Câți oameni pot trăi fără somn
Cât timp nu poți dormi și cum va afecta sănătatea
Fiecare va da un răspuns diferit la întrebare, fără de care nu poate trăi. Cineva își va aminti felul de mâncare sau gadget-ul preferat, pentru cineva apropiat oamenii sau animalele de companie vor fi o prioritate. În același timp, nimeni nu se va gândi cât de mult poate trăi o persoană fără somn. Se știe că modul corect al zilei și numărul adecvat de ore de odihnă este cheia veseliei și a bunăstării. Starea de veghe prelungită poate duce la consecințe grave.
Pentru ce este somnul?
Corpul este astfel aranjat încât trebuie să schimbe constant fazele de veghe și somn. Aproximativ o treime din viață trece în stare de odihnă și odihnă. Acest timp este necesar pentru a restabili vitalitatea și energia consumată.
Este esențial ca toți oamenii să se odihnească noaptea. Somnul este considerat principalul indicator al stării psiho-emoționale. Dacă o persoană doarme aproximativ opt ore pe zi, atunci se simte ca un membru cu drepturi depline al societății. Există o normă de somn profund și REM. Toate fazele trebuie să treacă peste noapte. Abia atunci va exista un val de vivacitate.
Mulți oameni știu ce se întâmplă cu corpul fără alimente. Este dificil pentru o persoană să rămână mult timp fără mâncare. Timp de trei zile, se instalează o epuizare severă. În același timp, lipsa somnului poate duce la scăderea performanței și la o sănătate mintală precară.
Lipsa totală de somn atrage consecințe grave pentru organism.
Câte zile nu poate dormi o persoană – experimente
Oamenii de știință au demonstrat științific că oamenii nu pot muri dacă se abțin să nu adoarmă. De regulă, pentru o persoană care lucrează, timpul maxim în starea de veghe nu depășește câteva zile. Acesta este urmat de un somn scurt, timp în care activitatea creierului se oprește temporar și este posibil să se relaxeze.
În anii șaizeci ai secolului trecut, un școlar a fost capabil să stabilească un record fără să adoarmă timp de unsprezece zile. În primele zile starea lui nu s-a înrăutățit. În a treia zi, a apărut o durere de cap și au început să apară simptomele bolii Alzheimer. În ultima zi, a avut deja halucinații severe și tremurări ale mâinilor. Copilul nu putea îndeplini sarcini elementare. Experimentul a fost oprit în această etapă.
Robert McDonald a reușit să stabilească un record mondial. A rezistat fără odihnă 18 zile și 21 de ore. Potrivit oamenilor de știință, acest caz este o excepție de la regulă. Capacitatea de limitare a unei persoane fără somn și dăunătoare corpului este de cinci zile.
Efectul privării de somn
Cartea Recordurilor Guinness l-a adus pe bărbatul care a reușit să stea treaz timp de 453 de ore. Aceasta este perioada maximă de timp pe care oamenii de știință au putut să o înregistreze. În același timp, o persoană obișnuită nu va putea rezista atât de mult timp.
Numărul de zile fără somn nu depășește cinci. O lipsă mai lungă de odihnă poate duce la consecințe ireversibile și chiar la moarte.
S-a dovedit științific că puteți rămâne treaz timp de cel mult 20 de ore fără a provoca rău organismului. Organismul are nevoie de odihnă adecvată în fiecare zi.
Există mai multe mituri despre odihna nocturnă. Printre cele mai comune dintre ele sunt următoarele:
- Odihna de noapte ar trebui să dureze opt ore. De fapt nu este. Pentru unii oameni, un timp mai scurt va fi suficient, în timp ce alții au nevoie de până la douăsprezece ore.
- Bătrânii nu au nevoie să doarmă. O concepție greșită destul de comună este că, mai aproape de bătrânețe, poți trăi fără somn. Cu toate acestea, la bătrânețe, problemele cu odihna nocturnă nu apar pentru că nu mai este necesar. De fapt, există obstacole în calea unei erupții cutanate complete. Astfel de încălcări indică adesea dezvoltarea unor boli grave.
- Era suficient ca Napoleon să doarmă câteva ore pe zi. Oamenii de știință spun că o persoană poate trăi câteva zile în acest ritm. După aceea, vor începe să apară încălcări grave, până la pierderea memoriei.
- Lipsa somnului poate fi compensată în weekend. De regulă, oamenii care lucrează se obișnuiesc să se trezească devreme. În plus, în weekend se culcă mult mai târziu. Din acest motiv, trezitul târziu nu va rezolva problema și va duce la insomnie înainte de săptămâna de lucru.
În plus, mulți, după ce au văzut un vis neobișnuit, apelează imediat la cartea de vis. De fapt, visele nu promit întotdeauna vreo schimbare în viață. Adesea, visele apar în faza REM a somnului, când activitatea creierului este încă foarte activă. Și ceea ce vedem într-un vis în același timp nu are nimic de-a face cu predicții.
Fapte interesante
Există oameni care pot rezista mult timp într-o stare de veghe și, în același timp, nu le dăunează sănătății. Nu au senzație de oboseală și alte complicații nedorite.
Boala Morvan se caracterizează prin faptul că insomnia apare pe fundalul dezvoltării sale. O persoană care suferă de această boală este capabilă să reziste un timp maxim fără a adormi. Uneori, astfel de oameni nu dorm câteva luni. În același timp, ei nu au observat abateri ale activității creierului. Percepția și memoria rămân normale.
Există și câteva fenomene care reușesc să rămână treaz din alte motive decât patologie. De exemplu, Yakov Tsiperovici a supraviețuit unei morți clinice, iar după aceea nu a mai avut nevoie de o noapte de odihnă. Inițial, a suferit foarte mult din cauza insomniei, dar apoi corpul a reușit să se adapteze unui ritm de viață atât de neobișnuit. Dintre tulburările care au fost detectate la această persoană, se remarcă doar temperatura scăzută a corpului.
Ngoc Thai, originar din Vietnam, este treaz de 44 de ani, dar el și Yakov Tsiperovich sunt o excepție de la regulă. Restul locuitorilor planetei odihna nocturnă este vitală.
Sforăitul poate, de asemenea, perturba somnul normal. Persoanele care suferă de aceasta se trezesc adesea în timpul nopții, ceea ce le afectează negativ bunăstarea.
Cât timp poți trăi fără somn
Deja după prima noapte nedorită, există o deteriorare a stării generale, o modificare a tensiunii arteriale și apariția iritabilității. După a doua zi, apar durerile de cap, o persoană percepe prost informațiile și se simte foarte slăbită.
Trei zile nedormite duc la depresie și tulburări psiho-emoționale. Pe viitor apar halucinații, memoria suferă, bolile care apar sub formă cronică se agravează. Se observă dificultăți de respirație și palpitații.
Cinci zile mai târziu, celulele creierului încep să se descompună. Dacă experimentul nu este oprit, în curând va urma moartea.
Somnul joacă un rol important în viața fiecărei persoane. Dacă nu este suficient, atunci starea corpului se înrăutățește. Există un sentiment de oboseală, slăbiciune, surmenaj emoțional. Dacă stai treaz prea mult timp, atunci vor începe schimbări ireversibile și nici măcar un rezultat fatal nu este exclus. Prin urmare, medicii recomandă să nu recurgă la astfel de experimente.
Câți oameni pot rămâne fără somn și care sunt consecințele
Întrebarea cât de mult poate merge o persoană fără somn îi interesează pe oameni, atât din punct de vedere științific, cât și din curiozitate. S-a constatat experimental că o persoană trebuie să petreacă 6-8 ore în stare de somn în fiecare zi pentru a se putea recupera din consumul de energie în timpul zilei. Deficiența sau lipsa de somn poate duce la modificări în sfera cognitivă și emoțională a unei persoane, contribuie la schimbări la nivel fizic, care se manifestă prin apariția diferitelor boli psihomatice.
Cu toate acestea, există persoane în lume care sunt capabile să rămână fără somn pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru se datorează în principal tulburărilor mentale și mutațiilor genetice, când există o schimbare a proceselor biochimice din creier și o încălcare a neuroreglării.
Dar există și indivizi care aleg în mod conștient să evite somnul din cauza motivelor lor personale, care se bazează pe divertisment, autocunoaștere sau intoxicație a minții asemănătoare cu drogurile. Tehnica privării de somn este folosită în mod deliberat și pentru a pune în scenă halucinații, pentru a ascuți abilitățile senzoriale și pentru a simți o stare de irealitate. Acești inițiatori au servit ca stimulent pentru neurofiziologi să efectueze experimente și să găsească răspunsuri la întrebările: cât de mult poate rezista o persoană fără să doarmă.
Unul dintre primii astfel de temerari care au decis să demonstreze pentru ei înșiși și pentru alții cât de mulți oameni pot fi fără somn a fost un școlar american obișnuit Randy Gardner. El a reușit să stabilească recordul științific și documentat pentru cea mai lungă ședere treaz, fără a folosi niciun stimulent.
Отсутствие сна и последствия
В ходе исследований, проведённых нейрохирургами, психиатрами и физиологами, установлена причинно–следственная взаимосвязь: бессонница/отклонение. Они дали описание того, что случается в теле человека, лишенного каким–либо образом сна. Основными отправными точками происходящих изменений стали: 24, 48 и 72 часа.
24 часа
Если не спать сутки, особых последствий для себя организм не испытает. На следующий день человек может почувствовать лишь некоторую усталость, невнимательность, снижение интеллекта. Происходят когнитивные нарушения сродни алкогольному опьянению.
48 часов
По истечении этого времени без сна, организм включает компенсаторную функцию: начинает накапливать энергию посредством микросна. Это периоды 1-30 секунд. В этом состоянии человек ощущает лёгкую дезориентацию. Причём наступает это состояние внезапно, вне зависимости от обстоятельств. По истечении 48 часов без сна теряется фокус внимания и человек не в состоянии держать информацию в кратковременной памяти.
72 часа
Это время без сна ведёт к нарушению психических процессов: восприятие, память, мышление, воображение. Преобладают галлюцинации, искажается речь. Теряются сенсорные способности.
Более длительное нахождение без сна приводит к серьезным последствиям – структурным изменениям личности, искажению восприятия, психозам и изменению нейрорегуляции в нервной системе – и как следствие, к психосоматическим заболеваниям.
Сколько дней человек может прожить без сна?
Câte zile poate trăi o persoană fără somn? O întrebare interesantă, des întâlnită pe internet. Somnul este o nevoie naturală a omului, nu este diferită de hrană sau aer. Privirea lui completă rapid duce la moartevenind după 11-15 zile fără o noapte de odihnă. Cu toate acestea, numai sinuciderile se vor împiedica în mod intenționat să doarmă.
Cu toate acestea, nu întotdeauna lipsa somnului apare la voința unei persoane. Adesea există motive medicale în spatele acestui lucru. Se întâmplă ca funcția de somn să fie pur și simplu oprită din cauza unei leziuni la cap sau a unor boli ale sistemului nervos. Mai mult, la oamenii normali care sunt lipsiți de somn, după 2-3 zile pot experimenta halucinații si alte afectiuni fizice. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă la pacienții cu „somn dezactivat”. Într-un cuvânt, nu pot dormi ani de zile și se simt grozav.
Tulburări medicale și de somn
Tulburările de somn și tulburările asociate cu boli cerebrale puțin studiate ridică o mulțime de întrebări somnologilor. În special, nu este clar cum funcționează creierul, care practic nu se odihnește?
În practica medicală, a existat un caz cu un pacient diagnosticat „sindromul Marfan”. Această boală se caracterizează prin scădere în greutate, tulburări de somn și halucinații. Deci, s-a constatat că un bărbat cu această boală nu am dormit de luni de zile. În același timp, nu a observat nicio oboseală și slăbiciune. Cu toate acestea, în fiecare zi tipul se confrunta cu diverse viziuni de neînțeles care puteau dura ore întregi.
O altă boală asociată cu tulburările de somn este insomnie familială fatală, ale căror simptome sunt și iluzii și halucinații. Din păcate, această boală nu este de bun augur. După ce au fost diagnosticați cu insomnie familială fatală, pacienții rareori trăiesc mai mult de 2 ani.
La început, insomnia familială este însoțită de atacuri de panică și gânduri obsesive în timpul stării de veghe. Apoi, pe măsură ce boala progresează, pacientul începe să piardă treptat în greutate odată cu apariția halucinațiilor. În stadiul terminal al bolii, pierderea în greutate devine mai intensă. Având în vedere că percepția unei persoane asupra realității este complet perturbată.
Cum afectează somnul sănătatea umană
Pentru o sănătate bună, trebuie să dormi atât cât are nevoie corpul tău. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil, având în vedere tensiunea modului modern de viață.
Somnul este considerat rău atunci când o persoană se trezește fără somn suficient, nu este odihnită și complet ruptă. Parcă n-ar fi dormit deloc.
Oricum ar fi, fiecare are propria rata de somn. Pentru cineva, 8 ore sunt suficiente, pentru cineva, 6 sunt suficiente (deși acest lucru se întâmplă rar). Cu toate acestea, experții spun că somnul mai puțin de 5 ore este rău pentru sănătatea și bunăstarea generală a unei persoane. Durată scăzută a somnului împrăștie atenția, perturbă funcționarea creierului, crește tensiunea arterială și provoacă, de asemenea, convulsii. Și cel mai interesant lucru este că lipsa somnului în doar câteva ore duce la toate acestea. Ce se întâmplă dacă nu dormi câteva zile?
Deja după a doua noapte fără somn, creierul crește pregătirea de luptă a corpului. În același timp, creierul însuși își reduce funcțiile. O astfel de activare a tuturor sistemelor ajută, în linii mari, să ne salvăm viețile. La urma urmei, corpul nostru trece într-un fel de mod de alimentare de rezervă.
Această pregătire pentru luptă este asigurată de eliberarea hormonilor de stres – cortizol și adrenalină. De asemenea, asigură operarea de rezervă a tuturor sistemelor. Cu toate acestea, resursele interne ale corpului nu sunt infinite. Mai mult, ambii acești hormoni ne distrug organismul dacă sunt produși în cantități mari. De exemplu, un exces de adrenalină perturbă funcționarea inimii, ceea ce crește semnificativ riscul de a dezvolta un atac de cord.
Pe lângă problemele cardiace, lipsa totală de somn poate duce la simptome precum:
- Dureri musculare;
- halucinații vizuale;
- greață;
- pierderea atenției;
- Imunitatea slăbită;
- leșin frecvent;
- Sângerare din nas;
- Tremur în brațe și picioare;
- Dureri de cap;
- Incapacitatea de a-și aminti ceva;
- Slăbire etc.
Rezumând, putem spune că aproape toate funcțiile corpului necesare menținerii unei vieți normale sunt încălcate. Prin urmare, lipsa somnului este extrem de periculoasă pentru sănătate.
Câte zile poate trăi o persoană fără somn?
Deci, câte zile poate trăi o persoană fără somn? Pe baza cercetărilor oamenilor obișnuiți, experții au dat următorul răspuns la această întrebare:
În prima zi fără somn, cu greu puteți vedea tulburări grave. În repaus, apare constant somnolență, apare slăbiciune musculară. În cazuri rare, o persoană se poate simți rău. Dar, în general, nimic grav.
În a 2-a zi fără somn, unele modificări ale funcției creierului sunt deja observate. Există probleme cu memorarea cuvintelor și numerelor simple. De asemenea, pot fi observate instabilitate a mersului și tulburări de vedere.
În a 3-a zi halucinațiile se intensifică, pot apărea gânduri obsesive, delir, goliciune și indiferență față de tot ce se întâmplă în jur. Apar perioade microsomn – momente în care creierul se oprește pentru câteva secunde sau minute. În acest caz, persoana nici nu observă acest lucru.
În a 4-a zi apare indiferența și golul total în privire. În plus, funcția creierului unei persoane este perturbată: celulele nervoase încep să moară și pot apărea modificări ireversibile.
Înregistrează zile fără somn
Recordul pentru lipsa somnului a fost stabilit de un tip din Anglia Tony Wright, care nu a dormit 11 zile. În același timp, nu s-a plâns de bunăstarea lui și în toate aceste zile își făcea lucrurile preferate. Am intrat chiar și la sport și am fost la un bar (wow, o combinație ciudată).
La sfârșitul experimentului, deținătorul recordului a spus că vrea să oprească testul, deoarece se simțea foarte somnoros și epuizat. Au existat însă și tulburări de vedere. În drum spre înregistrare, Tony a notat halucinații, care l-au enervat foarte mult pe parcursul întregului experiment.
Pe lângă britanici, un record similar a fost stabilit de către Randy Gardner, de asemenea nu dorm timp de 11 zile. În timpul testelor, Randy a fost remarcat pentru paranoia, halucinații și pierderea memoriei pe termen scurt. În timpul testelor de atenție, tipul a uitat constant ce făcea acum. Apropo, la momentul stabilirii recordului, Randy avea doar 18 ani.
Voluntarii ruși s-au testat și ei înșiși pentru putere. Dar timp de aproximativ 4-5 zile, „chinul” pur și simplu s-a prăbușit din cauza somnolenței cumplite. Cei cărora le lipsesc adesea nopțile știu că chiar și seara celei de-a doua zile este dificil să „supraviețuiești” fără a adormi. Și despre cum se simte o persoană în a treia zi fără somn, este mai bine să nu spun)
Deci, câte zile poate trăi o persoană fără somn? Nu există un răspuns exact la această întrebare, deoarece totul este individual aici. Pentru unii le este greu să rateze chiar și o noapte, în timp ce alții pot să nu doarmă cel puțin 3, 5 sau chiar 7 zile. Este mai bine să nu te uiți la înregistrările de 11 zile, pentru că în căutarea rezultatului poți serios vă dăunează sănătății. Prin urmare, este mai bine să nu experimentați pe voi înșivă și să vă urmați obiceiul modul de repaus.
Noapte bună!
Cât timp poți să stai fără să dormi?
Distribuiți mesajul în
Legăturile externe se vor deschide într-o fereastră separată
Legăturile externe se vor deschide într-o fereastră separată
Corpul nostru este capabil să se lupte cu somnul de ceva timp, dar, după cum a aflat un corespondent BBC Future, mai devreme sau mai târziu insomnia duce la o tulburare temporară a rațiunii sau chiar la moarte.
Cu ce ne pierdem timpul? Până la vârsta de 78 de ani, potrivit unor estimări, o persoană petrece în medie nouă ani uitându-se la televizor, patru ani conducând, 92 de zile la toaletă și 48 de zile făcând sex.
Dar printre toate activitățile care ne consumă timpul, se numără un campion de necontestat. Până la vârsta de 78 de ani, o persoană petrece în medie 25 de ani dormind. Și dacă încerci să recâștigi cel puțin parțial acești ani de la Morpheus, atunci se pune întrebarea: cât timp poate o persoană să rămână trează și care sunt consecințele stării de veghe prelungite?
Un individ sănătos care încearcă să găsească răspunsul experimentând pe el însuși își va da seama în curând că sarcina nu este una ușoară.
„Nevoia de somn este atât de puternică încât depășește foamea”, spune Erin Hanlon, profesor asistent la Centrul pentru Somn, Metabolism și Sănătate de la Universitatea din Chicago din SUA. „Creierul tău se va culca, în ciuda tuturor încercărilor conștiente de a-l lupta.”
De ce este nevoie de somn?
De ce pofta de somn este atât de puternică, oamenii de știință nu știu. „Rolul exact al somnului rămâne de văzut”, notează Hanlon. Dar, potrivit ei, somnul „reduce la zero” sistemele corpului nostru. În plus, studiile au arătat că somnul suficient în mod regulat ajută la vindecarea rănilor, susține sistemul imunitar, metabolismul și așa mai departe – motiv pentru care ne simțim grozav atunci când dormim bine.
Pe de altă parte, privarea de somn a fost legată de un risc crescut de diabet, boli de inimă, obezitate, depresie și alte afecțiuni. Pentru a le evita, organismul ne dă semnale neplăcute în timpul nopților nedormite: nu avem suficientă forță, ne simțim obosiți, iar pleoapele grele cad însele pe ochii roșii. Când continuăm să ne luptăm cu somnul, concentrarea noastră scade și memoria pe termen scurt funcționează mai rău.
Dacă ignori aceste semnale, fiind treaz zile în șir, atunci până la urmă mintea renunță. Există schimbări ascuțite de dispoziție, paranoia, o persoană vede obiecte inexistente. Șoferii de camion numesc această stare „văzând un câine negru”. Înțelepciunea lor profesională spune: dacă un câine negru obsesiv apare pe drum, trebuie să te oprești urgent și să te odihnești.
„Oamenii încep să halucineze și să înnebunească puțin”, spune Atul Malhotra, directorul Departamentului de Medicină a Somnului de la UC San Diego.
Impactul negativ al insomniei asupra organismului a fost observat în multe studii. Nivelurile hormonilor de stres, cum ar fi adrenalina și cortizolul cresc în sânge, iar tensiunea arterială crește ca urmare. În același timp, ritmul cardiac este perturbat și încep întreruperi în activitatea sistemului imunitar, spune Malhotra. Drept urmare, persoanele care nu dorm suficient devin nervoase și se îmbolnăvesc mai des.
Dar problemele aduse de o criză de insomnie sau de o serie de petreceri dispar de obicei după un somn bun. „Dacă există un rău, este reversibil”, spune Jerome Siegel, profesor la Centrul pentru Studiile Somnului de la Universitatea din California, Los Angeles.
Ai grijă să nu închizi ochii
Dacă nu dormi deloc? Consecințele nefericite ale rămânerii trează sunt observate la pacienții cu o tulburare genetică rară numită insomnie familială fatală.
Genele care cauzează această boală se găsesc în aproximativ 40 de familii din întreaga lume. În sistemul nervos al purtătorilor, din cauza unui defect genetic, proteinele sunt transformate în așa-numiții prioni, pierzându-și în același timp proprietățile normale. „Prionii sunt proteine cu formă neregulată și provoacă multe probleme pacienților”, explică Malhotra. Prionii se adună în țesutul nervos, îl ucid și transformă creierul în brânză elvețiană (același lucru se întâmplă în boala Creutzfeldt-Jakob, cea mai faimoasă boală cauzată de prioni). La persoanele cu insomnie familială fatală, cea mai mare daune este cauzată talamusului, partea profundă a creierului responsabilă de somn. Deci fac insomnie.
Pacientul încetează brusc să doarmă și dezvoltă simptome ciudate, cum ar fi pupilele înguste și transpirația crescută. După câteva săptămâni, intră într-o stare permanentă de somnolență. Pacientul merge ca un somnambul și se zvâcnește uneori, așa cum uneori oamenii trec involuntar când adorm. Aceasta este urmată de scădere în greutate, nebunie și, în cele din urmă, moarte.
Cu toate acestea, în astfel de cazuri, insomnia în sine nu este considerată cauza morții – boala provoacă leziuni grave creierului.
„Nu cred că lipsa de somn îi omoară pe acești oameni”, spune Siegel. Tortura larg răspândită pentru insomnie nu este, de asemenea, cunoscută ca fiind fatală (deși persoana supusă la ea experimentează suferințe teribile).
Experimente similare cu privarea de somn la animale oferă dovezi suplimentare că insomnia în sine nu este fatală, dar cauzele care o cauzează pot ucide uneori.
În anii 1980, Alan Rechtshaffen a efectuat un experiment pe șobolani la Universitatea din Chicago. A pus rozătoarele pe discuri speciale peste tăvi cu apă. Când șobolanul a început să moștenească (o encefalogramă a arătat acest lucru), discul s-a întors, împingând rozătoarea spre apă, făcându-l să se trezească.
După o lună de tratament, toți șobolanii au murit, deși cauzele morții lor au rămas neclare. Potrivit lui Siegel, cea mai probabilă cauză a fost stresul trezirii, pe care șobolanii l-au experimentat de aproximativ o mie de ori pe zi. El era cel care putea uza sistemele corpului lor. Printre alte simptome, șobolanii au prezentat o reglare afectată a temperaturii corpului și scădere în greutate, în ciuda creșterii apetitului.
„Aici se află principala problemă în studiul somnului la oameni și animale: o persoană sau un animal nu pot fi lipsiți de somn fără cooperarea lor voluntară, fără a provoca stres serios în acest proces”, spune Siegel. – Dacă apare moartea, atunci rămâne întrebarea: care a fost cauza – stresul sau insomnia? Este greu să deosebești unul de celălalt.”
Nu dormi!
Toate cele de mai sus, în teorie, ar trebui să fie suficiente pentru a descuraja orice persoană să experimenteze privarea de somn. Dar întrebarea rămâne: cât timp poate o persoană să stea trează? Discul cel mai des citat este Randy Gardner din San Diego, stabilit în 1964. Ca elev de liceu în vârstă de 17 ani, Gardner a condus acest experiment ca un proiect științific extracurricular. Potrivit oamenilor de știință care l-au urmărit, Gardner nu a dormit 264 de ore (puțin mai mult de 11 zile).
Mai sunt și alți concurenți la campionatul de insomnie, deși aceste date sunt mai greu de verificat. Printre ei se numără și o britanică care, în 1977, a câștigat un concurs perpetuu de balansoar într-un balansoar. Trebuie să presupunem că a câștigat cu o marjă largă – se presupune că a zguduit timp de 18 zile.
Cât timp poate rămâne o persoană fără să doarmă nu se știe exact. Poate că e mai bine: având în vedere răul pe care oamenii și-l fac cu experiențe similare, compilatorii Cărții Recordurilor Guinness au decis în ultimul deceniu să nu mai înregistreze realizări în această categorie.
Pentru a citi originalul acestui articol în limba engleză, vizitați site-ul BBC Future.