Copilul zâmbește în somn
De ce bebelușii zâmbesc adesea în somn, motive și când să consulte un medic
Sistemul nervos al unui nou-născut este în curs de formare, ceea ce explică parțial de ce bebelușii zâmbesc adesea în somn. Expresiile feței reflectă impresiile pe care le-a experimentat în timp ce era treaz. Somnul bebelușului, comportamentul lui în timpul odihnei reflectă starea lui emoțională și fizică.
Caracteristicile somnului ale bebelușilor
Somnul unui nou-născut își protejează psihicul de multe sunete necunoscute, senzații sub formă de contacte tactile, mirosuri. Bebelușul trebuie să se obișnuiască cu toate. Durata de odihnă pentru fiecare copil este individuală, dar în medie este de 22 de ore pe zi. Bebelușii dorm 5-6 ore, se trezesc pentru hrănire. Perioadele de veghe sunt scurte. Nu depășesc 40-50 de minute. In acest timp, mama reuseste sa hraneasca bebelusul si sa efectueze proceduri de igiena.
Primele 1,5 luni pentru nou-născuți nu există conceptul de zi, noapte. Părinții formează acest concept. În timp, durata somnului în timpul zilei este redusă:
- la 4 luni bebelusul doarme in timpul zilei de la 3 la 4 ori;
- la 6 luni de până la 3 ori;
- în 1,5 ani doar 1 dată.
Motive pentru a zâmbi în timp ce un nou-născut doarme
Mamele și tații tineri sunt îngrijorați de orice manifestări din partea copilului. Zâmbetul în timp ce dorm îi poate face anxioși. Majoritatea părinților cred că bebelușii nu au vise. Prin urmare, nu corelează zâmbetul copilului cu emoțiile pozitive.
Fazele de somn la sugari
Perioada de odihnă a bebelușului este o alternanță de faze: profundă (ortodoxă) și rapidă (paradoxală). O mare parte din starea de odihnă a unui sugar este somnul REM. Aceasta servește drept explicație pentru faptul că bebelușii dorm foarte sensibil.
În timpul fazei rapide, ei reacționează la evenimentele care au loc în jurul lor în această perioadă de timp. Faptul că liniștea este superficială este evidențiat de emoțiile bebelușului:
După aceste manifestări, se poate judeca starea bebelușului (fizică, psihologică). Râsul este un semn al emoțiilor pozitive, plânsul și geamătul sunt un semn al problemelor. Poate că există abateri în activitatea tractului gastrointestinal dacă copilul plânge în vis. Gemetul este un semn comun al invaziei helmintice.
Faza paradoxală promovează dezvoltarea creierului. Datorită viselor, copilul regândește și consolidează informații noi. Faza ortodoxă este formată din 4 etape: somnul de somn, adormirea, somnul profund și foarte profund. Durează aproximativ o jumătate de oră, dar în acest timp puterea bebelușului este restabilită.
Varsta (luna) | % faza rapidă |
De la 0 la 1 | De la 70 la 75 |
De la 2 la 3 | De la 45 la 50 |
De la 3 la 5 | De la 37 la 40 |
De la 6 la 12 | De la 35 la 40 |
Lucrul creierului în timpul odihnei copilului
În timpul odihnei (ziua, noaptea), creierul este îndepărtat de influența factorilor externi. În timpul odihnei, funcțiile sale vizează reglarea activității organelor și sistemelor interne. Corpul copilului sintetizează hormonul de creștere în timpul repausului.
Diferite teorii despre zâmbetul nou-născuților
Primele zâmbete ale unui bebeluș fac ca inima mamei să sară o bătaie de fericire. Ele seamănă mai mult cu grimasele ușoare. În primele zile de viață, zâmbetul este un răspuns reflex al mușchilor la stimuli externi. În aceeași măsură, poate fi cauzată atât de un curent de aer, cât și de o senzație de sațietate.
Zâmbetul unui bebeluș în primele zile după naștere se numește endogen. Apare adesea în perioada de odihnă, când bebelușul este în repaus. Pe măsură ce îmbătrânește, zâmbetul endogen se transformă într-un distrat. Ea apare pe chipul unui bebeluș treaz când acesta vede chipul mamei, tatălui său.
Zâmbete selective înfloresc pe fețele bebelușilor din săptămâna 6-8. Ele apar în mod conștient, servesc ca reacție la manifestarea afecțiunii, a atenției de la mama, tata, bunica. Copilul începe în cele din urmă să înțeleagă că zâmbetul lui îți permite să obții o porție suplimentară de afecțiune și o folosește activ.
Crearea condițiilor favorabile pentru somn
Condițiile confortabile pentru odihnă vă permit să vedeți mai des un zâmbet pe buzele unui copil care doarme. Pentru a le crea, părinții vor trebui să facă unele eforturi:
- Obișnuiți treptat copilul cu regimul. După naștere, nou-născuții nu au concept de zi și noapte. Părinții ar trebui să-l ajute pe copil să-și formeze o orientare în timp. În timpul zilei, trebuie să alterneze forțat perioadele de odihnă și de veghe, noaptea să creeze condiții confortabile pentru o perioadă lungă de odihnă.
- Mama ar trebui să limiteze activitatea bebelușului, astfel încât să se cufunde rapid în tărâmul viselor.
- Punand bebelusul in pat la o anumita ora, parintii regleaza ceasul biologic al copilului, care il ajuta sa adoarma rapid.
- Calitatea și durata stării de odihnă sunt afectate de microclimatul din cameră. Temperatura optimă a aerului este de la 20 la 23 ° C, umiditatea nu este mai mică de 55%.
Opinia specialiștilor
Medicii au atitudini diferite față de râsul și zâmbetele bebelușilor în timpul odihnei de noapte și de zi. Unii consideră că aceasta este norma, alții nu exclud posibilitatea apariției patologiilor.
Doctorul Komarovsky
Un medic popular crede că zâmbetul unui bebeluș adormit este normal. Doar mărturisește emoțiile pozitive trăite de copil.
Râsul frecvent în timpul odihnei, în opinia sa, indică absența unei rutine zilnice la un copil.
Cauzele râsului copiilor în timpul somnului, dr. Komarovsky consideră stresul cauzat de anumite circumstanțe:
- schimbare frecventă de peisaj;
- comunicarea cu străinii;
- vizitând locuri cu aglomerație mare de oameni.
Vizionarea desenelor animate înainte de culcare poate provoca, de asemenea, un comportament emoțional la un copil.
Prezentatoarea TV Malysheva
Elena Malysheva sugerează examinarea copilului dacă acesta râde în perioada de odihnă. În opinia ei, o manifestare vie de emoții poate fi o criză epileptoidă. În emisiunea ei TV, sunt date exemple în care râsul frecvent a fost cauzat de un hamartom, un neoplasm benign la creier.
Un motiv de îngrijorare fără îndoială este râsul, care este însoțit de alte manifestări neplăcute, acestea includ:
- rularea ochilor;
- crampe musculare;
- lipsa de activitate în timpul stării de veghe;
- lipsa absolută de interes pentru realitatea înconjurătoare.
Pentru a identifica problema, ei efectuează o examinare a copilului, fac un RMN al creierului. Rezultatul diagnosticului exclude sau confirmă prezența patologiei.
Când ar trebui să fii îngrijorat?
Copiii care sunt prea impresionabili râd adesea, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul părinților. Nu sunt în zadar. Creșterea emoționalității poate fi un semn al patologiilor neurologice. Râsul copilului poate fi înlocuit cu plâns. Părinții nu au de ce să-și facă griji dacă copilul se simte bine în timpul stării de veghe, alăptează activ sânul și este moderat mobil. Consultarea unui specialist va ajuta la eliminarea oricăror îndoieli.
De ce zâmbesc bebelușii în somn
Comportamentul nou-născuților în timpul unei nopți de odihnă este o reflectare a bunăstării lor, precum și a stării lor emoționale. Bebelușul doarme până la 20 de ore pe zi. Uneori, într-un vis, copiii pot zâmbi și chiar râde. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece chiar și în repaus, tot ce i s-a întâmplat în timpul stării de veghe apare în memoria unei persoane.
Emoțiile vii ale bebelușului sunt ușor de explicat prin sistemul nervos incomplet format. Impresiile și experiențele sale vor fi mereu vii și noi. Pe măsură ce îmbătrânești, atitudinea față de realitatea înconjurătoare devine mai calmă. Pentru a înțelege de ce nou-născuții zâmbesc în somn, trebuie să vă familiarizați cu caracteristicile sale cheie.
Trăsături distinctive ale somnului copiilor
Imediat după naștere, nou-născuții au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se adapta. Perioada intrauterină calmă este înlocuită brusc de noi condiții care obosesc excesiv copilul și necesită o recuperare constantă. Prin urmare, imediat după naștere, bebelușul se odihnește mult. Somnul sănătos este cheia unei dezvoltări fizice și mentale adecvate. Iar sarcina principală a părinților este de a oferi copilului condiții adecvate.
Somnul copiilor mici și al adulților este semnificativ diferit. Nu durează mai mult de o jumătate de oră după ce a adormit, iar conștiința copilului trece într-o fază scurtă de somn profund. Puțin mai târziu, este înlocuită de stadiul de somn REM (superficial), care durează mult mai mult. Prin urmare, bebelușii moștenesc superficial și foarte sensibil, pot răspunde activ la ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Somn superficial superficial – momentul în care bebelușul își exprimă violent emoțiile. În această perioadă bebelușii:
- a rade;
- zâmbet;
- strigăt;
- mormăit;
- misca bratele si picioarele.
Un astfel de comportament poate spune multe despre părinții copilului despre starea sa fizică și psihică. Dacă râsul este o etapă de emoții pozitive, atunci plânsul indică adesea probleme cu stomacul sau intestinele (colici, constipație). Gemetul vorbește adesea despre viermi.
Mulți pediatri cred că în faza superficială a somnului, bebelușul semnalează altora despre posibile probleme.
Ce înseamnă un zâmbet de nou-născut?
Unii oameni de știință tind să vadă zâmbetul unui copil ca pe o grimasă. În opinia lor, mușchii faciali se pot contracta involuntar, formând un fel de zâmbet. În același timp, s-a dovedit că și înainte de naștere, copiii zâmbesc, iar aceasta este o reacție emoțională cu drepturi depline.
Un copil zâmbitor visează. Spre deosebire de adulți, copiii au vise mai vii și mai bogate, ceea ce este asociat cu subdezvoltarea sistemului lor nervos. Fanteziile nocturne au un efect pozitiv asupra creierului, stimulează dezvoltarea acestuia.
Copilul râde dintr-un motiv: are vise bune și sunt conectați cu mama lui. Ea este cea care devine la început obiectul principal în viața firimiturii. Experimentând ceea ce a văzut în timpul zilei, copilul își amintește într-un vis:
- sânul mamei;
- mirosul ei;
- gustul laptelui;
- voce;
- căldura mâinilor;
- bătăile inimii.
Astfel, o adevărată furtună de emoții pozitive se manifestă sub forma unui zâmbet pe chipul unui copil. Experții consideră că informația genetică este transmisă bebelușului în timpul repausului. Contribuie la dezvoltarea activă a proceselor de gândire și a sferei sentimentelor.
Dacă copilul zâmbește într-un vis, nu există niciun motiv de îngrijorare. Asta înseamnă că nu îi este foame, nu este speriat și sănătos.
Ce face ca un nou-născut să tremure?
Este necesar să fii atent în cazul în care copilul se cutremură adesea într-un vis sau în perioada de adormire. De regulă, acest fenomen este observat cel mai adesea la copiii prematuri, dar poate fi diagnosticat și la copiii obișnuiți. Există multe motive pentru această anomalie.
De exemplu, un copil poate fi obosit. De asemenea, impresiile excesiv de vii din timpul perioadei de veghe nu trec fără urmă pentru psihicul copilului. Copiilor hiperactivi le este mai greu să adoarmă. Prin urmare, vă sfătuim să renunțați complet la jocurile interesante cu cel puțin câteva ore înainte de odihnă.
Somnul agitat este adesea provocat de colici – dureri de stomac. Pot apărea de la vârsta de trei săptămâni și pot însoți bebelușul până la 3 ani. Colicile apar din cauza sistemului digestiv neformat. Copilul nu numai că se poate înfiora într-un vis, ci și se poate trezi țipând și plângând.
Un alt factor negativ este temperatura crescută a corpului. Din cauza slăbiciunii sistemului imunitar, virușii pătrund adesea în corpul fragil al copiilor. În acest caz, vă recomandăm să solicitați imediat asistență medicală.
În plus, sunetele excesiv de puternice interferează cu odihna copilului. După cum știți deja, bebelușul simte lumea din jurul lui foarte subtil și reacționează cu sensibilitate la orice schimbări. Strigătele, luminile puternice sau mișcările prea bruște duc la spaimă și la perturbarea modului de activitate și odihnă.
Creăm condiții optime pentru bebeluș
Acum știm de ce bebelușii zâmbesc în somn, se agită și plâng. Să învățăm cum să le oferim un mediu confortabil pentru a adormi rapid și a avea un somn sănătos:
- Încearcă să-ți faci copilul să se odihnească mai mult noaptea. Desigur, nou-născuții sunt prost orientați în timp, așa că pot dormi mult ziua și se trezesc noaptea pentru a se hrăni. În timpul zilei, simțiți-vă liber să treziți copilul, să vă jucați cu el, să-l hrăniți. Dar această recomandare se aplică doar bebelușilor născuți care sunt absolut sănătoși și se simt bine.
- În primele câteva săptămâni de viață, bebelușul își dezvoltă obiceiurile și abilitățile de a adormi în mod natural. Trebuie să-l ajuți în această sarcină dificilă. Imediat înainte de odihnă, creați o atmosferă calmă, excludeți orice activitate – fizică sau emoțională. Vino cu un algoritm optim de acțiuni și urmărește-l constant seara, de exemplu: baie, rău de mișcare, cântec de leagăn și așternut.
Încearcă să dormi în același timp cu copilul tău. Aceasta este cea mai convenabilă rutină care te va ajuta să te relaxezi și să câștigi putere. Pentru mamele care alăptează, este foarte important să se simtă bine și să fie într-o formă bună pentru a avea grijă de nou-născut corect și cu grijă.
- Creați un microclimat optim în camera copiilor. Mențineți temperatura aerului în intervalul de la 20 la 23 de grade. Nu vă abateți de la valorile indicate, altfel copilul va îngheța, sau va fi fierbinte. Nivelul de umiditate din cameră nu trebuie să scadă sub 55%. Pentru a face acest lucru, ștergeți podelele în mod regulat sau instalați un umidificator portabil.
- Dacă nu reușiți să vă dezvoltați o rutină zilnică, solicitați ajutor de la un medic pediatru. De asemenea, este indicat să faceți o programare la el în cazul somnului agitat al bebelușului. Medicul vă va ajuta să identificați și să eliminați rapid posibilele probleme, vă va spune cum să preveniți rahitismul și anemia.
Toți nou-născuții au nevoie de somn profund și profund. O odihnă bună și hrănirea regulată vor asigura o dezvoltare armonioasă a bebelușului. Ascultă-ți copilul, fii sensibil la nevoile lui. Dacă este necesar, țineți copilul în brațe și legănați-l până adoarme. În această perioadă, doar tu ești responsabil pentru bunăstarea lui.
Dă preferință saltelelor de duritate medie, în primele luni de viață ale unui copil, evită pernele (poți folosi un scutec pliat de mai multe ori). Lăsați copilul să aleagă pentru el însuși poziția cea mai confortabilă. Și nu uitați: dacă copiii râd în somn, totul este în regulă pentru ei.
De ce zâmbesc bebelușii în somn
Repausul nocturn al bebelușului este un indicator al stării sale de sănătate și psiho-emoționale. Un nou-născut doarme aproximativ 15-20 de ore pe zi. Puteți observa adesea că bebelușul dormea cu zâmbetul pe buze. O astfel de reacție emoțională la vise se datorează imaturității sistemului nervos al nou-născutului. Se crede că bebelușii zâmbesc în somn din cauza vârstei lor. Pe măsură ce cresc, raportul dintre fazele rapide și lente se va schimba, iar odihna bebelușului va deveni calmă.
Caracteristicile somnului unui copil
Partea principală a somnului bebelușului este faza rapidă. În plus, odihna superficială și cea profundă alternează la fiecare 20 de minute. Pentru fiecare 15-20 de minute de somn odihnitor, sunt 40 REM. Această schimbare de fază are loc tot timpul.
Datorita predominantei fazei superficiale, somnul bebelusului este plin de vise. Există idei diferite despre motivul pentru care un copil zâmbește în timp ce se odihnește.
Potrivit medicilor, motivul acestui fenomen constă în evenimentele plăcute care i s-au întâmplat în timpul zilei.
De ce nou-născuții zâmbesc în somn?
Copiii într-un vis demonstrează adesea toate problemele din corp. Așa că, cu spasme intestinale, se încruntă și își trage picioarele spre stomac, iar dacă are constipație, atunci copilul se va încorda și va pufăi. Acest lucru se datorează faptului că în timpul somnului superficial, bebelușul simte tot ce i se întâmplă.
Există două presupuneri de ce bebelușul zâmbește în timpul odihnei:
- În comparație cu adulții, copiii văd vise încărcate emoțional. Sistemul nervos nu și-a încheiat încă formarea. Viziunile nocturne o ajută pe ea și pe creierul ei să se formeze.
- Odihna sensibilă superficială este un mecanism de autoconservare. Deci, copilul poate raporta probleme în organism, precum și să se trezească rapid dacă există o amenințare la adresa vieții sale și să trezească mama cu un plâns. Dacă un copil zâmbește într-un vis, acesta este un semn al bunăstării sale, un semnal pentru mamă că copilul este plin, calm și sănătos.
Visând
S-a dovedit că copiii visează. Se presupune că atunci când un nou-născut zâmbește într-un vis, el vede imaginea mamei. Ea este cea care este asociată la un copil cu obținerea de hrană, mângâieri și confort fizic.
Dezvoltarea firimiturii în primele luni de viață este foarte rapidă. Pe măsură ce cresc, visele vor deveni din ce în ce mai diverse, deoarece copilul se va dezvolta și se va familiariza cu lumea din jurul lui. Alți oameni apropiați vor apărea deja în visele lui.
Alte motive
Celebrul pediatru Komarovsky crede că un copil zâmbește în vis pentru că își amintește ceva plăcut. Dar dacă un zâmbet se revarsă cu ușurință în râs, aceasta indică o nerespectare a regimului corect de odihnă și veghe pentru bebeluș.
Somnul copilului este perturbat de orice activitate care contribuie la supraexcitarea lui. Sistemul nervos slab al bebelușului reacționează la diverși stimuli (o schimbare bruscă a peisajului, vizitarea casei altcuiva, cunoștințe noi și chiar uitarea la televizor seara). Toate aceste evenimente provoacă surmenaj și o emotivitate crescută în timpul unei nopți de odihnă.
Când să fie îngrijorat
Dacă bebelușul zâmbește în timpul somnului și, în același timp, se simte bine, are un apetit excelent, nu arată supraexcitat, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare.
Dar dacă există râs, înfiorări, țipete – acesta este deja un motiv pentru a vizita un medic pediatru.
În prima lună de la momentul nașterii, bebelușii nu zâmbesc încă, iar ceea ce se observă de obicei în timpul odihnei este doar munca mușchilor faciali. La această vârstă ar trebui să alerteze și severitatea excesivă a grimaselor și a zvâcnirilor, care pot indica prezența unei tulburări neurologice.
De asemenea, un semn nefavorabil poate fi considerat dacă, în timpul unei nopți de odihnă, copilul începe brusc să plângă, apoi să râdă. Și pentru o vreme, nu-l pot calma. Episoadele rare ale unui astfel de comportament indică o încălcare a rutinei zilnice, când copilul era supraexcitat înainte de a merge la culcare, s-a culcat târziu, s-a uitat la televizor seara. În acest caz, sistemul nervos ameliorează astfel stresul excesiv.
Dar dacă crizele apar sistematic, atunci pentru orice eventualitate, trebuie să contactați un neurolog pentru a recunoaște în timp util sindromul de hiperactivitate, retardul mintal și alte posibile boli.
Crearea condițiilor favorabile pentru somn
O noapte bună de odihnă este importantă pentru dezvoltarea corectă a creierului copilului dumneavoastră. Prin urmare, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită creării de condiții pentru dezvoltarea corectă a sistemului nervos al copilului. Pentru ca bebelușul să fie calm și să zâmbească în timpul unei nopți de odihnă, trebuie să:
- ieși la o plimbare înainte de o noapte de odihnă;
- faceți o baie caldă relaxantă după o plimbare;
- aerisiți camera;
- asigurați o temperatură confortabilă în dormitor;
- cumpărați o saltea confortabilă pentru pătuț;
- umidifica aerul din camera lui;
- nu-l înfășura într-o pătură groasă, nesezonabilă;
- a hrani;
- creează o atmosferă calmă.
Dacă casa este uscată și fierbinte, copilul va transpira și se va trezi des, în plus, căile nazale se vor usca, va deveni greu să respire. Prin urmare, este important să folosiți un umidificator și să plasați pătuțul departe de aparatele de încălzire.
Somnul este o stare importantă pentru copil. În ea, el petrece aproape tot timpul. Dacă un nou-născut zâmbește în timpul unei nopți de odihnă, înseamnă că este calm, sănătos și vede vise plăcute.
Cum explică oamenii de știință de ce nou-născuții zâmbesc în somn
De ce nou-născuții zâmbesc în somn? Întreaga familie se adună pentru a-l privi pe omulețul mulțumit care adulmecă. Privind un zâmbet pe o față minusculă este o plăcere. Deși multe publicații științifice susțin că bebelușii nu știu încă să zâmbească, practica dovedește contrariul. De ce zâmbesc copiii în somn, ce vise văd? Citiți mai jos răspunsurile la aceasta și la alte câteva întrebări.
Caracteristicile de somn ale nou-născuților
Un nou-născut doarme cea mai mare parte a zilei. Există mai multe explicații pentru acest lucru.
- Nașterea și adaptarea la noile condiții necesită mult efort de la firimituri. Somnul este cea mai bună oportunitate de recuperare.
- Sistemul nervos al unui copil nu este încă matur. Formarea sa continuă pe tot parcursul primului an. Creierul se dezvoltă cel mai activ în timpul somnului REM. În acest moment, bebelușul își retrăiește toate emoțiile și senzațiile. În momentele deosebit de plăcute, copilul poate zâmbi sau râde.
Somnul unui nou-născut este diferit de cel al unui adult. Cea mai mare parte este faza rapidă. În plus, REM și somnul profund se schimbă destul de des. Dupa 20-30 de minute de faza rapida incepe faza profunda. De asemenea, nu durează mult, nu mai mult de cincisprezece sau douăzeci de minute. Următoarea secțiune rapidă durează puțin mai mult – 40 de minute, ceea ce se întâmplă în restul.
Întrucât faza REM a nou-născutului predomină, odihna lui este bogată în vise. Dezbaterea despre ceea ce a visat copilul încă nu se potolește. Unii susțin că motivul zâmbetului unui bebeluș adormit este imaginea sânilor mamei lor. Dar, cel mai probabil, bebelușul retrăiește toate evenimentele care i s-au întâmplat într-o perioadă scurtă de veghe.
Un copil adormit demonstrează adesea toate problemele care există. De exemplu, cu colici, bate cu picioarele, scâncete. Dacă bebelușul este constipat, el se va încorda și va mormăi. O astfel de activitate se explică doar prin somn REM prelungit, multă muncă a creierului.
Sensibilitatea unui bebeluș adormit este unul dintre mecanismele de autoapărare. Corpul îi semnalează mamei ce probleme există pentru ca aceasta să poată acționa în timp util. De asemenea, un somn slab îi permite copilului să se trezească aproape instantaneu, apelând la ajutor dacă apare o astfel de nevoie.
Prin urmare, dacă un copil adormit zâmbește sau râde, acest lucru este minunat. Deci nu are de ce să-și facă griji. Dar ce poate visa un nou-născut care provoacă un zâmbet vesel?
Somnul este foarte important pentru dezvoltarea unui nou-născut. Creierul este deosebit de activ. Prin urmare, sarcina principală a părinților este de a oferi firimituri condiții favorabile pentru dormit.
Teorii despre visele copilăriei
Să ne oprim mai în detaliu la ce fel de vise au bebelușii. De ce copiii mici zâmbesc și râd în somn?
Prima versiune, complet uscată și pragmatică – copiii nu zâmbesc deloc în somn. Impulsurile nervoase care apar în creier în timpul somnului REM provoacă contracția musculară involuntară. Inclusiv mușchii faciali reacționează. Ele provoacă grimase care arată ca zâmbete.
- Există o altă teorie. Când copiii dorm, ei procesează informațiile primite de la strămoși cu gene. În acest moment, sistemul nervos se maturizează, iar creierul primește o sarcină de cunoștințe „inițiale” despre structura lumii.
- Medicii – somnologii sunt siguri că bebelușii încă văd vise. Și sunt asociate continuu cu dezvoltarea activă a creierului. Cu cât munca lui este mai activă, cu atât senzațiile sunt mai strălucitoare. Relația este puternică și în direcția opusă – visele cresc activitatea sistemului nervos central. Deoarece mama este principala sursă de senzații pentru un nou-născut, visele sunt asociate cu ea. Viziunea nou-născuților este imperfectă, așa că aceștia nu văd imagini la fel de clare ca adulții. Dar captează perfect mirosul, vocea, simt atingerea blândă și gustul laptelui matern. De asemenea, mama îi oferă copilului un sentiment de siguranță și pace. Aceste emoții plăcute sunt reproduse atunci când copiii dorm.
Dacă mama este liniștită, nu există niciun motiv de îngrijorare, ea își transmite încrederea copilului. În astfel de cazuri, urmărirea unui copil adormit zâmbind nu este deloc neobișnuită. O imagine complet diferită este dacă mama este obosită, îngrijorată sau enervată de ceva. Copilul citește această dispoziție, iar creierul reproduce emoțiile negative. Astfel de copii se trezesc adesea, plâng, se comportă neliniștit.
Unii susțin că nou-născuții visează cel mai adesea la sânii mamei lor. Prin urmare, mulți nu le oferă copiilor biberoane și suzete, gândindu-se că copilul va vedea o bucată de polimer într-un vis.
Când să fie îngrijorat
Uneori, când copilul doarme, apar niște fenomene misterioase. Ei deranjează părinții și îi fac să fie precauți. Și nu degeaba.
Există două semne principale la care trebuie să fiți atenți:
- plânsul, ridicându-se brusc și disparând la fel de brusc;
- râs brusc și brusc.
Trăsăturile comune ale acestor două fenomene sunt un debut ascuțit, un final ascuțit și faptul că bebelușul nu reacționează la ceilalți în aceste momente. Este imposibil să-l calmezi.
Cazurile izolate nu reprezintă o amenințare. Poate că copilul doar a „exagerat”, sistemul nervos a primit astfel o descărcare. Mai rău este dacă atacurile de plâns sau râs brusc se repetă des, în mod regulat. În acest caz, arătați copilul unui neurolog. În combinație cu comportamentul agitat în alte momente, acestea pot indica întârziere în dezvoltare, sindrom de hiperactivitate și alte probleme cu sistemul nervos central.
Un copil sănătos poate râde și râde într-un vis. Un astfel de râs este de obicei precedat de un zâmbet, apoi de chicote ușoare. Abia atunci copilul începe să râdă din plin. Acestea sunt fenomene complet naturale. În același timp, bebelușul se dezvoltă conform normei, mănâncă bine, are faze de somn profund.
Mama ar trebui să fie alertată prin plâns și râs care se ridică brusc și la fel de bruscă dispar. Acesta este un clopoțel alarmant, indicând unele probleme cu sistemul nervos central. Un medic pediatru cu un neurolog vă va ajuta să depășiți dificultățile.
Creăm condiții favorabile pentru somn
Pentru ca bebelușul să doarmă bine, trebuie să creați condiții confortabile pentru ca el să facă acest lucru. Ce parametri vor ajuta la un somn bun?
mergi inainte de culcare
- baie liniștitoare cu decocturi din plante;
- cameră ventilată, aer curat;
- temperatura 18-20 0 С;
- saltea confortabilă, moderat dur;
- aer bine umidificat;
- haine confortabile pentru somn;
- buna dispoziție a mamei;
- destula mancare.
Separat, trebuie spus despre aer și îmbrăcăminte. Copiii nu dorm bine dacă camera este prea uscată, înfundată sau fierbinte. Căile nazale le se usucă, devine dificil să respire. Nu neglija umidificatoarele, aeriseste in mod regulat cresa. Nu ar trebui să existe calorifere sau încălzitoare în apropierea pătuțului.
Îmbrăcămintea confortabilă este, de asemenea, importantă. Nu există rețete universale aici. Toți bebelușii sunt diferiți. Unii dorm bine, bine înfășați. Și unii au nevoie să simtă brațele sau picioarele libere. Încearcă diferite opțiuni: scutece, saci de dormit, body-uri, salopete, salopete, bluze, șosete. Numai prin experiență vei înțelege ce este mai bine pentru copilul tău.
Somnul este o parte extrem de importantă a vieții unui nou-născut. Își petrece cea mai mare parte a zilei dormind. Este important ca nimic să deranjeze copilul. Dacă copilul zâmbește într-un vis, acesta este un semn bun. Nimic nu-l deranjează, iar visele lui sunt doar plăcute.
Creați un mediu confortabil de dormit pentru micuțul dvs. Aerul rece și umed, pe lângă faptul că ușurează respirația, ajută la reducerea colicilor.