Un copil de 5 ani scrâșnește din dinți în somn

Dacă un copil scrâșnește din dinți în somn

Scrâșnitul dinților în somn se numește științific bruxism. Acest fenomen este de obicei atribuit copiilor, dar poate apărea și la adulți. Potrivit studiilor, această boală apare la 1 până la 3% din populație, inclusiv la adulți. În total, până la 50% dintre copiii mici suferă de bruxism! În același timp, fetele suferă de această boală de o ori și jumătate mai des decât băieții. Copiii excitați, hiperactivi sunt mai predispuși la bruxism. Printre copiii cu această boală, sunt mulți care suferă de tulburări ale sistemului endocrin și malocluzie.

În esență, bruxismul este o contracție (convulsii clonice) a mușchilor masticatori, datorită căreia maxilarul inferior este puternic apăsat pe maxilarul superior și începe să se miște. Bruxismul include, de asemenea, șopirea involuntară în timpul somnului, înghițirea salivei și clănțănitul dinților. Atacurile de bruxism nocturn durează de obicei până la zece secunde, timp în care tensiunea arterială poate crește, ritmul cardiac și respirația crește. Există, de asemenea, bruxismul în timpul zilei, care include obiceiul de a-ți suge degetul mare, obiceiul de a-ți mușca și a-ți suge propriile buze, pofte de a scrașni dinții. Bruxismul de zi este mai puțin frecvent decât bruxismul nocturn.

Multă vreme, chiar și medicii au considerat strângerea dinților într-un vis un semn sigur al prezenței viermilor. Cu toate acestea, dovezile actuale sugerează că, în ciuda faptului că unii helminți pot provoca convulsii clonice, iar majoritatea paraziților epuizează organismul de vitamina B, a cărei lipsă provoacă tulburări ale activității nervoase, care pot duce și la scrâșnirea dinților, majoritatea cazurilor de bruxism nu o fac. asociate cu prezența helminților la un copil sau adult.

Adevărata cauză a bruxismului nu a fost încă stabilită. Majoritatea medicilor tind să creadă că stresul este principala cauză a scrâșnirii dinților pe timp de noapte. Psihicul copilului este încă prea instabil pentru a depăși situațiile stresante de zi cu zi. Iar noaptea, în timpul somnului, organismul produce convulsii ale mușchilor masticatori ca reacție la stres. Corpul scapă astfel de tensiunea acumulată: rezultă un atac de măcinare. O altă cauză a bruxismului sunt problemele neurologice.

Dacă crizele de bruxism durează mai puțin de 10 secunde, atunci acest lucru este considerat normal și pare să dispară de la sine odată cu vârsta. Atacurile mai lungi necesită observație și tratament.

În ciuda simplității aparente a situației, părinții nu ar trebui să fluture mâinile, spun ei, gândesc, un copil scrâșnește din dinți într-un vis. Bruxismul are consecințe foarte rele. Principalul pericol al bruxismului este deteriorarea smalțului dentar ca urmare a impactului fizic și chiar colorarea și ruperea dinților. Indirect, bruxismul poate indica tulburări ale sistemului nervos și că copilul este stresat. Prin urmare, dacă observi că bebelușul tău scrâșnește din dinți noaptea în somn și, de asemenea, dacă în timpul zilei își suge degetele, buza, își mușcă buzele, atunci ar trebui să te adresezi unui neurolog și stomatolog. În plus, cu bruxism, copiii pot avea dureri de cap, copilul dezvoltă un obicei de a fălcilor prea strânse, iar acest lucru duce la patologii în dezvoltarea maxilarelor, a aparatului de mestecat și a dinților înșiși. În viitor, acest lucru poate duce la boli ale tractului gastrointestinal, pierderea precoce a dinților și alte probleme de sănătate.

În fiecare caz, medicul alege un tratament individual. De obicei, acestea sunt măsuri care vizează ameliorarea stresului. Părinții unui copil cu bruxism ar trebui să acorde mai multă atenție copilului lor. Trebuie evitată cina târzie, ultima masă ar trebui să fie cel târziu cu două ore înainte de culcare. Ca gustare, este bine să-i dai copilului să mestece un morcov sau un măr pentru ca mușchii maxilarului să „obosiți” și mai mult și să nu aibă energie pentru contracții noaptea. Înainte de a merge la culcare, jocurile în aer liber și filmele și basmele care excită sistemul nervos trebuie evitate. Citirea ar trebui să fie calmă, liniștită și este mai bine să refuzați de la televizor noaptea. În schimb, va fi mult mai util dacă cumpărați copilul în apă caldă cu adaos de compuși de conifere care ajută la relaxarea mușchilor, iar după ce ați culcat copilul, doar vă așezați lângă el și vă rugăm împreună Îngerului Păzitor, vorbește calm cu copilul despre ziua trecută, despre ce l-a supărat și, bineînțeles, despre ce l-a încântat. Copiii nu știu să vorbească despre problemele lor, trebuie să „vorbească”. Poate că, în timpul unor astfel de conversații spirituale, vei afla ceva despre care nu știai înainte, despre care copilul nu a vorbit niciodată. De exemplu, că este jignit la grădiniță sau la școală, poate că nu găsește un limbaj comun cu semenii săi, poate profesorul îi găsește vina.

Dintre mijloacele medicale, atelele speciale ajută la combaterea atacurilor de bruxism, care ajută la relaxarea mușchilor, iar un aparatură bucală realizată după modele individuale va proteja dinții. Medicul poate ridica un complex de vitamine care reglează activitatea sistemului nervos, recomandă comprese umede calde pe maxilar. Tratamentul bruxismului din copilărie este relativ simplu, mult mai ușor de făcut în copilăria timpurie decât de corectat afecțiuni mai grave cauzate de bruxism la vârsta adultă.

Text: Ekaterina Solovyova

De ce un copil scrâșnește din dinți

Nu cu mult timp în urmă, părinții, auzind că copilul a început să-și scrâșnească dinții, au fugit la farmacie și au cumpărat medicamente antihelmintice. Erau siguri că scrâșnirea dinților de noapte, sau bruxismul din punct de vedere științific, era un semn al apariției viermilor.

Medicii de astăzi consideră asta o amăgire. Dar și acum, pe diverse forumuri, mămicile scriu în panică: copilul scrâșnește din dinți așa noaptea, deja e înfricoșător! Si li se raspunde: da antihelmintic, asta-i tot! Sau – nu contează! Pur și simplu va trece!

Ambele sfaturi sunt greșite și chiar periculoase.

Cauzele scrâșnirii dinților la copii

Ce este scrâșnirea dinților? Acestea sunt convulsii, o contracție bruscă a mușchilor masticatori ca urmare a tensiunii. Maxilarul inferior lovește maxilarul superior, se mișcă și se aude acel sunet teribil care îi sperie pe părinți.

Sincer să fiu, cauzele acestor convulsii nu sunt pe deplin înțelese. Dar factorii precipitanți sunt bine cunoscuți.

1. Primul motiv este mușcătura greșită. Când dinții superiori se suprapun pe dinții inferiori și se lovesc unul pe altul, creând un clic. Relaxarea mușchilor maxilarului nu are loc, ceea ce este foarte dăunător. În acest caz, trebuie să consultați un ortodont pentru a preveni curbura aparatului maxilar.

2. A doua este supraexcitarea, stresul. Copilul a alergat, a văzut destule desene animate, a jucat destui împușcători pe computer. A adormit singur, dar entuziasmul a rămas.

3. Al treilea motiv este prezența adenoidelor sau dificultăți în respirația nazală. De regulă, mușchii de mestecat pot fi, de asemenea, reduse în convulsii de la aceasta.

4. Ereditatea. Uneori, această contracție musculară este transmisă genetic – de la mame și tați. Părinții trebuie întrebați dacă au avut vreunul dintre aceste simptome.

5. Boli neurologice sau endocrinologice. Acestea apar rar, dar dacă crizele de scrâșnire din dinți durează mai mult de 10 secunde și se repetă adesea nu numai noaptea, ci și în timpul zilei, copilul trebuie prezentat medicului.

Citeste mai mult:  Dormiți apa pe podeaua băii

6. Dentiția dinților de lapte. Uneori, acest proces duce la scurte crampe nocturne ale mușchilor masticatori și la scrâșnirea dinților. Dar odată cu aspectul unui dinte, scârțâitul ar trebui să înceteze.

Noaptea, în vis

Dacă un copil scrâșnește din dinți noaptea și, în același timp, înghite saliva, campionează, chiar vorbește în somn, respirația lui se accelerează, cel mai probabil pulsul este cauza bruxismului – supraexcitația nervoasă. Acest lucru se întâmplă mai ales la copiii mobili din punct de vedere emoțional și la băieți mai des decât la fete.

Motivele anxietății sunt variate. Poate că copilul era suprasolicitat înainte de a merge la culcare. A jucat jocuri în aer liber sau a vizionat „povești de groază”. Sau are probleme în relațiile cu ceilalți: a mers la grădiniță sau la școală și nu se simte încă ca acasă acolo. Te-ai mutat în altă casă sau în alt oraș. Este și mai rău dacă există tensiuni între gospodării: tata se ceartă cu bunica sau mama și tata se ceartă. Ziua, copilul încă se ține, iar noaptea aceste griji nu-i permit să se relaxeze, își strânge maxilarul, încercând să facă față stresului.

Uneori, un scârțâit noaptea poate fi provocat de o umplutură care stă incorect, proeminentă – verificați gura copilului pentru a vedea dacă totul este în regulă acolo.

Dacă problema este la nivelul adenoidelor, vei observa că copilul respiră greu, adulmecă, sau chiar doarme doar cu gura deschisă. Și chiar și ziua îi este gura întredeschisă.

În acest caz, ar trebui să consultați imediat un medic ORL.

După masă

Dacă bebelușul tău are sub trei ani și scrâșnește din dinți în timpul zilei, s-ar putea să-și facă dinții și reacționează în acest fel. Gingiile mâncărime, dor, iar copilul își strânge maxilarul pentru a scăpa de disconfort. Sau are un fel de disconfort din cauza malocluziei emergente.

Dacă scârțâitul nu se oprește odată cu dentiția, trebuie să consultați un medic.

Daca copilul tau este mai mare, cu overbite, totul este in regula, dar scartaitul zilei nu dispare, cel mai probabil copilul are mult stres. De regulă, copiii scrâșnesc din dinți în timpul zilei, sunt extrem de excitabili, cu un sistem nervos delicat. Iar sarcina ta este să-i ajuți să depășească stresul. Poate că copilul va avea nevoie de ajutorul unui neurolog sau endocrinolog, pe care cu siguranță ar trebui să-l vizitați.

Tratamentul scrâșnirii dinților la un copil

Tratamentul pentru bruxism la copii nu este întotdeauna necesar. Depinde de cauza care o cauzează și de gravitatea problemei. Dacă un copil scrâșnește din dinți mult timp și de multe ori pe noapte sau pe zi, este nevoie de ajutorul specialiștilor.

Pentru început, ar trebui să consultați un stomatolog pentru a exclude malocluzia și alte probleme cu dezvoltarea maxilarului sau bolile dentare. Un ortodont poate recomanda exerciții speciale pentru maxilare pentru a ajuta la ameliorarea tensiunii și pentru a relaxa mușchii masticatori.

Apoi, ar trebui să consultați un neurolog sau un pediatru. Dacă cauza scârțâitului dinților sunt adenoidele, medicul ORL va decide dacă le îndepărtează. Dacă, totuși, copilul scrâșnește din dinți din cauza stresului, medicul neurolog va prescrie picături sedative, exerciții fizice și va dezvolta copilului o rutină zilnică. Se întâmplă că nu se poate stabili în final cauza scârțâitului dinților sau tratamentul nu funcționează. În astfel de cazuri, copilul este prescris să poarte o atela dentară: se pune noaptea pentru a preveni ștergerea smalțului dentar și patologia dezvoltării maxilarului. Pentru purtare în timpul zilei, se realizează un apărător de gură, care este aproape invizibil pe dinți.

Prevenirea scrâșnirii dinților la un copil

Cea mai bună prevenire a unei boli este eliminarea cauzei acesteia. Prin urmare, copiii excitabili și emoționați ar trebui să fie calmați înainte de a merge la culcare. Nu-i lăsați să alerge, să jucați jocuri în aer liber, să jucați împușcături pe computer, să vizionați povești de groază la televizor – trebuie să îl opriți complet. În schimb, este mai bine să faceți o plimbare înainte de a merge la culcare, să citiți un basm care nu este groaznic și să vorbiți cu afecțiune cu copilul. Și în niciun caz să nu-l certați și să nu vă certați cu el.

O baie caldă, un masaj ușor calmează bine copiii. Cu două ore înainte de culcare, copilul nu trebuie hrănit. Dar pentru a da un măr tare de roade, un morcov este foarte bun. Maxilarul va obosi de la muncă. Și este mai ușor să te relaxezi în timpul somnului.

De regulă, la majoritatea copiilor, sub rezerva unor reguli simple, scârțâitul dinților dispare până la vârsta de 6-7 ani fără tratament suplimentar. Dar pentru a decide dacă este necesar, medicul încă trebuie.

Sfatul principal pentru părinți: Dacă copilul tău scrâșnește din dinți noaptea, nu trebuie să intri în panică. Dar trebuie să consultați un medic.

„Copilul scrâșnește din dinți în somn – sunt viermii de vină și ce să facă?”

4 комментария

Copilul scrâșnește din dinți, ceea ce înseamnă că există viermi – așa este logica mamelor și a multor medici din trecutul recent în ceea ce privește bruxismul. Această afirmație nu rezistă controlului, așa că livrarea de tot felul de teste pentru identificarea paraziților intestinali și, în plus, cursuri preventive de medicamente antihelmintice nu este binevenită.

Oamenii de știință au identificat în mod clar o listă de probleme care provoacă scrâșnirea dinților noaptea în copilărie. Tratamentul, când un copil scrâșnește din dinți într-un vis, se reduce la eliminarea cauzei – un provocator și numai în cazuri rare necesită terapie medicamentoasă.

Bruxismul este o contracție paroxistică a mușchilor masticatori, cea mai puternică din corpul uman. La copii, patologia se manifestă prin scârțâitul dinților noaptea, în timpul zilei (cel mai des) copilul își strânge puternic maxilarul. În același timp, 3-30% dintre copii suferă de bruxism, periodic sau permanent. Episoadele de măcinare durează de obicei de la 10 sec. până la 1-2 min.

Pe lângă sunete neplăcute pe timp de noapte și anxietatea mamei cu privire la sănătatea bebelușului, manifestările regulate ale bruxismului sunt pline de măcinare a smalțului și carii. Adesea, copiii care scrâșnesc din dinți noaptea, dorm prost, sunt distrași și somnoroși în timpul zilei, se plâng de dureri de cap și de urechi,

Cauzele scrâșnirii dinților pe timp de noapte la copii

Există două grupe principale de factori care cauzează bruxismul: dentar și neurologic. De aceea, dacă nu puteți face față singur scrâșnirii dinților, ar trebui să vă contactați medicul dentist și neurologul.

1) Probleme dentare

Destul de des, copiii foarte mici își scrâșnesc dinții, ai căror dinți de lapte tocmai au erupt. Acest lucru se datorează faptului că dinții pentru un bebeluș sunt ceva nou. Măcind, încearcă să le exploreze. În același timp, mâncărimea în timpul dentiției îl determină pe copil să „zgârie” gingiile, punându-și diverse obiecte în gură sau scrâșnind din dinți. Copilul scrâșnește din dinți atât ziua, cât și noaptea – situația este complicată de faptul că bebelușul experimentează toate impresiile într-un vis. Chiar și un desen animat vizionat înainte de a merge la culcare poate provoca coșmaruri. În același timp, în timpul scrâșnirii dinților, respirația și bătăile inimii bebelușului se accelerează, este posibilă zvâcnirea brațelor și a picioarelor. O situație similară se observă la vârsta de 5-8 ani, când dinții de lapte sunt înlocuiți cu cei permanenți.

De asemenea, bruxismul nocturn poate fi cauzat la un copil de următoarele probleme dentare:

  • Formarea malocluziei – mușchii de mestecat experimentează stres crescut;
  • Purtarea bretelelor – un obiect străin în gură provoacă senzații specifice, care sunt exprimate în vis prin scrașnirea dinților;
  • Un fragment ascuțit al unui dinte cariat sau o obturație instalată incorect – traumatisme ale membranei mucoase, creșterea presiunii cu o obturație prea mare provoacă scârțâitul involuntar al dinților pe timp de noapte.

Citeste mai mult:  masina verde de vis

Relația ereditară a apariției bruxismului la copii a fost dovedită. Mai mult, la părinții care scrâșnesc din dinți noaptea, cel mai adesea abaterea se transmite băieților.

Dacă un copil scrâșnește din dinți puternic într-un vis, atunci în timpul zilei apar dureri la mestecat, iar mai târziu mușcătura poate fi perturbată din cauza deformării oaselor maxilarului și a articulației de legătură.

2) Cauze neurologice

Stresul este principala cauză a scrâșnirii dinților la copii. Cu toate acestea, trebuie înțeles că reacția copilului la factorii excitanți este complet diferită de răspunsul la stresul unui adult. Dacă majoritatea adulților știu să-și exprime emoțiile, atunci copiii experimentează neliniște în ei înșiși. Stresul în copilărie se manifestă prin plâns și crize de furie frecvente, agresivitate și scrâșnire a dinților – acesta este un semn extern al emoțiilor neexprimate.

De ce un copil scrâșnește din dinți într-un vis:

  • Certe în familie, atitudine slabă a părinților față de copil (reproșuri constante, comparație cu alți copii etc.);
  • Lipsa elementară de atenție din partea părinților;
  • Volumul de muncă crescut la școală și problemele adolescenței asociate cu stima de sine scăzută;
  • Obiceiul de a mesteca creioane/pixuri în timpul zilei;
  • Dureri de cap frecvente, provocând tensiune în mușchii masticatori;
  • Vizionarea de filme strălucitoare și jocuri active înainte de a merge la culcare;
  • O formulă de somn tulburat – scrâșnirea dinților în acest caz aparține aceleiași categorii de patologii ca enurezisul nocturn, sforăitul, somnambulismul (somnambulism).

3) Alte motive

Uneori medicul dentist și neurologul nu găsesc cauza bruxismului prelungit. Scrâșnitul nocturn al dinților poate fi cauzat din motive departe de stomatologie și neurologie. Factori externi și interni provocatori:

  • Lipsa de magneziu și calciu, care crește excitabilitatea sistemului nervos la un copil – de obicei însoțită de crampe la picioare, sindromul picioarelor neliniştite la copii și scrâșnirea dinților noaptea;
  • Microclimat uscat – umiditate insuficientă a aerului în cameră, mai ales în sezonul de încălzire sau vara fierbinte;
  • Congestie nazală cu răceală, adenoide;
  • Stadiul incipient de dezvoltare a epilepsiei.

Consecințele scrâșnirii dinților

Deși fenomenul nu prezintă un pericol direct, măcinarea prelungită noaptea duce la consecințe grave:

  • Slefuirea smalțului și apariția durerii;
  • Dezvoltarea cariilor, parodontitei;
  • Slăbirea dinților de lapte și pierderea lor timpurie, ceea ce duce la o mestecare insuficientă a alimentelor și provoacă indirect boli ale tractului gastrointestinal;
  • Mușcarea constantă a obrajilor explică stomatita frecventă la copiii care scrâșnesc din dinți;
  • Deformarea articulației maxilarului și a mușcăturii;
  • Somn insuficient, ceea ce duce la iritabilitate a copilului în timpul zilei, somnolență și scăderea atenției;
  • Dezvoltarea obiceiului de a strânge maxilarul, care persistă până la vârsta adultă.

Tratăm un scârțâit – ce ar trebui să facem?

Nu dați alarma dacă copilul a început să scrâșnească din dinți puternic noaptea. Solicitarea asistenței medicale este necesară atunci când bruxismul persistă o perioadă lungă de timp. Doar observându-și copilul, o mamă poate determina cauza încălcării. Ce să faci dacă un copil scrâșnește din dinți într-un vis:

  • Corectarea microclimatului din dormitor

Aerul rece umidificat este cheia unui somn profund și odihnitor al bebelușului. Pentru aceasta se folosesc umidificatoare speciale. În sezonul de încălzire, puteți pune un vas cu apă la calorifer.

  • Recomandări nutriționale

Nu hrăniți copilul cu 2 ore înainte de culcare. Munca activă a organelor digestive poate provoca o scrâșnire nocturnă a dinților. De asemenea, nu este recomandat să răsfățați copilul cu dulciuri seara. Batoanele de ciocolată sunt o „bombă” de carbohidrați care eliberează multă energie. Gourmand poate adormi prost, iar somnul va fi agitat.

  • Eliminarea iritanților

Vizionarea de filme, citirea poveștilor înfricoșătoare înainte de culcare și, mai ales, jocurile active înainte de culcare au un impact negativ asupra profunzimii somnului. O activitate excelentă pentru bebeluș înainte de culcare este să citească rime amuzante și „nu înfricoșătoare”, să ridice puzzle-uri și alte tipuri de jocuri calme. De asemenea, este recomandabil să determinați individual ora în care copilul adoarme și să respectați în mod constant acest program.

Este bine ca un copil să facă un masaj ușor al obrajilor înainte de a merge la culcare pentru a ameliora tensiunea musculară. Unele mame folosesc perne de încălzire calde. Relaxează perfect și îmbunătățește calitatea somnului într-o baie pentru copii cu un extract de ace de pin sau lavandă.

Asistență medicală

Deși testarea pentru ouă de viermi nu va fi de prisos (copiii se infectează adesea cu paraziți intestinali), această examinare nu este inclusă în planul principal de tratament. Pentru a scăpa de bruxism la un copil și pentru a preveni dezvoltarea consecințelor negative, se recomandă:

Medicul va verifica calitatea obturațiilor instalate, va identifica mușcătura greșită și va corecta defectele constatate. Copiilor care scrâșnesc des din dinți în timpul somnului li se recomandă să folosească apărătoare speciale. Suprapunerile sintetice vor preveni ștergerea smalțului dentar și vor reduce sarcina asupra mușchilor de mestecat.

  • Primirea unui neurolog, psiholog

Un neurolog pediatru va determina cauza și severitatea excitabilității nervoase a copilului. Adesea, copiilor cu nervozitate evidentă li se prescriu sedative ușoare (adesea din plante medicinale), complexe de vitamine, glicină (reduce excitabilitatea nervoasă, îmbunătățește atenția). Comunicarea unui copil cu un psiholog este necesară în identificarea problemelor psihologice grave atât în ​​copilărie cât și în adolescență. Tratamentul psihologic se reduce la a scăpa de fricile copiilor și a învăța cum să-și exprime corect emoțiile.

A scăpa de bruxism este mai ușor la o vârstă fragedă. Scrâșnitul dinților copiilor noaptea nu necesită intervenție medicală serioasă. La adulții care nu l-au eradicat în copilărie, este adesea necesară corectarea consecințelor patologiei.

De ce un copil scrâșnește din dinți

Acest lucru înseamnă probabil că i-ați trimis deja helminți de mai multe ori. Nu degeaba există un semn în rândul oamenilor în acest sens: corpul unui copil care scrâșnește din dinți într-un vis este probabil infectat cu viermi. Dar nu există nicio confirmare în acest sens. Nu științific, nu altceva. Potrivit medicilor, faptul că un copil scrâșnește din dinți nu este asociat cu prezența paraziților în corpul copilului tău.

De ce bebelușii scârțâie fălcile atât de furios noaptea? Ce măsuri ar trebui luate în această situație?

Cauzele bruxismului la copii:

Bruxismul este denumirea științifică pentru șlefuirea dinților în timpul somnului. Așa este tradus acest cuvânt din greacă – scrâșnirea dinților. Acest fenomen este destul de comun: fiecare al treilea (conform informațiilor neverificate și fiecare secundă) de copil de vârstă preșcolară și școlară timpurie scrâșnește din dinți în vis. De asemenea, uneori, adulții pot scrâșni din dinți în somn. În acest caz, bruxismul necesită deja tratament.

De mulți ani, mințile științifice, vai, în zadar, încearcă să înțeleagă cauza bruxismului. Oamenii de știință nici măcar nu pot ajunge la un consens dacă bruxismul poate fi considerat o boală sau este o reacție a organismului la stimuli care dispar de la sine în timp? În cea mai mare parte, copiii de doi sau trei ani suferă de bruxism, iar când copiii ating vârsta școlară, acesta dispare.

Motivele observării bruxismului la copii rămân și ele nedefinite. Dar există mai multe ipoteze, neconfirmate încă, despre motivul pentru care copiii „scrâșnesc” adesea dinții în somn.

Prima versiune: ereditatea.

Dacă părinții tăi au observat o măcinare similară în spatele tău, atunci este posibil ca bebelușul tău să aibă o predispoziție genetică la bruxism.

Varianta a doua: stres.

Orice șoc emoțional, tensiune nervoasă sau mentală pe care un copil l-a experimentat în timpul zilei poate duce la bruxism. Poate că ceva vă deranjează sau deranjează copilul. De asemenea, zornăitul nocturn se poate manifesta datorită unei atmosfere emoționale nefavorabile acasă. Poate că ești ferm convins că bebelușul tău a suferit un șoc psihic grav. Fiecare dintre factorii de mai sus poate fi cauza bruxismului (chiar deranjant copilul, interiorul camerei). Se poate întâmpla să fie necesară o vizită la un psiholog sau neurolog.

Citeste mai mult:  De ce visează șopârlele mici

Versiunea a treia: dentitie.

Mâncărimea și disconfortul cauzat de apariția dinților la copii îl pot face pe bebeluș să-și dorească să se scarpine dinții nu doar în somn, ci și în timp ce este treaz, motiv pentru care ați observat scrâșnirea. Acesta este un fenomen pe termen scurt și absolut sigur, care nu necesită intervenția medicilor. Dacă copilul scrâșnește din dinți, pentru că îi place pur și simplu, atunci, fără să vă concentrați în mod special asupra acestui lucru, încercați să distrageți atenția copilului de la o astfel de divertisment.

Versiunea a patra: malocluzie.

Tensiunea musculară cauzată de patologiile dentare poate, de asemenea, să vă facă să doriți să strângeți dinții. Așa că dinții par să se scrâșnească unul de celălalt.

Versiunea cinci: tulburări de somn.

Somnologii cred că bruxismul este la egalitate cu alte tulburări de somn. Si anume cu sforait, enurezis, cosmaruri, somnambulism. Trebuie remarcat faptul că fetele sunt mai puțin predispuse la astfel de probleme decât băieții.

Nici motivul însuși al apariției acestui fenomen, nici mecanismul apariției acestuia, nu a fost studiat pe deplin, prin urmare, se poate vorbi doar relativ relativ despre tratamentul bruxismului și, cu atât mai mult, despre cel eficient. În ciuda acestui fapt, un copil care suferă de bruxism ar trebui să fie examinat de un stomatolog și un neurolog. Neurologul trebuie să determine cauza ipotetică a scrâșnirii dinților pe timp de noapte, iar medicul stomatolog trebuie să ofere opțiuni pentru protejarea dinților și a țesuturilor care îi acoperă de deteriorarea care poate fi cauzată de frecarea intensă între dinți. Este posibil să fie nevoie de o atela specială, pusă pe dinți pe timp de noapte și ajutând la evitarea frecării dentare.

Trebuie înțeles că scârțâitul scârțâit este diferit. Și, în funcție de cât de intense sunt manifestările bruxismului, îți poți ajuta singur copilul, fără a apela la medici. Măcinarea nocturnă sau convulsiile, nu mai lungi de zece secunde, sunt considerate „normă”. Dacă bebelușul scrâșnește din dinți abundent și pentru o lungă perioadă de timp în timpul nopții, atunci este timpul să ne gândim la tratamentul lui. Acest lucru se aplică copiilor la care bruxismul este observat continuu, chiar și de câțiva ani. Merită să începeți să vă faceți griji chiar dacă copilul se trezește cu o durere de dinți sau de cap și, de asemenea, se plânge de dureri în mușchii maxilarului cauzate de șlefuirea nocturnă.

Tratamentul pentru bruxism va depinde de ceea ce l-a cauzat, de la ce vârstă s-a dezvoltat și de modul în care se manifestă. Se întâmplă adesea ca zdrăngănitul să poată fi calmat de la sine. Dar nu trebuie să întârziați dacă tot este nevoie de ajutorul specialiștilor. Amintiți-vă că bruxismul va provoca un oarecare disconfort și la vârsta adultă, deoarece aceste frecări uzează dinții și, de asemenea, pot afecta articulația temporomandibulară, contribuie la dezvoltarea tuturor tipurilor de boli dentare (parodontita, carii și altele). La copiii care suferă de bruxism, de regulă, incisivii și caninii sunt șterși.

Ce să faci dacă copilul tău scrâșnește din dinți într-un vis?

Câțiva pași pe care îi poți face singur. Desigur, acest lucru cu greu poate fi numit un tratament, dar, în majoritatea cazurilor de observare a bruxismului la copii, eforturile părinților minimizează manifestările acestuia și se întâmplă adesea ca acestea să ajute să scape cu totul de ele.

În primul rând, încearcă să ai o discuție inimă la inimă cu copilul tău. Este necesar să se afle dacă există factori psiho-emoționali pentru apariția bruxismului. Dacă ați reușit, atunci lucrați la eliminarea cauzei, cereți sfatul unui psiholog pentru copii. Susține-ți copilul cât de bine poți, în orice caz, fie că este vorba de frică sau frustrare, efort excesiv sau anxietate. Și pentru viitor, amintiți-vă că există o predispoziție la vulnerabilitate.

Explicați copilului miezul problemei sale.

Spune-i că dinții ar trebui să se odihnească cât mai mult, așa că este mai bine pentru el ca ziua să fie relaxați, depărtând ușor maxilarele unul de celălalt pentru ca dinții de jos să nu atingă cei de sus. Și gura ar trebui să fie închisă. Așa trebuie să doarmă un copil. Și pentru a aduce dinții împreună, ar trebui să fie numai în timpul conversațiilor, a mânca și a înghiți alimente. Cereți-i copilului să spună și să arate cum v-a înțeles și, asigurați-vă că îl lăudați pentru faptul că este grozav în a face acest exercițiu. Apropo, așa se numește: bureți împreună – dinții despărțiți.

De asemenea, ar fi bine ziua, și mai ales seara, înainte de culcare, să „încărcăm” falca copilului cu muncă. Lăsați-i dinții să muncească din greu la mestecat un morcov sau un măr (ceva tare și dur), astfel încât să se relaxeze și să se odihnească noaptea. Dar nu ar trebui să hrăniți și să udați copilul cu o oră înainte de stingerea luminii. Se arata doar apa, deoarece muschii dentari ar trebui sa se relaxeze inainte de a merge la culcare, iar sistemul digestiv ar trebui sa nu mai produca sucuri digestive.

Planificați rutina zilnică a copilului, astfel încât copilul să fie ocupat productiv, dar nu exagerați: nu permiteți suprasolicitarea. Poate că este supraîncărcat cu cursuri în diverse secțiuni și cercuri, iar copilul pur și simplu obosește nu numai fizic, ci și psihic. Gândiți-vă mai mult la sănătatea lui decât la performanța academică acolo unde nu este deosebit de necesară.

Este extrem de important ca omulețul să nu devină supraexcitat înainte de a merge la culcare: jocurile active pentru petrecerea timpului liber de seară nu sunt deloc potrivite. Seara ar fi mai bine să-i citească basme bune, cunoscute. Straduieste-te sa te asiguri ca bebelusul adoarme bine dispus, deoarece emotiile excesive, chiar si pozitive, inainte de culcare ii sunt complet inutile. Asigurați-vă că copilul nu este deranjat. Nu aranja scandaluri înainte de culcare nici cu copilul, nici în fața lui și amână toate momentele educaționale pentru ziua. Lăsați copilul să se culce fericit cu el însuși. Înainte de a merge la culcare, ar trebui să se gândească că totul este în regulă. Procedurile cu apă (baie caldă) vă vor ajuta să vă relaxați înainte de a merge la culcare.

Există un fel de exercițiu pentru ameliorarea tensiunii musculare faciale – „căută al treilea ochi”. Când copilul se așează în pat, rugați-l să închidă ochii și să se relaxeze complet. Lasă-l să-și imagineze că în centrul frunții lui se află un al treilea ochi. Trebuie să se concentreze asupra ei. Potrivit experților, o astfel de încărcare ameliorează stresul, ceea ce implică un zgomot nocturn.

Dacă măcinarea răspunde cu dureri de dimineață în față, atunci trebuie aplicată o compresă caldă. Faceți acest lucru și înainte de culcare. Puteți masa obrajii copilului timp de câteva minute cu mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic.

De asemenea, luați în considerare consultarea unui specialist. În funcție de ce a cauzat această problemă (parafie este stomatologie sau neurologie), vi se vor recomanda separate, pentru fiecare caz concret, metode de eliminare: masaj de relaxare, corectarea mușcăturii, sedative sau psihoterapie.