Visează animalele

Visează animalele?

Ai observat vreodată cu animalele tale de companie că în somn își zvâcnesc labele, ca și cum ar alerga, se strică de frică, latră? Toate aceste acțiuni înseamnă un singur lucru – visează, iar acest lucru a fost dovedit prin experimente științifice.

Cea mai serioasă cercetare asupra viselor animalelor a fost realizată de Matthew Wilson. Profesor, șef al departamentului pentru studiul activității creierului de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a efectuat experimente interesante, studiind comportamentul animalelor în vis.

După cum se întâmplă adesea, cobaii erau șobolani. Experimentele au dat rezultate uimitoare: șobolanii, la fel ca oamenii, sunt capabili să viseze; în timpul somnului, par să restabilească evenimentele din ziua trecută, retrăindu-le din nou și din nou. Ca rezultat al muncii sale, Wilson a concluzionat că aceste concluzii pot fi aplicate altor animale.

Mă întreb despre ce sunt visele animalelor, de exemplu, animalele noastre de companie? Poate fi orice i s-a întâmplat deja animalului, sau ceea ce dorește să experimenteze în timp ce este treaz sau, dimpotrivă, poate visa la ceea ce îi este frică.

Câinii visează adesea să se plimbe cu stăpânul lor (și asigurați-vă că vă văd și acolo!), În caz contrar, cum să explicați lăbutul pe îndelete într-un vis și expresia plăcerii pe față?

Câinii și pisicile visează uneori să fie hrăniți. Privește cu atenție animalul tău de companie când doarme și vei vedea că pare să mestece ceva cu plăcere, apoi se trezește brusc și se grăbește la hrănitor. Cineva a văzut cu siguranță această poză!

Oamenii de știință spun că animalele pot chiar visa la membri de sex opus care le plac, vă puteți imagina?

S-a spus deja că animalele văd în vis ceea ce li s-a întâmplat în realitate. Neașteptată a fost descoperirea cu privire la visele unor specii de păsări, în special cinteze. Se dovedește că sunt într-un vis… se antrenează să-și cânte trilurile! Acest lucru a fost înregistrat comparând creșterea presiunii, activitatea plămânilor, activitatea motrică a acestor păsări atunci când cântă treaz și când dorm. Coincidența completă a muncii micului lor organism ne permite să spunem cu siguranță că cintezele cântă în somn.

Animalele dintr-un vis pot uneori să vâneze. Acest lucru poate fi judecat prin observarea mișcărilor rapide ale labelor, respirația rapidă, de parcă ar urmari pe cineva, prin mârâit și lătrat. Trezindu-mă după o „vânătoare”, câinii, de exemplu, de ceva vreme nu își pot da seama că nu mai dorm, sunt chiar puțin confuzi – cum e, unde este fiara pe care aproape am prins-o din urmă?

Ai observat că uneori, când animalul tău doarme, se culcă ca o persoană? Animalele într-un vis își imită adesea stăpânii, mai ales dacă sunt foarte iubiți. Câinii și pisicile iau cele mai amuzante ipostaze, complet necaracteristice animalelor, dar foarte asemănătoare cu ale noastre. Se întind pe spate, încrucișându-și labele pe piept, de parcă ar fi mâini umane. Animalele imită nu numai oamenii, ci uneori copiază acțiunile altor animale. De exemplu, un proprietar de pisică a descris destul de serios cum pisica lui într-un vis … a început să latre!

De ce au animalele vise, de ce au nevoie de fapt? Din nou, s-a dovedit că animalele experimentează vise după o zi foarte încărcată. Creierul lor nu are timp să digere excesul de informații pe care le-au primit în realitate. Animalul tău de companie este obosit, a adormit, dar creierul continuă să funcționeze – continuă să proceseze ceea ce nu a avut timp să „digere” în timpul zilei. Urmărirea pisicii urâte de curte, pe care câinele nu a ajuns din urmă în timpul zilei, continuă. Pisica, dimpotrivă, fuge din nou de dușmanul său și din nou, cu bucurie veselă, urmărește lătratul neputincios al dușmanului său, așezat pe un copac. Întâlniri amuzante și nu foarte, mâncare delicioasă care a fost în stomac de mult timp, dar care i-a plăcut animalului de companie și nu este contrariat să mănânce din nou, o întâlnire întâmplătoare la o plimbare cu „subiectul” dorințelor amoroase – toate acestea sunt reluată iar și iar în cap în timp ce animalul doarme.

Este surprinzător că, de exemplu, cățeii mici, care sunt încă orbi și nu aleargă, în somn încep uneori să-și miște viguros labele și să încerce să latre. În timpul experimentelor, s-a înregistrat chiar și prin dispozitive speciale că, cu câteva zile înainte de naștere, aceste creaturi minuscule copiază deja mișcări de „alergare” și încearcă să-și facă voce!

Somnul este esențial pentru animale, la fel ca noi. Oamenii de știință, pentru a stabili adevărul, efectuează uneori cele mai crude experimente asupra fraților noștri mai mici. Acești „sadişti” au fost cei care, cu ajutorul experimentelor lor inumane, au descoperit că un câine fără hrană, de exemplu, poate trăi mai mult de o lună, iar dacă îl privezi în mod deliberat de somn, maximum zece zile. .

Bineînțeles că visează, nici măcar nu ezitați! Ceva visează atât la câini, cât și la pisici. Visele sunt inerente atât animalelor domestice, cât și sălbatice. Vacile, caprele, oile sunt și ele capabile de vise, păsările văd vise, chiar și anumite tipuri de șerpi.

Citeste mai mult:  Interpretarea visului unui bărbat cu barbă necunoscută

Nu sunt mai puțin interesante și bogate decât cele umane. Dar nu ne pot spune despre ele, ceea ce este păcat!

Ce văd animalele în visele lor?

Distribuiți mesajul în

Legăturile externe se vor deschide într-o fereastră separată

Legăturile externe se vor deschide într-o fereastră separată

Dacă animalele, ca noi, visează, atunci unde se duc frații noștri mai mici în visele lor? Jason Goldman caută modalități de a privi în mințile pisicilor adormite, păsărilor și altor creaturi vii.

„S-a observat că aproape toate celelalte animale, fie ele acvatice, aerisite sau terestre, cad în mod evident într-o stare de somn.”, – Aristotel a scris în tratatul său Despre somn și trezire. Dar „alte animale” visează?

Filosoful grec avea și el propria sa opinie în această chestiune. În Istoria animalelor, el a scris: „Visele sunt văzute nu numai de oameni, ci și de cai, câini, tauri și, pe lângă ei, oi, capre și întreg genul de patrupede vivipare. Acest lucru este dovedit de faptul că câinii latră în timpul somnului.” Poate că metodele sale de cercetare sunt lipsite de profunzime, dar este probabil ca Aristotel să nu fie prea departe.

Desigur, nu putem întreba animalele dacă visează, dar cel puțin putem afirma că avem dovezi că acest lucru este foarte posibil. Există două metode folosite de oamenii de știință pentru a rezolva această sarcină aparent imposibilă. Prima metodă este de a observa comportamentul fizic al animalelor în diferitele faze ale ciclului somn-veghe. Al doilea este să aflăm dacă creierul lor funcționează în starea de vis în același mod în care creierul nostru funcționează în această stare.

Povestea modului în care au fost dezvoltate metode pentru a cerceta mințile animalelor adormite datează din anii 1960. În acel moment, în jurnale medicale au început să apară materiale împrăștiate care descriu oameni care efectuează diverse mișcări în somn. Acest lucru a fost curios, deoarece în timpul așa-numitei faze a somnului REM (din engleză. REM – mișcare rapidă a ochilor, „mișcări rapide ale ochilor”), altfel numită faza somnului REM, mușchii noștri, de regulă, sunt paralizați. .

Conform Clasificării Internaționale a Tulburărilor de Somn (ICSD), „În timpul somnului, oamenii pot lovi cu pumnii, lovi cu picioarele, sări din pat și chiar să alerge.

Cercetătorii și-au dat seama că punerea animalelor într-o stare similară ar ajuta să afle dacă visează și de ce fel. În 1965, oamenii de știință francezi Jouvet și Delorme au descoperit că îndepărtarea unei părți a trunchiului cerebral, numită pons, de la o pisică previne imobilizarea mușchilor în timpul fazei REM. Cercetătorii au numit această condiție „REM fără atonie” sau REM-A. În loc să stea nemișcate în somn, pisicile rătăceau și s-au comportat agresiv.

Acest lucru a indicat că animalele visau la acțiuni pe care le-ar face în mod normal în timp ce erau trează. Cercetările de atunci au dezvăluit modele similare de comportament.

Potrivit medicului veterinar neurolog Adrian Morrison, care a scris o recenzie a studiului francez menționat mai sus, pisicile aflate în starea REM-A își mișcă capul ca răspuns la un agent patogen. Unele pisici prezintă un comportament identic cu cel al unui prădător care atacă prada, de parcă ar fi vânat șoareci în vis. Activitate similară în starea de somn a fost observată la câini.

S-a descoperit că unii oameni din visele lor par să joace și scene din viața reală – în cazul în care suferă de o afecțiune numită tulburare de comportament în timpul fazei de somn REM. Conform Clasificării Internaționale a Tulburărilor de Somn (ICSD), „În timpul somnului, oamenii pot lovi cu pumnii, lovi cu picioarele, sări din pat și chiar să alerge. Astfel de manifestări sunt destul de frecvente și de obicei sunt de acord cu visele descrise [mai târziu]”. Pentru astfel de oameni (și cei care dorm lângă ei!) rănile nu sunt neobișnuite, subliniază CICR.

Se părea că într-un vis, șobolanii aleargă mental printr-un labirint

Cu toate acestea, observarea mișcărilor celor care dorm nu este singura modalitate de a analiza visele lor. Astăzi, cercetătorii pot studia procesele electrice și chimice care au loc în celulele creierului animal fără a le afecta.

În 2007, oamenii de știință de la MIT Kenway Louis și Matthew Wilson au înregistrat activitatea neuronilor într-o parte a creierului de șobolan numită hipocamp. Hipocampul este implicat în mecanismele de formare a emoțiilor și de consolidare a memoriei. Oamenii de știință au înregistrat pentru prima dată activitatea acestor celule cerebrale în timp ce șobolanii alergau prin labirint. Apoi și-au îndreptat atenția asupra activității acelorași neuroni atunci când șobolanii dormeau. Louis și Wilson au descoperit că modelele de declanșare neuronale în timpul alergării și în timpul fazei REM sunt foarte asemănătoare. Cu alte cuvinte, impresia era că într-un vis șobolanii alergau mental printr-un labirint.

Citeste mai mult:  Cuțit mare de interpretare a viselor

Rezultatele au fost atât de clare încât cercetătorii au reușit să deducă locațiile exacte ale șobolanilor în labirinturile lor mentale și să proiecteze acele locații în puncte reale din labirintul real.

Biologii de la Universitatea din Chicago Amish Dave și Daniel Margoliash au studiat creierul cintezelor zebră și au găsit ceva similar. Cântecele acestor reprezentanți ai familiei de cinteze, care sunt foarte populare printre iubitorii de păsări, nu le sunt puse în cap încă de la naștere, trebuie să-și învețe melodiile. Când cintezele sunt treji, neuronii dintr-o parte a creierului lor au sunat robutus archistriatalis, sunt încântați de reacția la notele individuale ale melodiilor lor. Pe baza modelului de declanșare al acestor neuroni, cercetătorii au reușit să determine ce notă se cântă. După ceva timp, prin sistematizarea modelelor electrice a ceea ce se întâmplă în acești neuroni, Dave și Margoliash au reușit să reconstruiască întreg cântecul de la început până la sfârșit.

Mai târziu, când păsările dormeau, Dave și Margoliash au examinat din nou activitatea electrică din aceeași parte a creierului lor. Declanșarea neuronilor nu a fost complet întâmplătoare. Dimpotrivă, s-au activat în ordine, de parcă o pasăre cu voce tare, notă cu notă, și-ar cânta cântecul în întregime. Se pare că într-un vis, cintezele zebră și-au repetat cântecele.

Comportamentul pisicilor adormite în experimente științifice poate fi definit cu adevărat ca faptul că visează? Au șobolanii conștientizarea subiectivă că aleargă mental prin labirinturile lor în timp ce dorm? Știu păsările cântătoare că cântă în somn? Aceste întrebări sunt la fel de greu de răspuns ca și altele legate de conștiință. Totul este prea ambiguu.

Nici măcar noi, oamenii, nu înțelegem întotdeauna într-un vis că visăm – dar acest lucru devine clar de îndată ce ne trezim. Cintezele zebră își amintesc visele? ca viselecand se trezesc? Sunt ei capabili să distingă lumea reală de lumea care există în vise?

Cu o destulă încredere, putem spune că trăsăturile fiziologice și comportamentale ale viselor umane sunt observate și la pisici, șobolani, păsări și alte animale. Totuși, cum este de fapt să visezi dacă nu ești om? Deocamdată, este încă un mister.

Despre autor: Jason Goldman este un student absolvent la Universitatea din California de Sud (Los Angeles), care studiază psihologia evolutivă umană și animală.

LiveInternetLiveInternet

Rubrici

  • istorie (756)
  • video (211)
  • amintiri. (16)
  • horoscoape, teste, sondaje (210)
  • date (816)
  • acasă, familie (1156)
  • gătit acasă (1927)
  • agrement, vacanță, călătorie (143)
  • sănătate (1377)
  • muzica (42)
  • neobișnuit, interesant. (1909)
  • știri (764)
  • ritualuri, obiceiuri (278)
  • el și ea (178)
  • sfaturi utile (1434)
  • natura (1616)
  • pilde, anecdote, aforisme, glume (1104)
  • reflecții, observații (556)
  • diverse (1247)
  • gradina si gradina de legume (926)
  • poezii (77)
  • fotografii, desene, picturi (1478)
  • hobby, ac, hobby-uri (116)
  • daca vrei, crede. (1033)

Ajutor pentru începători

album foto

aplicaţii

  • Cărți poștaleCatalog renăscut de cărți poștale pentru toate ocaziile
  • TorrNADO – tracker torrent pentru bloguriTorrNADO – tracker torrent pentru bloguri
  • Butoanele de evaluare Yandex.blogsAdaugă butoane de evaluare Yandex la profil. În plus, vor exista în curând diagrame cu modificările ratingului pentru luna
  • Eu sunt un fotografPlugin pentru publicarea fotografiilor în jurnalul utilizatorului. Cerințe minime de sistem: Internet Explorer 6, Fire Fox 1.5, Opera 9.5, Safari 3.1.1 cu JavaScript activat. Poate că asta va funcționa
  • Pentru designeridiagramă de culori a designerului

Citat

Cum să descărcați imaginea originală a Windows 7,8,10. Când descărcați originale de pe site-ul oficial al prod.

Facem imagini de defilare (prezentări) chiar în mesaj. Prezentările de diapozitive se pot face chiar în co.

Cadre de text de Crăciun. Text Text Text Text

Serviciu super util. 1. Nu știi să pui poze la rând? 2. Nu pot împinge imaginea.

Muzică

Căutare în jurnal

Abonament prin e-mail

Prieteni

Cititori obișnuiți

Comunitățile

Transmisie

statistică

Visează animalele?

Marți, 25 noiembrie 2014, ora 17:42 + pentru ghilimele

Da, ei visează. Oamenii de știință fiziologic, observând schimbarea activității creierului, s-au asigurat că animalele au și o fază rapidă de somn, în care retrăiesc evenimentele zilei. De exemplu, cintezele dungate „își pierd” aria de zi în somn.

Ceva ce putem vedea cu ochii noștri. Privindu-ți pisicile și câinii, care în somn își mișcă labele, țipă etc., se poate presupune că toate animalele, cu excepția unora foarte primitive, au vise.

În timpul cercetării, animalele au fost implantate cu electrozi în zona creierului care controlează memoria, starea de spirit și capacitatea de orientare în spațiu. S-a dovedit că aproape jumătate din citirile obținute de la animalele adormite au fost similare cu cele înregistrate în timpul stării de veghe.

În general, există încă multe puncte goale în această problemă. De exemplu, încă nu este complet clar de ce, în principiu, toate ființele vii au nevoie de somn și de ce durează pentru diferiți indivizi în timpuri diferite. Pare sigur doar că cel mai scurt timp de odihnă îl cer animalele care au mulți dușmani, sau cele care trebuie să mănânce foarte des, precum antilopa.

Citeste mai mult:  De ce visezi să te despart de o fată

Prădătorii au un procent mai mare de somn REM decât prada lor. Deci, la pisici, somnul REM durează 20% și, de exemplu, la un iepure sau la rumegătoare, nu depășește 3%.

Pe vremuri, rechinii nu dorm niciodată. Dar apoi s-a dovedit că încă dorm, adunându-se în grupuri în peșteri sau crăpături de stânci.

Păsările au nevoie și de somn în timpul zborului, dar nu întrerup zborul, ci îl continuă în vis.

Pentru a supraviețui, un delfin trebuie să respire la fiecare minut și jumătate – prin urmare, emisferele sale stânga și dreaptă ale creierului dorm pe rând.

Dar dacă dorm ciliați, melci, stridii și raci nu se știe cu siguranță.

Visează animalele

I s-a întâmplat vreodată animalului tău când într-un vis își zvâcnește labele, antenele, pufnește în nas, de parcă ar fi nemulțumit de ceva? Te-ai gândit vreodată că astfel de acțiuni ale unui animal pot însemna un lucru – prietenul tău de companie vede vise interesante și amuzante. Și acest fapt a fost de mult dovedit de oamenii de știință și de cercetările lor nesfârșite.

Este păcat că natura nu ne-a creat ca oameni super geniali, capabili să citească gândurile unui animal, sau măcar să le înțeleagă limbajul. De aceea nu putem ști dacă frații noștri mai mici visează sau nu? Dar există o mulțime de dovezi științifice și fundamentate în lume că Murzikii și pirații noștri visează fără ambiguitate.

Un lucru se știe că orice animal care trăiește pe uscat, în apă sau plutește prin aer doarme la un anumit moment al zilei. Dar văd ei vise de fiecare dată când adorm?

Da, animalele pot visa., de exemplu, despre ceea ce li s-a întâmplat în timpul zilei. Mulți câini de pază visează să se plimbe cu stăpânul lor în natură, în pădure sau, pur și simplu, cum se plimbă pe malul unui râu sau al lacului. Este evident! Ați observat cum câinii își ating labele în vis sau își răsucesc botul și, în același timp, se observă o expresie de plăcere pe botul lor frumos?

Multe animale de companie care nu sunt implicate în vânătoare, ci pur și simplu stând acasă, câinii mici visează la mâncare delicioasă. Ei pot visa la mâncare toată noaptea. Nu fără motiv, dacă ai observat, de îndată ce se trezesc și se întind, își trag imediat botul spre bolul cu mâncare. Iar oamenii de știință au dezvăluit un mic secret: animalele pot visa la sexul opus. Când văd „doamnele” sau „domnii” în visele lor, încep să se plângă în liniște.

Crezi că câinii sau pisicile vânează în vis? Dacă îl urmărești foarte atent pe prietenul tău de companie care doarme, vei observa cum își mișcă repede labele sau face mișcări caracteristice cu ele, de parcă ar vrea cu adevărat să atace pe cineva. În același timp, respirația lui, așa cum auzi tu însuți, împreună cu bătăile rapide ale inimii.

Mulți câini de vânătoare, de fapt, când se trezesc dintr-un somn atât de furtunos, nu își pot da seama timp de câteva minute că nu sunt la vânătoare, ci au dormit în tot acest timp. Ridicându-se fără tragere de inimă, animalele sunt la început foarte confuze, nu înțeleg despre ce vorbești, iar abia mai târziu încep să perceapă realitatea, realizând cu regret că nu există acel iepure sau șoarece pe care au crezut că l-au prins. într-un vis.

Ați observat că atunci când animalul dvs. de companie este pe cale să doarmă, acesta ia de obicei aceleași poziții în care dormiți? Nu ai observat? Foarte des, animalele de companie care își iubesc foarte mult stăpânii îi imită luând ipostaze umane.

Atât pisicile, cât și câinii dorm uneori în ipostaze în care suntem pur și simplu uimiți de modul în care toate aceste ipostaze sunt foarte asemănătoare cu cele umane! Ei știu să se întindă pe o parte, să-și întindă labele înainte, exact ca o persoană, și să adoarmă așa. Și există animale care pot copia alte animale. Un american chiar a scris pe pagina sa de pe rețeaua de socializare că pisica lui într-un vis din când în când latra. Și nu găsește nicio explicație pentru acest fenomen. Din nou, repetăm ​​că multe animale de companie sunt supuse trăirii unor vise vii care sunt rezultatul unei zile pline. Doar că creierul unui animal nu poate face față deodată tuturor informațiilor acumulate în timpul zilei.

Ei bine, putem spune cu siguranță, ei bine, cel puțin 80%, că toate acele aspecte fiziologice ale unui vis care sunt observate la oameni sunt aceleași ca și la animalele care trăiesc pe Pământ. Dar cum te simți cu adevărat să visezi dacă nu ești o persoană rezonabilă? Deocamdată, rămâne un mister. Pa…