Faceți orbul de la naștere visează

Orbii văd vise?

Orbii înșiși povestesc despre visele pe care le văd

Cum și ce „văd” orbii de la naștere în vis, doar ei înșiși știu. Iar cei care au avut experiența unei vieți văzători și apoi au orbi, pot vedea doar în vis ca înainte

Konstantin, 57 de ani, Moscova

A devenit orb la vârsta de 24 de ani, ca urmare a complicațiilor de la gripă. Vision a plecat încet și, în timp ce studia la Institutul Politehnic, Konstantin s-a pregătit pentru viața în întuneric – a mers la muzee, a planificat viitorul. A reușit să-și finalizeze studiile comandând înregistrări audio ale cărților de la bibliotecă. La început soția a ajutat să citească, dar în curând a plecat. În vremea sovietică, a lucrat ca președinte al comitetului VOC la o întreprindere care producea calculatoare „Electronică”, acum predă informatică la centrul de reabilitare „Casa Surdo-orbilor”, învățând pe nevăzători cum să lucreze cu echipamente Braille.

Vise: „Da, cumva nu am vise în mod deosebit, cu excepția faptului că femeile goale, când am văzut-o, cumva nu prea am avut vise… dar chiar azi am visat cum să fac o scară în casă. Pentru a nu dispera, trebuie să ai un scop în viață. Și am venit cu un obiectiv pentru mine – să construiesc o casă lângă Sergiev Posad. M-am aplecat să iau o ipotecă, dar ei nu dau persoanelor cu dizabilități, dar fac asta: am luat un împrumut – am cumpărat teren pentru cincisprezece acri, l-am dat; a luat un împrumut – a făcut o fundație, a dat-o; credit – casă din bușteni, credit – gaz și așa mai departe. Casa este mică, în total șase pe șase metri. Am cheltuit doar 146 de mii pe o scară, am luat un împrumut separat pentru ea și încă nu am putut înțelege cum ar trebui să fie. Și aici – timpul! – și într-un vis am văzut-o direct: ce trepte, unde sunt viraje, cum să pun stâlpi și toate astea. Atunci poate imi iau niste albine – o gradina de legume, o gradina, voi sapa acolo – si ma voi ocupa de albine, va trebui sa ajut putin cu aceasta matca, altfel e bine.. .”

Sergey, 37 de ani, Mine (regiunea Rostov)

Și-a pierdut vederea la 26 de ani. Serghei a avut o copilărie dificilă – a fost bătut de tatăl său vitreg, apoi părinții l-au trimis la un internat. La opt sau nouă ani, a trebuit să predea sticlele pentru a strânge bani pentru mâncare și măcar ceva de mâncare. După școală, nu mai era unde să locuiască și unde să lucreze. Dar în 2002, Serghei a plecat să lucreze pe șantiere în Soci, iar viața a început să se îmbunătățească – și-a cumpărat haine la modă, și-a făcut prieteni și chiar a decis să economisească pentru o casă. Dar acolo a fost lovit de o mașină și s-a rănit la cap, în urma căreia și-a pierdut vederea și auzul. Instanța l-a găsit vinovat pe șofer și l-a condamnat la o pedeapsă cu suspendare și la plata a 110 mii de ruble pentru tratament. Cu toate acestea, Serghei nu a primit banii până acum și încă speră că cineva îl va ajuta să facă acest lucru.

Vise: „Desigur, văd vise, ca și înainte, doar acum am asta: dacă se visează ceva bun într-un vis – de exemplu, Putin, care zâmbește, îmi strânge mâna și numește o persoană care mă va ajuta să-mi iau banii și vindecă-te, Apoi a doua zi mi se întâmplă ceva rău. Și cel mai bun vis a fost acesta: mă întâlnesc cu un coleg de clasă cu care eram foarte prieteni și pe care nu l-am mai văzut de atunci, și el este atât de bucuros să mă vadă și îmi spune: „Vino să mă vizitez, îți dau o mașină. ” Și i-am spus: „Da, ce mașină, acum sunt orb”. Și el spune: „Da, totul este în regulă cu tine, hai să mergem!” Ei bine, ne-am dus și mă uit – și într-adevăr totul este bine, totul este ca înainte! Și are o casă atât de mare și mai multe mașini – mașini străine negre și albastre. El spune: „Acum hai să ne așezăm, să mâncăm, să alegem ce ai nevoie”. Sunt atât de fericit – ei bine, asta este acum! S-au așezat la masă: „Și aceasta este”, spune el, „soția lui, îți amintești? Am studiat și noi împreună, Anya.” Ma uit si imi amintesc exact! Au început să glumească, să se distreze acolo, și erau mulți copii, vreo cinci persoane. Și apoi m-am trezit”.

Kristina, 21 de ani, Izhevsk

S-a născut oarbă, părinții au încercat să o vindece, au mers la oftalmologi, la vârsta de nouă și treisprezece ani Christina a supraviețuit la două operații. După al doilea, chiar și percepțiile slabe de lumină au dispărut și a urmat întuneric complet. Ea spune că își poate imagina cu un „al treilea ochi” care se află în fața ei, iar întrebată despre părinții ei răspunde că sunt „văzători din păcate” – din păcate, pentru că este mai greu de înțeles celor văzători și orbi. reciproc. Deși munca mamei mele este nervoasă, uneori apar certuri, dar în general relația cu ea este bună, se sfătuiesc și se sprijină reciproc în orice. Totul a fost dificil cu tata, iar acum doi ani a murit, dar acum îl poți vedea în vis.

Vise: „Eram acasă și parcă mi-am comandat o tabletă, atât de bună, cu Windows, și a venit tatăl meu, a văzut-o și a strigat: „Dar nu a fost soarta să se consulte cu mine, sau ce, înainte de a comanda?!” A fost și mai rău odată în viața mea: ascultam o poveste de dragoste, iar el, se pare, nu avea chef, a spus: „Oprește-ți muzica!” – și mama a spus: „Aceasta nu este muzică, aceasta este o carte audio”, și a apucat receptorul și l-a aruncat de perete… Și cel mai bun vis este acesta: am scris o poezie, pentru că știu multe despre poezii pe de rost și le place să le citesc cu voce tare – Yesenin, de exemplu. Dar din anumite motive nu pot să mă compun – am încercat de mai multe ori să scriu cel puțin o poezie, prima dată la vârsta de șaisprezece ani și de atunci de multe ori, dintr-un motiv oarecare nu funcționează. Și într-un vis s-a întâmplat brusc, am fost într-o clădire și chiar i-am citit cuiva poezia mea, apoi m-am trezit și am vrut să o scriu pe bune, dar nu mi-am amintit nimic.

Andrei, 35 de ani, Moscova

Andrei a venit la Moscova din Anzhero-Sudzhensk, regiunea Kemerovo. Angajati in masaj si practici personale, clientii vin la el acasa si se trezesc intr-o camera intunecata, unde ii invata sa se relaxeze si sa-si simta corpul. I s-a pierdut vederea într-un accident – a suferit o arsură termochimică din cauza unei explozii pe care el și prietenii săi au făcut-o în curte, amestecând substanțe. Fața și ochii au fost acoperite cu o peliculă chimică, pe care medicii l-au spălat abia după 12 ore, iar amestecul a corodat corneea ochiului. Andrei era inconștient și spune că a supraviețuit unui deces clinic, iar acest lucru este complet diferit de ceea ce se spune de obicei despre asta.

Citeste mai mult:  Interpretarea viselor pentru a înota în mare cu apă limpede

Visele: „Când înnebunești, te enervează cu niște proști, apoi visezi în culoare. Și când totul este calm, chiar ei nu visează, pentru că nu am nevoie de el. Visele întârzie la realitate, există mai multe oportunități minunate în lumea vie. Când redau vederea orbilor, ei sunt îngroziți de urâțenia acestei lumi, știți asta? Dacă mă concentrez pe orbirea mea, voi încerca să mă disting, de parcă aș fi diferit – acest lucru este cumva ciudat, aceasta nu este o caracteristică umană, acestea sunt doar calități fizice.

Tatyana, 65 de ani, Izhevsk

Cu deficiențe de vedere de la naștere, Tatyana a putut distinge odată culorile și, cel mai important, drumul, ceea ce înseamnă că putea să meargă singură prin satul natal. Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp au rămas doar senzații slabe de lumină și a devenit imposibil să mergi la magazin fără escortă, iar în urmă cu șase ani, a fost adăugată surditatea completă. Pentru a vorbi cu Tatyana, trebuie să folosiți carduri tactile Braille, sau mai degrabă un computer cu o tastatură specială și un program – tastați o întrebare, iar ea o citește cu mâinile, repetând fiecare cuvânt cu voce tare. „Dacă este prea tare”, spune el, „fă-o așa” și duce degetul interlocutorului la buze. Tatyana își ajută soțul, care merge prost și este, de asemenea, o persoană cu deficiențe de vedere din primul grup. Ea a lucrat timp de 33 de ani la întreprinderea VOS, dar a fost concediată. Ea spune că oamenii din jur sunt în mare parte buni, prietenii ei vin în fiecare zi și, din anumite motive, toată lumea vrea să o atingă mereu – o mângâie, o îmbrățișează. Ceea ce lipsește este o tastatură Braille pentru comunicarea normală – nu sunt suficienți bani pentru a o cumpăra.

Vise: „Visez des. Și în visele mele văd adesea ceea ce aud. Și apoi vorbesc cu fetele – mergem undeva, vorbim, înainte să mergem des la natură, uneori visez că cânt cu ele… Mergeam la cor.

Și totuși, uneori zbor. Visez adesea la satul nostru din regiunea Kirov, era o pădure de pini, aerul este curat, râul Kilmez. Dar nu zbor deasupra naturii, ci chiar prin casă, la doi metri înălțime, și dintr-un motiv oarecare nu văd podeaua, este oarecum demontată, rămân doar barele transversale și nu există mobilier. , fără lucruri, fără ferestre – nimic… Am crescut acolo, în afară de părinții noștri, erau cinci copii acolo, sora mai mare – ea este plecată de șapte ani, fratele mai mare – este plecat de doisprezece ani, Eu, după mine frate – el va fi plecat trei ani, iar sora cea mai mică – la ea A împlinit cincizeci și nouă de ani în ianuarie, ea ajută – o duce în grădină și la casa ei. Dar această casă nu mai există, a ars și acest sat aproape că a dispărut.”

Am o întrebare: ce fel de vise văd orbii?

Redactorii Village continuă să răspundă la cele mai ciudate și neașteptate întrebări ale timpului nostru cu ajutorul experților

O persoană își petrece aproape o treime din viață dormind și visează în fiecare noapte, chiar dacă nu își amintește de ele după trezire. Mai mult, percepția imaginilor nu numai vizuale, ci și sonore, tactile și chiar gustative este considerată un vis. Satul a aflat de la un expert și de la oameni orbi ce fel de vise au orbii.

Sofia Kochneva

Terapeutul-somnolog, asistent al lui Roman Buzunov, șeful Centrului de Medicină a Somnului al Sanatoriului Clinic „Barvikha” al Oficiului Președintelui Federației Ruse al instituției bugetare de stat federale

Dacă oamenii sunt orbi de la naștere și, în consecință, nu au primit niciodată informații vizuale, atunci nu „văd” vise, ci mai degrabă le simt. Visele la astfel de oameni sunt exprimate mai viu prin mirosuri, gusturi, emoții tactile și experiențe, ceea ce compensează lipsa unei impresii vizuale a lumii. Adică, este o reflectare directă a modului în care orbii percep lumea exterioară în timpul stării de veghe – prin urechi, mâini și receptorii olfactivi.

Este dificil pentru o persoană văzătoare să-și imagineze cum se întâmplă acest lucru. Poți încerca să interpretezi închizând ochii și concentrându-te pe senzațiile interne ale a ceea ce se întâmplă în jur.

Se știe că toți oamenii visează în timpul somnului REM, când globii oculari sunt într-o stare de mișcare rapidă constantă. Această fază durează puțin și are aceeași durată pentru văzători și orbi. Adică, orbii văd vise absolut cu drepturi depline, ochii lor se mișcă în același mod atunci când trec prin stadiul somnului REM. Acestea sunt vise absolut sănătoase și cu drepturi depline, ținând cont de corectarea vederii.

Cât despre oamenii care au devenit orbi în timpul vieții, în primele luni visează la chipurile oamenilor și la situația care îi înconjura înainte. Dar somnul este doar informații pe care le primim în timpul zilei, doar că într-un vis creierul o oferă într-o formă procesată și adesea distorsionată. Prin urmare, dacă o persoană a devenit orb în urmă cu 10-20 de ani, el vede aceleași vise pe care le are o persoană care a fost orb din naștere.

Există un astfel de termen – sensibilitate proprioceptivă. Înseamnă că o persoană simte o schimbare a poziției membrelor sale în repaus și în mișcare. De fapt, la nevăzători, acest sens este mai bine dezvoltat, așa că în vis pot fi într-o stare de acțiune constantă.

Serghei Fleytin

complet orb

în ani xnumx

Nu acord prea multă importanță viselor și nu le acord întotdeauna atenție. De asemenea, probabil că ar trebui să clarific că am experiență vizuală. Eram complet orb la vârsta de 10 ani, așa că am o idee adecvată despre lumea din jurul meu, deși imaginile specifice s-au uzat deja de-a lungul atâția ani. Adică până la 10 ani am văzut, dar rău. Am citit, de exemplu, mișcându-mi nasul printr-o carte: Aveam miopie foarte severă. Când încă nu îmi pierdusem complet vederea, aveam vise colorate, în culorile vieții reale. Și în internatul unde am învățat, unii chiar au considerat asta un semn de anormalitate. Ei bine, dimpotrivă, mi s-a părut anormal că oamenii văd vise alb-negru.

Citeste mai mult:  Ce înseamnă să tunzi părul într-un vis

De când nu am văzut nimic de mai bine de treizeci de ani, visele s-au amestecat. Ele conțin atât experiența mea actuală a unei vieți oarbe, cât și experiența unei vieți trecute – unele imagini vizuale, amintiri pot străpunge. Rareori am vise cu adevărat vii. Practic, aceasta este biochimie pură, al cărei conținut este determinat de gradul de oboseală, de experiențele din ziua trecută sau de ceea ce a fost mâncat și băut la cină. Uneori s-ar putea să visez la ceva amuzant și apoi, dacă îmi rămâne în memorie, le pot spune chiar și rudelor. Dar nu am căutat niciodată semnificații sacre sau mesaje ascunse în vise.

Galina Karnaukhova

orb de la naștere (viziune reziduală

sub forma percepției culorilor pierdute la vârsta de 18 ani)

Acum am 50 de ani. Până la 18 ani, am avut un fel de viziune reziduală sub formă de percepție a culorii, dar în vis nu am văzut niciodată așa-numitele imagini vizuale. În general, visez rar. Dar dacă visez, acestea sunt senzații: par să fiu în proces de activitate fizică și percep ceea ce se întâmplă nu din exterior, ci prin propria mea participare. Cel mai adesea, visez la o situație sau circumstanță din ziua trecută, sau doar ceva abstract. De exemplu, recent am avut un vis despre bunicul meu, pe care eu și sora mea nu l-am cunoscut niciodată: a murit în copilăria noastră. Și apoi a avut brusc un vis și mi-a făcut o impresie foarte puternică. Îmi amintesc și acum acest vis, deși l-am văzut vara. Era ca în viață: am vorbit cu bunicul meu, l-am adus la noi acasă, unde s-a întâlnit bunicul și a vorbit cu soțul meu.

Practic, văd astfel de vise, constând în voci și comunicare cu oamenii. De exemplu, într-un vis pot să merg undeva cu prietenii sau să fac ceva cu mâinile mele, să fac ceva. Să vă dau un exemplu: eu și soțul meu suntem pasionați de gătit, coacem tot felul de prăjituri și produse de patiserie. Odată, noi, la Jean-Jacques, ne-am făcut desertul, tiramisu, pentru un proiect documentar. Și apoi am visat mai mult de o noapte cum facem cremă și impregnare, decoram vasul. Dar mirosurile de mâncare nu visau.

Cel mai adesea în vise primesc, mai degrabă, impresii din acțiuni sau comunicare. Nu acord prea multă importanță viselor, dar au fost și cazuri interesante. De exemplu, mama mea demult moartă într-unul dintre aceste vise, s-ar putea spune, a prezis verbal o plimbare foarte lungă prin birouri când am încercat să rezolvăm probleme cu imobiliare. Îmi amintesc că s-a întors spre mine împreună cu sora ei și mi-a spus: „Fetelor, de ce sunteți atât de mult – alergați și alergați?”

Ilustrare: Nastya Grigorieva

Cum se formează visele la oamenii care sunt orbi de la naștere?

Când dorm, nu văd un vis, dar îl aud. Aud că cineva cântă, citește, scrie, studiază și așa mai departe. Nu văd niciun punct de lumină, aud doar sunete. Am avut o mulțime de vise diferite încă din copilărie.

De exemplu, am avut un vis că zbor într-un avion și exersez la pian. Îl simt, îl cânt, îl aud și înțeleg că este un pian. Aud că profesorul meu vorbește engleză – așa că înțeleg că este american. Într-un vis, mi-a cerut să cânt un preludiu lui Bach.

Sau alt vis, după concertul lui Grieg, am visat că sunt în Norvegia. M-am simțit ca și cum aș fi în natură, sunt munți, râuri și lacuri. Și din atmosferă am ghicit că sunt în Norvegia. O astfel de muzică a lui Grieg este asociată tocmai cu Norvegia. Calm si tacut. Așa că simt totul, aud doar vise.

Atunci cum se formează visele la oamenii orbi și surzi încă de la naștere?

Senzații tactile, cel mai probabil

și poți afla cum navighezi pe acest site și, în principiu, pe internet?

Doamne, din câte știu eu, există programe speciale datorită cărora utilizatorii orbi și cu deficiențe de vedere pot accesa majoritatea site-urilor printr-o interfață vocală sau tactilă.

cum este asta neobișnuit

Și ce, nu ai vise despre neplăcut, cotidian, vulgar, stupid, erotic? Toate pajiștile?

Cum ai primit răspunsul?

Anunț pe ecran. O tastatură Braille.

Cred că editorii TKW au apelat la el și apoi au notat răspunsul.

Dacă o persoană a avut experiența unei vieți văzătoare, atunci continuă să-și imagineze lumea din jur. De exemplu, când vorbește cu tine, un orb poate ghici cum arăți, ce culoare au ochii tăi. Și pot visa și în culoare – zburând prin casa copilăriei, de exemplu, pe care o descriu ca fiind vizibilă.

Cei care sunt orbi de la naștere percep lumea diferit, nu știu ce înseamnă să vadă, percepția lor asupra lumii este complet diferită, dar visează – fără imagini vizuale, desigur.

Și eu am fost întotdeauna interesat de această întrebare, așa că am intervievat nevăzători despre visele lor takiedela.ru

întrebă, răspunse el, viclean

Oamenii orbi de la naștere au vise – sunet, imagini asociative, gânduri, senzații tactile. Ceea ce trăiesc în fiecare zi.

Persoanele care și-au pierdut vederea la o vârstă conștientă pot vedea imagini vizuale, dar sunt destul de slabe dacă a trecut o perioadă lungă de timp de la pierderea vederii.

Recomand să urmăriți canalele orbilor, unde vorbesc despre viața lor. De exemplu, canalul lui Tommy Edison: youtube.com

Îmi cer scuze pentru eventualele inexactități.

Orbii de la naștere nu văd astfel de vise precum le vedem noi. Ei pot auzi sunete într-un vis, vorbirea altor oameni și așa mai departe, dar nu văd nici măcar cele mai mici culori.

Persoanele văzătoare văd butonul „căutare”?

[răspunsurile mutate acum aici]

Pe de altă parte, este interesant, sunt în mod evident întrebări care vin în minte oamenilor și ei merg imediat să le pună cu sentimentul că nu i-a trecut nimănui în minte.

Este un astfel de impuls spiritual. Astăzi chiar am crezut că e bine.

Un astfel de impuls spiritual încât ei nici măcar nu văd că apar întrebări similare în timp ce tastează? )

Se crede că creierul orbilor reproduce într-un vis lumea în care trăiesc în realitate, adică „văd” evenimente fără informații despre componenta vizuală, care pur și simplu nu există pentru ei. Aici, în acest material al meu despre visele orbilor, eroina pe nume Christina nu vede de la naștere – ea, de exemplu, visează la tatăl ei.

Citeste mai mult:  Văzând o viespe într-un vis

Nu înțeleg de ce Roman a fost votat negativ? A spus totul corect.

Iată un citat din acest minunat videoclip care răspunde în detaliu la întrebare: youtube.com (în plus, există o mulțime de link-uri extrem de interesante în descrierea videoclipului).

Ignat Startsev: „. Când dormim și visăm, îi VEZEM. Somnul este un fel de amestec de amintiri, gânduri și emoții. Când dormi, creierul tău procesează această informație și creează visul pe care îl vezi din ea.

Spre deosebire de persoanele văzătoare, pentru care vederea reprezintă 80% din informațiile primite, pentru persoanele nevăzătoare, vederea nu înseamnă absolut nimic. Pentru ei, este un zero complet. În creierul lor, nu se formează absolut nicio asociere legată de vedere.

Pentru ei, a încerca să înțeleagă ce înseamnă să „vezi” sau, cu atât mai mult, să-ți imaginezi ce este „culoarea”, este ca și cum ai explica unei persoane care nu a gustat niciodată dulce ce este: „Când nu este amar? Când nu este acru?

Locul văzului pentru orbi este ocupat de auz. Pentru o persoană nevăzătoare, auzul devine sursa a 80% din informațiile primite, iar restul simțurilor primesc 20%.

Oamenii de știință au descoperit că, dacă o persoană este oarbă înainte de vârsta de 5 ani, atunci nu va vedea absolut nicio imagine în visele sale. Dacă orbirea a apărut între 5 și 7 ani, atunci există posibilitatea ca el să poată visa cu imagini. Dacă orbirea a apărut la vârsta de peste 7 ani, atunci va vedea aceleași vise ca o persoană sănătoasă.

La ce poate visa o persoană care a fost oarbă de la naștere? Desigur, va fi diferit de ceea ce visăm noi. De exemplu, ai un vis că ești pe ocean, cel mai probabil vei vedea oceanul în sine și plaja, poate cu palmieri. Un orb, spre deosebire de noi, nu va vedea nimic, dar va auzi zgomotul fluviului, va simți mirosul mării, cum nisipul îi scârțâie între degete.

Orb de la naștere, bloggerul video Tommy Edison își descrie visele exact în acest fel. „.

Visează oamenii care sunt orbi de la naștere?

În prezent, în lume există aproximativ 124 de milioane de nevăzători. Și până în 2020, așa cum a prezis Organizația Mondială a Sănătății, numărul orbilor s-ar putea dubla.

Această boală poate fi congenitală sau poate lovi o persoană văzătoare de la naștere. Orbirea este totală sau cu vizibilitate reziduală. În unele cazuri, orbirea este vindecabilă sau temporară. Vederea se poate deteriora treptat sau poate dispărea instantaneu (de exemplu, ca urmare a unei răni). Dar chiar și o pierdere parțială a vederii, toată lumea va fi de acord cu acest lucru, implică multe probleme pentru o persoană, ca să nu mai vorbim de condițiile când vine vorba de dizabilitate.

În general, persoanele cu dizabilități reprezintă o zecime din populația planetei noastre. De asemenea, se știe că printre cei cu deficiențe de vedere se numără mulți oameni talentați și înzestrați: poetul grec antic orb Homer, care a scris celebrele Iliada și Odiseea; faimosul clarvăzător bulgar Vanga; legendarul muzician orb, câștigător a 14 premii Grammy și multe alte premii Ray Charles; Eric Weichenmeier – primul alpinist orb din lume care a ajuns pe vârful Everestului; scriitorul Nikolai Alekseevici Ostrovsky – când și-a scris romanul „Cum a fost temperat oțelul”, era nemișcat și orb.

Visează oamenii care sunt orbi de la naștere? Da, văd, dar visele lor sunt lipsite de o componentă vizuală, dar pline de sunete, mirosuri și senzații tactile. Cei care și-au pierdut vederea de-a lungul anilor văd visele cu „imagini”, dar treptat „imaginile” devin mai puțin distincte.

3 noiembrie este Ziua Nevăzătorilor în multe țări. Data nu a fost aleasă întâmplător: la 13 noiembrie 1745 s-a născut băiatul Valentin Gayuy, care mai târziu a fost destinat să devină un profesor celebru care a fondat mai multe școli pentru nevăzători la Paris și Sankt Petersburg. În 1984, la vârsta de 39 de ani, Valentin Gayuy a deschis pe cheltuiala sa prima școală pentru copii orbi din lume, iar primii săi elevi au fost copii orbi ai străzii. Valentin Hayuy a dezvoltat un „uncial” liniar în relief (literele mari erau reliefate în relief pe hârtie groasă), cu ajutorul căruia îi învăța pe copii să citească. El a venit cu ideea de a crea cărți pentru nevăzători. În plus, a fondat producția de ajutoare vizuale, hărți geografice și globuri, iar în tipografia deschisă la școală, în ciuda dificultăților financiare, a tipărit mai multe cărți – primele cărți pentru nevăzători. Potrivit cărților sale, copiii au studiat până în 1829, când Louis Braille a dezvoltat fontul în relief cu șase linii, care s-a răspândit în întreaga lume.

În Rusia, din 1925, există o organizație „Societatea Nevăzătoarelor din Rusia”, în care există aproximativ 280 de mii de persoane cu deficiențe de vedere din primul și al doilea grup. Societatea se ocupă de problemele de angajare a nevăzătorilor, reabilitarea, educația, dezvoltarea culturală și sportivă a nevăzătorilor, condițiile sociale și de viață ale acestora. Teatrul „Viziunea interioară” a fost deschis la societate, unde joacă actori orbi sau cu deficiențe de vedere. Ei memorează roluri în Braille sau înregistrări audio, iar pe scenă sunt ghidați de voci și pași. Desigur, sunt ajutați de colegi cu o vedere bună. Viața orbilor nu este ușoară, și este deosebit de dificilă pentru astfel de oameni în oraș, pe stradă, în mijloacele de transport în comun. Semafoarele sonore, de exemplu, sunt introduse special pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere.

La Moscova, restaurantul „În întuneric” este deschis, ospătarii orbi servesc vizitatorii în întuneric. În metroul din Moscova, dacă mergi din centru, stațiile sunt anunțate de o voce feminină, în direcția spre centru – de un bărbat; la sensul giratoriu, când conduci în sensul acelor de ceasornic – cu voce masculină, și când mergi cu voce feminină.

Nevăzătorii sunt foarte vulnerabili din punct de vedere social, domestic și psihologic, necesită o atenție și înțelegere deosebită. Și cu cât statul este mai dezvoltat, cu atât viața persoanelor cu handicap este mai bine organizată. Aș dori să sper că în Rusia aranjamentele de viață pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv pentru nevăzători, vor fi decise în așa fel încât să le satisfacă nu numai nevoile urgente, ci și să le realizeze potențialul creativ. Poate că atunci vom avea propriii noștri Homer și Erics Weichenmeiers.

Articole despre deficiența de vedere:

Evaluare articol:
Se încarcă …

Faceți orbul de la naștere visează Link către postarea principală

Publicații similare

Lasă un comentariu

Acest formular de comentarii se află sub protecție antispam

Acest formular de comentarii se află sub protecție antispam

  Abonează-te  

Notificarea de
” name=”wpdiscuz_subscription_button”>

Articole populare

Care este visul casei fostului iubit
Care este visul casei fostului iubit Interpretarea casei fostului iubit …
0

De ce visează șobolanii și gândacii
De ce sobolanii si gandacii viseaza gandaci si sobolani Interpretarea viselor …
0

Interpretarea viselor pentru a ucide un leu într-un vis
Interpretarea viselor Ucideți un leu într-un vis Ucideți un leu Interpretarea viselor Ucideți un leu…
0

articole recente
 • Lăptișor de matcă vindecător
  Lăptișorul de matcă vindecă Unul dintre cele mai misterioase produse ale apiculturii este…
  0

 • De ce credem în horoscoape?
  De ce credem în horoscoape? Horoscoapele sunt populare și…
  0

 • Numerologia și Matricea Destinului
  Numerologia și matricea destinului Cum să-ți cunoști viitorul? Toata lumea,…
  0

 • De ce să visezi la o petrecere cu străini
  De ce visezi la o petrecere cu străini De ce visezi…
  0

 • Văzând înmormântarea unui soț într-un vis
  Văzând înmormântarea unui soț într-un vis De ce visezi la înmormântarea unui soț? …
  0

 • Dormi sora însărcinată
  Dormi sora însărcinată Sora este însărcinată Interpretarea viselor Sora este însărcinată a avut un vis că…
  0

 • Interpretarea viselor pentru a fi în vizită la prieteni
  Interpretarea viselor a fi în vizită la prieteni Ce înseamnă asta conform cărții de vis…
  0

 • De ce visezi la o nuntă cu rochie de mireasă
  De ce visezi la o nuntă cu rochie de mireasă De ce visezi la o nuntă…
  0

Secțiuni ale site-ului
 • Uncategorized
 • Interpretarea viselor litera B
 • Interpretarea viselor pentru litera G
 • Interpretarea visului pe litera K
 • Litera de interpretare a viselor L
 • Interpretarea viselor pentru litera M
 • Interpretarea visului pe litera N
 • Litera de interpretare a viselor O
 • Interpretarea visului pe litera P
 • Interpretarea viselor pentru litera R
 • Interpretarea viselor pentru litera C
 • Interpretarea visului pe litera T
 • Interpretarea viselor pe literele A B
 • Interpretarea viselor pe literele D E
 • Interpretarea viselor pe literele Zh Z I
 • Interpretarea viselor pe literele U F X C
 • Interpretarea viselor pe literele H Sh Shch E Yu Ya
 • Articole

© 2023 Toate drepturile rezervate. Copierea materialelor este permisă numai dacă există un backlink activ
okytfbgptwinvk

Русский

X
Afrikaans Shqip አማርኛ العربية Հայերեն Azərbaycan dili Euskara Беларуская мова বাংলা Bosanski Български Català Cebuano Chichewa 简体中文 繁體中文 Corsu Hrvatski Čeština‎ Dansk Nederlands English Esperanto Eesti Filipino Suomi Français Frysk Galego ქართული Deutsch Ελληνικά ગુજરાતી Kreyol ayisyen Harshen Hausa Ōlelo Hawaiʻi עִבְרִית हिन्दी Hmong Magyar Íslenska Igbo Bahasa Indonesia Gaeilge Italiano 日本語 Basa Jawa ಕನ್ನಡ Қазақ тілі ភាសាខ្មែរ 한국어 كوردی‎ Кыргызча ພາສາລາວ Latin Latviešu valoda Lietuvių kalba Lëtzebuergesch Македонски јазик Malagasy Bahasa Melayu മലയാളം Maltese Te Reo Māori मराठी Монгол ဗမာစာ नेपाली Norsk bokmål پښتو فارسی Polski Português ਪੰਜਾਬੀ Română Русский Samoan Gàidhlig Српски језик Sesotho Shona سنڌي සිංහල Slovenčina Slovenščina Afsoomaali Español Basa Sunda Kiswahili Svenska Тоҷикӣ தமிழ் తెలుగు ไทย Türkçe Українська اردو O‘zbekcha Tiếng Việt Cymraeg isiXhosa יידיש Yorùbá Zulu

wpDiscuz Adblock

detector