă problema a apărut din motive fiziologice, atunci nu va fi observată sistematic, doar uneori, sub influența factorilor negativi, ci va dispărea imediat după eliminarea acestora. Principalele motive fiziologice sunt următoarele:

  1. Greața pe timp de noapte poate fi cauzată de aerul murdar sau gazat. De obicei, seara, tot praful și smogul din atmosferă se scufundă, din cauza lor starea se poate agrava. În plus, dacă există mirosuri iritante în dormitor, pot apărea crize de greață. Astfel de mirosuri includ fum de tutun, parfumuri, produse chimice de uz casnic și așa mai departe.
  2. O persoană se poate simți rău în timpul somnului de noapte din cauza oboselii fizice excesive sau a unui stres emoțional puternic, a unor situații stresante frecvente. Acești factori determină adesea o creștere a tensiunii arteriale, iar hipertensiunea duce la o deteriorare a stării, s-ar putea să vă simțiți amețit, să vă simțiți slăbit, să vă întunecați ochii și, cel mai probabil, să vă simțiți rău. Acei oameni care suferă de hipertensiune arterială de mult timp spun că această boală provoacă greață noaptea fără vărsături. Dacă o persoană are atacuri frecvente de greață, atunci este necesar să se măsoare tensiunea arterială cu un tonometru pe tot parcursul zilei, seara și noaptea.
  3. Greața și vărsăturile apar uneori din cauza supraalimentării seara. Dacă mâncați o mulțime de alimente prăjite sau grase la cină, atunci sistemul digestiv nu va putea face față în mod corespunzător unei astfel de sarcini în timpul somnului, deoarece organismul trebuie să se odihnească și să câștige putere și să nu muncească din greu. Prin urmare, stomacul și intestinele vor dori să scape de excesul de mâncare, acest lucru poate duce la voma pe timp de noapte.
  4. Adesea, la bărbați, greața apare noaptea din cauza consumului excesiv de alcool seara. Alcoolul este otravă pentru oameni. Când puțin alcool intră în organism, acesta este procesat cu ajutorul enzimelor speciale produse de ficat. Dar atunci când în sistemul digestiv intră o mulțime de substanțe toxice și toxice, vărsăturile pot apărea noaptea sau dimineața.

Factori patologici

Există multe patologii și boli diferite care pot provoca greață noaptea la femei și bărbați. Următoarele boli duc la această problemă, ele trebuie tratate sub supravegherea unui medic:

  • infecții intestinale, disbacterioză. Ele perturbă procesul digestiv, drept urmare particulele alimentare care nu au avut timp să fie digerate rămân în intestine pentru o lungă perioadă de timp, ele pot fi absorbite în sistemul circulator împreună cu produșii de descompunere. Din această cauză, apare otrăvirea sau intoxicația corpului, persoana începe să se simtă rău, atunci când starea este neglijată, vărsăturile apar noaptea sau în timpul zilei;
  • boli ale vezicii biliare, ale căilor biliare sau ale ficatului. Aceasta include discinezia, colecistita, ciroza și altele. Cu aceste boli, va fi în mod constant greață, dar noaptea problema va fi mai pronunțată, mai ales atunci când o persoană mănâncă alimente interzise la cină, de exemplu, ceva prăjit sau gras;
  • diverse boli autoimune și SIDA. Aceste boli sunt destul de grave și periculoase, reduc semnificativ capacitatea organismului de a rezista la toate tipurile de infecții, aceste patologii opresc uneori aproape complet sistemul imunitar. În acest caz, chiar și ingestia unei cantități mici de microorganisme patogene poate duce la intoxicație severă, greață și vărsături;
  • boli ale stomacului, cum ar fi ulcerul și gastrita. Din cauza acestora apar senzații dureroase în partea de sus a abdomenului. Dacă te duci la culcare după ce ai luat o cină proastă sau dacă încalci sever dieta, atunci persoana se va simți rău și stomacul va fi foarte rău. Cu aceste boli, este important să adere la o dietă până la recuperarea finală;
  • traumatisme și patologia creierului. Dacă aveți o comoție cerebrală, este posibil să aveți greață severă, aceasta va apărea cu siguranță dacă lucrați din greu seara. Cu boli ale creierului, greața poate fi foarte lungă;
  • formarea de tumori maligne. Neoplasmele provoacă adesea o deteriorare a sănătății și bunăstării umane, imunitatea are de suferit, iar manifestările de intoxicație pot fi observate, deoarece celulele imune încearcă să lupte împotriva celulelor canceroase, dar mor. În plus, chimioterapia constă de obicei din substanțe toxice, care pot provoca greață bruscă noaptea sau seara;
  • patologii endocrine. Organele sistemului endocrin produc diverși hormoni și, de asemenea, controlează diferite procese de viață. Când apar eșecuri în acest sistem, starea de sănătate se înrăutățește de obicei, apar amețeli, hiperhidroză, temeri nerezonabile și panică, iar o persoană se poate plânge, de asemenea, că este bolnavă;
  • apendicită. Provoacă dureri severe în abdomen, adesea apar vărsături. Dacă apendicele este puțin inflamat pentru o lungă perioadă de timp, atunci seara și în timpul somnului va fi bolnav;
  • luând medicamente. Multe medicamente au efecte secundare. Dacă luați medicamente antihipertensive sau hipnotice seara, este posibil să vă simțiți rău în timpul odihnei nopții.

Motivele femeilor

Dacă o fată sau o femeie are greață noaptea, motivele pot fi diferite. Această problemă poate apărea înainte de menstruație sau în timpul sarcinii. Când transportați un copil, toxicoza este foarte des observată în primul și al doilea trimestru. Greața pe timp de noapte în timpul sarcinii, în special în stadiile incipiente, este un fenomen comun, nepatologic. Femeile aflate în poziție se simt adesea rău dimineața, dar unele suferă de această problemă în timp ce adorm.

Înainte de ciclul menstrual, are loc o schimbare a fondului hormonal, în urma căreia pot apărea amețeli, crampe în abdomenul inferior, tensiune arterială instabilă, unele se simt rău și uneori chiar apare leșinul. Cel mai adesea, femeile nu acordă atenție simptomelor negative în timpul zilei, dar seara și noaptea devin mai vizibile și mai puternice. Există și alte motive pentru femei, de obicei acestea sunt asociate cu modificări hormonale sau stare emoțională.

Cum să îmbunătățești starea

O noapte adecvată de odihnă este o necesitate vitală pentru toți oamenii, așa că dacă ți se face rău în timpul somnului, trebuie neapărat să faci față acestei probleme. În primul rând, este important să respectați următoarele metode preventive pentru a îmbunătăți starea:

  • în orice moment al anului, aerisește dormitorul seara;
  • îndepărtați toate parfumurile și produsele chimice din dormitor;
  • analizați dacă în dormitor există obiecte toxice sau alergeni;
  • seara evita situatiile stresante, conversatiile neplacute;
  • mâncați mese ușoare, nu mâncați în exces și nu beți alcool înainte de a merge la culcare;
  • măsurați tensiunea arterială seara, luați medicamente pentru a o normaliza;
  • nu suprasolicitați psihic sau fizic;
  • cu câteva ore înainte de a merge la culcare, opriți computerul și televizorul;
  • nu luați aceleași medicamente mult timp, ceea ce vă poate face să vă simțiți rău, înlocuiți-le cu analogi;
  • faceți o baie caldă înainte de culcare cu uleiuri esențiale sau ierburi liniștitoare, vindecătoare, de exemplu, puteți adăuga în apă calendula, mușețel, lavandă, coada-calului.

Dacă problema nu dispare pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să mergeți la spital pentru a pune un diagnostic și a determina boala, din cauza căreia sănătatea dumneavoastră s-a înrăutățit.

De ce vă puteți simți rău seara

Greața este o senzație de disconfort în partea superioară a pieptului și a gâtului, care precede vărsăturile. Această afecțiune apare de obicei în timpul zilei și după masă. Mai aproape de noapte, se manifestă rar, așa că nu neglijați acest simptom neplăcut. Dacă vă simțiți rău în mod regulat seara, aceasta semnalează o boală, pentru tratamentul căreia va trebui să vizitați specialiști.

Citeste mai mult:  Spălați geamurile într-un vis de ce visați

De ce ți se face rău seara

Există un număr incredibil de motive pentru care o persoană este în mod constant bolnavă seara. Acestea sunt boli ale sistemului nervos central și ale sistemului digestiv, răceli, la femei – sarcină. Adesea disconfortul dispare de la sine. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie să consultați un medic și să treceți la o examinare pentru a stabili cauzele disconfortului și pentru a alege un tratament eficient.

Boala sistemului digestiv

Greața seara, cu posibile vărsături ulterioare, semnalează boli ale sistemului digestiv. Poate fi gastrită, ulcer, pancreatită, obstrucție intestinală, apendicită.

Ulcer, gastrită, gastroenterită

În aceste boli, greața este însoțită de vărsături, greutate în stomac, crampe și senzație de balonare. De regulă, acest lucru se întâmplă după consumul de alimente acide, grase, picante sau sărate, precum și în timpul unei exacerbări a bolii.

boala vezicii biliare

Pe lângă greața care apare în timpul meselor, o astfel de boală este indicată de balonare, arsuri la stomac, durere în hipocondrul drept și gust de fier în gură.

Infecții intestinale

Următoarele simptome pot indica această boală:

  • greață după o anumită perioadă de timp după masă;
  • durere în buric;
  • slăbiciune;
  • amețeli;
  • creșterea temperaturii la 37 °C.

Dacă există diaree, vărsături, trebuie să apelați urgent o ambulanță. În cel mai bun caz, cazul se va încheia cu lavaj gastric, în cel mai rău caz, cu tratament în secția de boli infecțioase a spitalului.

pancreatită

Tulburările în funcționarea pancreasului se caracterizează prin greață după masă, balonare. Gura poate fi amară, există dureri în hipocondrul drept.

rinichi

Durere în regiunea lombară, urinare afectată, o persoană este bolnavă înainte de a merge la culcare – toate acestea semnalează o boală de rinichi.

Apendicită

În plus față de greață seara, un atac de apendicită este însoțit de vărsături, febră, durere în abdomenul superior, treptat deplasându-se spre partea dreaptă. La cea mai mică suspiciune despre acest proces, ar trebui să consultați imediat un medic.

Boala sistemului nervos central

Cauzele bolilor nocturne pot fi boli ale sistemului nervos. Acestea sunt meningite, migrene, leziuni cranio-cerebrale – vânătăi, umflături, comoții. De obicei, durerile de cap severe sunt adăugate la greață înainte de culcare. Este periculos să sperăm că starea de rău va trece de la sine, trebuie neapărat să contactați un neurolog.

Greață cu răceală și gripă

Dacă începeți să vă simțiți rău seara, cauza poate fi o răceală și o intoxicație ulterioară. Durerile de cap chinuie, starea devine slăbită. Pentru a scăpa de disconfort, trebuie să eliminați consecințele otrăvirii cu toxine și să vă asigurați de multă băutură.

sarcină

În primul trimestru, din cauza toxicozei, femeile însărcinate au greață. Majoritatea viitoarelor mamici o experimenteaza dimineata, dar in unele cazuri se manifesta in timpul zilei, inclusiv seara. Adesea femeile se plâng că le este rău noaptea, în timpul somnului, drept urmare nu pot dormi.

În timpul sarcinii, percepția mirosurilor este exacerbată, astfel încât greața poate fi o reacție la acestea.

În plus, viitoarele mame se pot simți rău dacă sarcina este prima, toxicoza se manifestă prin moștenire, precum și într-o serie de alte cazuri. Nu este nevoie să consultați un medic în această etapă, starea se va normaliza în curând de la sine.

Cauzele de greață seara la femeile în timpul sarcinii sunt mai grave:

  • răceli;
  • inflamația organelor genitale;
  • patologia sistemului endocrin;
  • stres, oboseală.

În aceste situații, este nevoie de ajutor de specialitate.

Greață la copii noaptea

Există o serie de cauze de greață seara la copii. Acesta este rău de mișcare, otrăvire, SARS. Dacă bebelușul are o boală infecțioasă, pofta de mâncare îi dispare, o temperatură ridicată crește, apar vărsături și dureri în abdomen.

În timpul crizelor de vărsături, părinții nu trebuie să intre în panică, această afecțiune se transmite copilului. Un copil care doarme nu trebuie lăsat singur pentru a nu se sufoca. În timpul atacurilor, ar trebui să-l înclinați înainte, ținându-vă trunchiul și fruntea cu mâinile pentru a ajuta să scăpați de vărsături. După aceea, trebuie să vă clătiți gura, astfel încât acidul să nu corodeze smalțul dinților, apoi să dați copilului o cantitate mică de apă de băut.

Tratament

Dacă vă simțiți rău dimineața sau seara, dulciurile de mentă, Validol, biscuiți uscati, biscuiți, precum și o cantitate mare de lichid vă vor ajuta la ameliorarea sau eliminarea completă a disconfortului. Poate fi apă, limonadă de ghimbir sau mentă, ceai de cuișoare. Amoniacul este eficient, o fiolă din acest lichid trebuie adusă la nas și inhalată profund.

Respirația corectă poate ajuta la greață. Trebuie să respiri adânc pe nas, apoi să expiri uniform. Repetați procedura de mai multe ori.

Luarea medicamentelor pentru a scăpa de starea de bine neplăcută este recomandată numai conform prescripției medicului. În funcție de tipul de boală, Allochol, Cholenzim, Silimar, Tanacehol, Holosas se descurcă bine cu greața.

Dacă o persoană este bolnavă, puteți învinge disconfortul cu remedii populare. Acestea sunt diverse decocturi, de exemplu, ghimbir, din măceșe sau din urzică și lapte, și preparate din plante (mușețel, salvie și rozmarin).

Alimente

Pentru a scăpa de greață seara după masă, trebuie să stabiliți o alimentație adecvată: renunțați la alimentele picante, afumate, prăjite, precum și la delicatese precum chips-uri, fast-food, cârnați. Puteți mânca pește și carne slabă, supe, porumb, terci de orez și mei, cartofi.

Senzația de greață la o femeie apare din cauza lipsei de glucoză în sânge dacă îi este foame. Este necesar ceva de mâncat, iar disconfortul va dispărea.

Ar trebui să mănânci des, dar în porții mici. Nu ar trebui să mănânci alimente care te îmbolnăvesc, chiar dacă sunt sănătoase.

Nu este nevoie să bei în timp ce mănânci. Lichidul poate fi consumat cu o jumătate de oră înainte de masă sau cu o oră după el.

În cele mai multe cazuri, greața este un simptom al unor boli. Pentru a afla cauza apariției sale, trebuie să treceți la un examen medical.