Zile fără somn

Câți oameni pot merge fără să doarmă

Somn – cât de mult în acest cuvânt. Mulți dintre noi visează să ne terminăm ziua cât mai curând posibil, să vină acasă, să se întindă în patul nostru preferat și să adoarmă. Și iată că ești în pat, somnolența te acoperă în valuri și ești deja gata să adormi și dintr-o dată – senzația că somnul te lasă. E neplăcut, nu-i așa? Câți oameni nu pot dormi și ce se întâmplă cu corpul lui?

Toată lumea știe că somnul este cel mai bun mod de a câștiga putere și de a te relaxa. Oamenii de știință au descoperit că, în medie, o persoană nu poate dormi de la 3-4 zile la o săptămână. Este mai probabil ca cea mai recentă versiune să fie atribuită science fiction-ului. Acum să aruncăm o privire mai atentă la ce se întâmplă în timp ce corpul nostru este treaz?

Fara somn

Ziua 1. Bărbatul nu a dormit zile întregi. Oboseala și iritabilitatea, deși nesemnificative sau chiar imperceptibile pentru o persoană, se manifestă, tensiunea arterială crește. După o zi nedorită, o persoană se cufundă instantaneu în faza somnului REM, iar dacă nimeni și nimic nu-i distrage atenția, va adormi instantaneu.

Ziua 2. Psihicul este atacat de procese chimice care au loc în interiorul unei persoane. Aproximativ 50% din informații nu sunt digerate. Dacă nu există somn timp de două zile, celulele creierului încep să se descompună, sarcina asupra organelor interne crește de multe ori.

Ziua 3. Modificări ale fondului hormonal, creșterea producției de hormon de stres și, ca urmare, o scădere a ratei de regenerare a celulelor creierului. Apariția „confuziei”, pierderea faptelor. Starea de depresie, până la o tulburare nevrotică.

Ziua 4-5 (și uneori o treime) Paranoia, halucinații auditive și vizuale, tulburări de vorbire.

Studiile științifice au arătat că lipsa prelungită de somn reduce capacitatea organismului de a absorbi glucoza, ceea ce duce în cele din urmă la dezvoltarea diabetului.

În plus, dacă o persoană nu moare, apar procese ireversibile:

 1. convulsii
 2. vorbire neclară
 3. tremur
 4. pierderea memoriei

Prin urmare, este extrem de nedorit să se efectueze experimente cu somnul. O imagine diferită apare cu cei care nu dorm împotriva voinței lor. Insomnia, sau insomnia în engleză, chinuiește aproximativ 30% dintre locuitorii pământului. Și aceasta este fiecare treime dintre noi.

Cum poate o persoană să rămână trează mult timp?

Potrivit experților, organismul începe să trișeze cu o stare de veghe prelungită. Este imposibil ca o persoană să rămână fără somn atât de mult timp. Prin urmare, persoanele care nu dorm câteva zile pot intra în faza așa-numitului somn superficial. În același timp, emisferele creierului sunt oprite pentru perioade scurte de timp, iar persoana este trează în acest moment: poate comunica, mânca mâncare, se plimba și poate efectua alte acțiuni.

S-a dovedit că în situații extreme o persoană poate rămâne fără somn mai mult decât în ​​condiții normale. Acest lucru se datorează faptului că, din cauza sentimentului constant de pericol, adrenalina este eliberată în sânge. Toate rezervele interne ale corpului sunt activate și ajustate pentru a supraviețui. Dar când pericolul a trecut, o persoană are nevoie de un somn lung pentru a-și restabili puterea.

În medicină, sunt descrise cazuri când oamenii nu au dormit deloc. Motivul pentru aceasta este o boală genetică numită insomnie familială fatală. Această patologie este observată la doar 40 de familii din întreaga lume. Boala, care este moștenită, începe să se manifeste la vârsta de 30 până la 60 de ani, durează de la 7 luni până la 3 ani și se termină cu moartea.

În primul rând, pacienții au somn perturbat, apar atacuri de panică, fobii, halucinații. Treptat, o persoană încetează să doarmă, iar în timp – să vorbească și să răspundă la mediu, pierzând rapid în greutate. Cauza morții este afectarea ireversibilă a creierului din cauza lipsei de somn.

Interesant, Thai Ngoc din Vietnam suferă de insomnie de foarte mult timp. După ce a avut febră în copilărie, nu a mai dormit de peste 40 de ani. Cu toate acestea, potrivit medicilor, se simte grozav, indiferent de situație.

experimente

 1. În anii ’80 ai secolului trecut, oamenii de știință din Chicago au pus la punct un experiment pe șobolani. Esența sa este că, de îndată ce șobolanii au adormit, au fost treziți instantaneu. O lună mai târziu, toate rozătoarele au murit. Cauza exactă a morții lor nu a fost stabilită. Dar se presupune că stresul pe care l-au experimentat rozătoarele după trezire a fost de vină. Tot în timpul experimentului s-a observat că, în ciuda apetitului crescut, animalele pierd în greutate, iar termoreglarea lor este perturbată.
 2. Un experiment similar a fost efectuat pe oameni. Au primit cele 8 ore de somn necesare, dar au fost treziți în faza inițială a fiecărui somn. Trei zile mai târziu, s-a observat că toți participanții aveau concentrare, iritabilitate, halucinații și semne de psihoză agravate.
 3. Deținătorul recordului fără somn este un bărbat din Cartea Recordurilor Guinness. Randy Gardner din San Diego nu a dormit timp de 11 zile, ceea ce a devenit aproape fatal pentru el. Ulterior, s-a decis excluderea acestei realizări, deoarece o încercare de a stabili un nou record s-ar putea sfârși într-o tragedie.
 4. Cât poate supraviețui fără somn, a decis să afle jurnalistul. A stat treaz 4 zile. În același timp, a avut nevoie de ajutorul colegilor care l-au trezit imediat pe experimentator când a leșinat.
 5. Medicii militari testează și folosesc diverse psihostimulante pentru ca soldații să poată sta treji câteva zile. Medicamentele ajută la combaterea oboselii și la prevenirea somnului, dar după administrarea lor, există o epuizare fizică și psihică puternică.

Încercând să afle cât de mult poate merge o persoană fără somn, unii încep să experimenteze. Dar, în primul rând, totul este individual, depinde de caracteristicile individuale și de rezistența organismului. În al doilea rând, viața fără somn este ca a trăi într-un borcan închis, unde intră lumina soarelui și nimic altceva. Chiar și o scădere a timpului alocat somnului afectează negativ starea generală a unei persoane. În primul rând, memoria și inima suferă. Prin urmare, nu ar trebui să experimentezi pe tine însuți, chiar și de dragul unui loc de muncă bun.

Citeste mai mult:  Interpretarea visului pentru a vedea un cadavru

24 COMENTARII

Nici nu știu, este mai mult o chestie individuală. Mai ales în timpul sesiunii și redactarea unui referat sau a unei teze. Recordul meu a fost de 3 zile în adecvare, fără halucinații.

Sună a fantezie, dar o voi scrie oricum.

Am decis să mă verific și acum am trecut de a 5-a zi fără somn. din tot ce este descris mai sus, momentan nu am fost depasit.Mai mult, nici nu am dormit inainte, dar ca de obicei dormeam 4-6 ore pe zi. Fiecare corp este diferit, dar iată ce am observat asupra mea:

1) primele 3 zile sunt grele, apoi dorinta de a dormi dispare

2) pofta de mâncare dispare, mănânc greu, mă forțesc

3) lipsa oricăror dorințe, nici măcar nu știu ce să fac cu mine

4) performanța creierului, judecând după jocuri de logică și aplicații (comparativ cu indicatorii anteriori), s-a deteriorat cu 20%, ceea ce nu este atât de critic

5) da, vorbirea este încă afectată, a devenit mai dificilă formularea gândurilor

6) starea, de parcă ar fi băut alcool în cantitate mică. /

dar sunt asemanator, fac aceleasi activitati ca inainte.Este ciudat ca am inceput sa uit cum era sa dorm, de parca nu as fi dormit niciodata.

Sper că comentariul meu va fi interesant pentru dvs. Voi continua până când obiectivul meu este de 7 zile.

Ce se întâmplă dacă încerci să trăiești fără somn

Somnul este o funcție fiziologică vitală. Pentru o sănătate normală, o persoană are nevoie de 7-8 ore de somn pe zi. Dar imaginați-vă cât de mult timp ar putea fi economisit dacă nu dormi deloc. Deși acest lucru nu este posibil, și orice încercare s-a încheiat cu eșec. Vă oferim să aflați ce se va întâmpla dacă nu dormi și cât timp poți rămâne fără somn.

Ce se întâmplă dacă nu dormi deloc?

Pe baza experimentelor și a datelor de la cercetători, este posibilă simularea stării zilnice a unei persoane aflate în stare de veghe constantă.

Zile fără somn

Nivelurile de dopamină vor crește. Prin urmare, senzațiile vor fi complet opuse față de ceea ce te aștepți de la o lipsă de somn – o senzație de energie și spirit ridicat.

Pare interesant, dar în paralel, creierul va începe să reducă activitatea zonelor responsabile cu planificarea și luarea deciziilor. Rezultatul va fi un comportament impulsiv necugetat, o deteriorare semnificativă a percepției și a vitezei de reacție.

Atenție! Dacă nu ați dormit o zi sau mai mult, conducerea, chiar și ca ultimă soluție, nu este recomandată.

2 zile fara somn

Unele funcții importante ale corpului vor începe să eșueze. De exemplu, producția de glucoză va scădea, așa că va elimina toată energia ca manual.

Sistemul imunitar va funcționa și mai rău, așadar șansele de a te îmbolnăvi cu lipsa somnului sunt de câteva ori mai mari.

Una dintre funcțiile importante ale somnului este „reînnoirea” corpului, când toate sistemele se pregătesc pentru următoarea perioadă de veghe. Fără aceasta, organele încep să lucreze pentru uzură.

În exterior, se vor observa semne similare cu malnutriția, calitatea părului, a unghiilor și a pielii se va deteriora. Ochii roșii și ridurile faciale sunt garantate.

Interesant este că va fi greu să adormi în acest moment, pentru că. Nivelul hormonului responsabil pentru starea de veghe este crescut în organism. Acest lucru este necesar pentru a menține performanța și pentru a nu opri din mers.

Ce va fi afectat de o lipsă gravă de somn (Faceți clic pe imagine pentru a vedea dimensiunea completă)

3 zile fara somn

Până în acest moment, de obicei încep halucinațiideși pot apărea mai devreme. Halucinațiile pot fi atât vizuale, cât și auditive.

Există o presupunere că acest lucru se datorează faptului că creierul este privat de stadiul de somn REM – acel stadiu al somnului în care creierul este cât mai activ posibil și vedem vise. Oamenii de știință discută despre scopul somnului REM, dar până acum un lucru este clar – este foarte important pentru o persoană și este o fază cheie a somnului. Atât de important încât dacă refuzi somnul, creierul va încerca să-l reproducă în timpul stării de veghe.

În a treia zi, lipsa de coordonare a mișcărilor și deconexiunile periodice de la realitate sunt mai accentuate.

4-5 zile fara somn

Corpul continuă să cedeze: există un tremur al mâinilor și o senzație de „bumbac”. Deși poate că o persoană fără somn nu va acorda prea multă importanță acestui lucru, deoarece. procesele de gândire vor deveni nimic până în acest moment.

De asemenea, halucinațiile și atacurile paranoice sunt deja în plină desfășurare.

Un fapt interesant! Persoanele care dorm suficient sunt percepute ca fiind mai frumoase.

6-7 zile fara somn

Problemele de mai sus se agravează. În exterior, o persoană arată ca o persoană grav bolnavă sau un dependent de droguri. Deja în acest moment, corpul poate fi grav afectat.

Cum va arăta o persoană după o săptămână fără somn

11 zile fără somn

Acesta a fost acest record de veghe stabilit Randy Gardner. A avut o pierdere a capacității de a gândi, de a se concentra, de a memora etc. Atunci s-a decis oprirea experimentului, pentru că. exista riscul unor consecințe ireversibile până la un rezultat letal.

Concluzie

Nu vei putea sta mult timp fara somn. În timpul experimentului, o persoană a reușit să reziste la un punct critic – 11 zile. Orice încercare de a neglija somnul pentru o perioadă lungă de timp poate duce la alte probleme de sănătate ireparabile.

Ce se întâmplă cu corpul dacă nu dormi o zi

Ce se întâmplă cu o persoană dacă nu doarme o zi? Mulți oameni pot rămâne fără somn pentru o zi sau două, fără a leza organismul. Bioritmurile rămân normale, se simte doar o ușoară stare de oboseală. Dar medicina cunoaște cazuri în care pacienții nu pot adormi deloc timp de câteva săptămâni. Consecințele pentru organism sunt greu de prezis. Dar, în unele cazuri, trebuie să rezistați fără somn, chiar dacă sunteți foarte obosit. Acest lucru este cerut de munca responsabilă, situații de forță majoră, conflicte, circumstanțe familiale. Organismul compensează rapid o zi fără somn cu un somn bun a doua zi, nu vor exista consecințe rele.

Citeste mai mult:  visează anul nou

Este posibil să nu dormi o zi, cum se face

Există situații de urgență când trebuie să trăiești o zi fără somn. Cu o abordare corectă, organismul practic nu va simți o situație stresantă, se va recupera rapid. Cum să ții fără să adormi?

Metodele medicale în astfel de cazuri nu sunt potrivite, dar se pot folosi metode populare:

 1. Bea o ceașcă de cafea tare sau ceai verde seara. Aceste produse conțin o cantitate mare de cafeină, care activează neuroreceptorii creierului și împiedică o persoană să adoarmă. Doar unele organisme percep cofeina ca un ajutor pentru somn.
 2. Seara, plimbări de noapte în aer curat. Ele împrospătează, ameliorează somnolența, stresul, aerul liber duce la o creștere a fluxului de oxigen către creier și crește activitatea.
 3. Dormi bine înainte. Dacă vă așteaptă o noapte nedorită, este mai bine să vă odihniți bine dinainte, cel mai bine în weekend.
 4. Dacă există un minut liber, este mai bine să vă relaxați imediat puțin. Atunci va fi mai ușor pentru organism să suporte o sarcină mare.
 5. Încercați să lucrați în condiții de lumină ridicată. Cel mai bine este să puneți o lampă de masă lângă ochi sau să lucrați la monitor. Apoi receptorii de lumină din creier sunt activați.
 6. Faceți un duș răcoritor. Funcționează mult mai eficient decât drumețiile în aer curat.

Dar este rău să dormi?

Somnul este cel mai important bioritm care restabilește starea generală a corpului uman. În procesul de somn, toxinele sunt îndepărtate, procesele naturale de reînnoire celulară sunt normalizate, fluxul sanguin se îmbunătățește, organele sunt saturate cu oxigen. De aceea, este recomandat să dormi cu ferestrele deschise pentru a păstra încăperea răcoroasă.

Dacă insomnia vă otrăvește viața, apare în mod regulat în absența influențelor stresante, ar trebui să consultați urgent un medic. Acesta este principalul simptom al unei defecțiuni complexe a creierului. De asemenea, insomnia indică dezvoltarea unor boli cronice ascunse.

Dacă o persoană nu a dormit o zi sau două la rând, la el pot apărea următoarele simptome:

 • apariția pungilor sub ochi;
 • apariția unor pete gri în tâmple, pe ceafă;
 • lipsa de concentrare;
 • uituceală;
 • scăderea activității mentale;
 • oboseală chiar și după efectuarea unor lucrări ușoare;
 • posibila perturbare a sistemului cardiovascular.

De multe ori studenții și angajații specialităților responsabile nu dorm zile în șir. Dacă corpul unui student este tânăr și compensează rapid pierderile, atunci cu vârsta devine din ce în ce mai dificil să restabiliți vitalitatea. Oamenii care lucrează știu perfect ce este un termen limită. Bine ca dupa livrarea comenzii te poti relaxa, dar pentru oamenii muncitori acesta este un adevarat lux.

După o noapte nedorită, un student sau un angajat va dormi literalmente din mers. Concentrarea va fi redusă la minimum, problemele vor începe la locul de muncă cu superiorii sau la școală cu profesorii. Situațiile conflictuale sunt inevitabile, iar aceasta este o cale directă către stres sever.

De ce este periculoasă lipsa de somn?

Timpul standard pentru somn zilnic este de 8-9 ore. Dacă somnul este incomplet, intermitent, atunci corpul însuși va cădea într-o situație puternică de stres, vitalitatea va scădea la minimum. La câteva luni după lipsa cronică de somn, vor începe manifestările vizuale și fiziologice ale eșecului bioritmului de somn:

 • apar ridurile;
 • posibilă impotență;
 • oboseală;
 • iritabilitate;
 • apar probleme cu ficatul, rinichii, vezica urinara;
 • metabolismul natural este perturbat;
 • există defecțiuni în activitatea inimii;
 • obezitatea, se dezvoltă diabetul;
 • Bolile oncologice apar din cauza acumulării de toxine periculoase în țesuturi.

Somnul sănătos poate fi realizat pe cont propriu, fără a recurge la medicamente. Durează aproximativ 8 ore, alternează fazele somnului activ și pasiv.

Destul pentru asta:

 1. Adormi doar într-o cameră bine ventilată, temperatura ambiantă este de 15-20 de grade.
 2. Nu mâncați alimente grele, bogate în calorii înainte de culcare. Atunci sarcina pe stomac va fi prea mare și vise neliniștite sunt garantate.
 3. Este mai bine să dormi pe un pat confortabil cu care corpul este obișnuit.
 4. Nu vă uitați la filme, la programele TV preferate înainte de a merge la culcare. Aceasta este o sarcină prea mare asupra creierului, acesta va procesa informațiile primite pentru o lungă perioadă de timp.

Ce se întâmplă dacă nu dormi mai multe zile la rând

Aici nu vom vorbi despre starea persoanelor care, din punct de vedere fiziologic sau ca urmare a perturbării receptorilor creierului, nu pot dormi mult timp.

Dacă nu dormi o zi, nu vor exista consecințe puternice pentru organism. Va exista somnolență, oboseală, iritabilitate este posibilă. Poate exista o încălcare a ceasului biologic și o schimbare a ciclurilor circadiene. Aceste cicluri sunt asociate cu activitatea creierului, metabolismul, sincronizate cu ciclul zilnic. Cea mai mică insomnie zilnică va duce la o încălcare a ciclului.

Dacă nu dormi trei zile la rând, coordonarea mișcărilor și concentrarea atenției sunt perturbate. Conducerea în astfel de cazuri este strict interzisă. Uneori încep mici crampe ale mușchilor feței. În legătură cu încălcarea circulației sângelui în partea frontală a creierului, atenția și concentrarea sunt reduse. De asemenea, sistemul digestiv începe să se clatine.

A cincea zi de insomnie continuă. Halucinații, iritabilitate ridicată, fotofobie, stres. Lucrările creierului și inimii încetinesc. Gândirea logică este redusă la minimum, este greu să te concentrezi. Vorbirea este tulburată, devine incoerentă, neclară, lipsită de sens.

În a șaptea zi de insomnie, o persoană nu va arăta ca ea însăși. Comportamentul va provoca frică semnificativă celorlalți, halucinațiile se vor intensifica. Activitatea tuturor organelor și sistemelor corpului este perturbată.

Insomnia este o boală care trebuie combătută. Dacă nu dormi una sau două zile, atunci organismul compensează pierderile după prima odihnă adecvată. Dar dacă boala progresează, în organism apar schimbări puternice, care pot deveni ireversibile.

Citeste mai mult:  De ce visezi să ai un copil într-un vis

Care este pericolul lipsei de somn și de cât somn aveți nevoie, opinia unui somnolog

Insomnia, tulburările de somn și pur și simplu lipsa timpului suficient pentru a ajunge la culcare sunt o problemă comună în societatea modernă. Cu ce ​​este plin acest lucru pentru corpul tău, spune medicul Osteo Polu Сlinic, un somnolog, un neurolog Olga Ivanovna Begasheva.

Aproape fiecare persoană a doua zi după o noapte nedorită se simte obosită, scăderea dispoziției, dexteritatea și viteza, și mai ales memoria și concentrarea. Dacă nu simți așa, ești cu adevărat norocos.

Cele mai multe dintre probleme sunt întâmpinate de persoane angajate într-o muncă minuțioasă. Un halterofil își poate restabili performanța în 4 ore de somn, iar un jucător de șah nu ar trebui să joace deloc un joc dacă doarme prost sau puțin.

Ce cauzează tulburările de somn

Presiunea sistolica depinde de durata somnului. Este ușor de determinat probabilitatea riscului de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.

Insomnia poate fi trei tipuri:

Tulburările de somn apar la oameni de diferite profesii și vârste. Primele „repetiții pentru insomnie” au loc la vârsta școlară. În ceea ce privește sportivii profesioniști, de cele mai multe ori tulburările de somn apar la reprezentanții sporturilor estetice, apoi la sporturile de contact, mai rar la sportivii de echipă și arcașii, precum și la șoferii de curse sau jucătorii de tenis.

Tulburările de somn sunt cel mai puțin probabil să apară la cei care se confruntă cu un nivel ridicat de risc, cum ar fi alpiniștii. Acest fapt poate fi explicat prin faptul că persoanele implicate în sporturi periculoase trăiesc în mod conștient, se monitorizează pe ei înșiși și programul de somn. În sporturile de contact, sarcinile mari cu o suprasolicitare a sferei psiho-emoționale prin eliberarea de cortizol afectează negativ somnul.

Ce afectează calitatea somnului

Imunitatea și memoria depind de calitatea somnului. În somn, corpul este restabilit. În stadiul lent, și acesta este cel mai profund somn în prima treime a nopții, se eliberează hormonul somatotrop – un hormon de creștere cu activitate anabolică, care se manifestă prin îmbunătățirea funcțiilor proteine-sintetice ale organismului. Somnul profund este urmat de somn rapid cu vise. O abundență de vise vii și vii se găsește adesea în insomnie. Este cel mai grav la cei care sunt cuprinsi de anxietate, caz în care devine dificil să adormi. În cazul depresiei, se notează treziri timpurii.

Ce vine din lipsa de somn

Dacă somnul noaptea și în timpul zilei următoare nu a reușit, nu se va întâmpla nimic mare, cu condiția ca somnul după aceea să fie suficient și regulat. Această abordare este uneori utilizată în tratamentul pacienților cu depresie ușoară. Această metodă se numește privarea de somn și îți permite să obții o adâncire a somnului după ce a „sărit” noaptea. Dar dacă astfel de încălcări sunt de natură lungă și regulată și, în plus, sunt însoțite de dificultăți de respirație, apare un sindrom metabolic. În acest caz, somnul unei persoane poate fi comparat cu munca unui miner într-o mină pentru a depăși tulburările respiratorii. Dimineața, tensiunea arterială poate crește, rezistența țesuturilor la insulină crește de-a lungul anilor, există riscul de diabet, obezitate și se formează ateroscleroza precoce a vaselor. Pentru a corecta situația, terapia CPAP este utilizată pentru a crea o presiune pozitivă constantă în căile aeriene superioare, care împiedică pereții faringelui să cadă în timpul somnului.

Dacă o persoană este forțată să muncească intens și să nu doarmă mai multe nopți, în cazuri rare, poate apărea o singură criză convulsivă generalizată, care apoi nu reapare. Agripnia este o boală gravă – insomnie chinuitoare. Practic, pacientii cu tulburari psihice si pacientii cu alcoolism in ultima etapa sufera de aceasta boala. Durata unei astfel de insomnii poate fi calculată în zile – există halucinații, temeri, coșmaruri, idei delirante, conexiunea cu realitatea se pierde.

Ce se întâmplă dacă nu dormi câteva zile?

Recordul de insomnie îi aparține lui Rand Gardner, care a stat fără somn 264 de ore și 30 de minute, adică 11 zile. După 1963, când acest experiment a dus la deteriorarea gravă a psihicului subiectului, astfel de teste au fost interzise.

Celulele nervoase au nevoie de somn, creierul trebuie să scape de deșeuri, să acumuleze neurotransmițători, să dezvolte un plan de acțiune pentru viitor, să-și amintească imaginile zilei. Corpul are nevoie de odihnă. S-a demonstrat că însoțitorii de zbor și asistentele din tura de noapte au o incidență mai mare a cancerului.

Zile fără somn. Senzație tensionată, nervoasă, neliniştită. După-amiaza, oboseală fizică și psihică. Datorită eliberării hormonilor de stres, în principal cortizol, tensiunea arterială poate crește. Functionalitatea este mentinuta.

Două zile fără somn. Concentrarea atenției este perturbată, se observă oboseală fizică și psihică pronunțată. Există o epuizare a mediatorilor sistemului nervos central.

Trei zile fără somn. Pot exista tulburări de memorie, senzații de sine în spațiu și timp, halucinații. În această etapă, în timpul somnului zilnic, schimbările pot fi reversibile. Cu toate acestea, somnul poate fi dificil din cauza supraexcitației. Nivelul schimbului de bază scade.

Patru zile fără somn. Există o funcționare defectuoasă a organelor interne, boala ulcerului peptic sau bolile de inimă se pot agrava. Întreruperi în procesarea impulsurilor sensibile, pe lângă halucinații, pot apărea idei delirante care necesită o corecție medicală urgentă.

Cinci zile fără somn. Există o încălcare a schimbului de neurotransmițători în zonele parietale, temporale și frontale, se pierd conexiunile intracerebrale. În această etapă, modificările pot fi ireversibile. Vorbirea este perturbată, o persoană nu recunoaște imaginea unui obiect și poate lua un semn rutier pentru o persoană, toate tipurile de memorie și gândire sunt afectate.

Fiecare persoană are nevoie de un somn de înaltă calitate, plin și suficient. Diagnosticul și tratamentul tulburărilor sunt efectuate de un somnolog. Este necesar să se stabilească diagnosticul corect, să se efectueze un studiu cu drepturi depline și să se înceapă tratamentul la timp.