De ce mâinile amorțesc într-un vis
Mâinile sunt amorțite noaptea. Pot fi multe motive, așa că nu ezitați să tratați!
Tag-uri
Amorțeală a mâinilor (sau, din punct de vedere medical, parestezie) – o senzație de disconfort destul de comună, care se manifestă mai ales noaptea. Principalele sale simptome sunt durerea și furnicăturile.
© DepositPhotos
Adesea noaptea o persoană se trezește, durerea și senzația de amorțeală împiedică somnul în continuare. Când îți miști degetele, furnicăturile se intensifică mai întâi, durerea crește, apoi dispare treptat și poți adormi în continuare.
Potrivit statisticilor, până la 45% din populație se confruntă cu parestezii nocturne dureroase. Este în general acceptat că cauza amorțelii mâinilor în timpul somnului este circulația necorespunzătoare a sângelui la nivelul membrelor. Dar ce a cauzat-o?
De ce mâinile amorțesc într-un vis
Desigur, dacă mâna a devenit o dată amorțită din cauza unei poziții incomode a corpului în timpul somnului, nu ar trebui să vă faceți griji. Dar dacă mâinile tale devin amorțite în fiecare noapte în timpul somnului și interferează constant cu somnul, ar trebui să consulți un specialist. Acestea sunt problemele care ar trebui să fie de îngrijorare.
© DepositPhotos
- Dacă mâinile îți amorțesc în timpul somnului și după somn.
- Mâinile Ate devin amorțite în același timp.
- Dacă numai mâna stângă devine amorțită noaptea, sau numai mâna dreaptă.
- Concomitent cu un atac de parestezie, vederea se deteriorează.
Senzațiile neplăcute pot fi foarte diverse în localizarea lor. Este foarte rar să găsești amorțeală a întregului braț. Mai des, o parte a acesteia devine amorțită, ceea ce depinde în întregime de cauza bolii.
- Sindromul de tunel carpian
Apare atunci când nervii care duc la mână sunt comprimați într-un canal îngust format din oasele încheieturii mâinii. Motivul poate fi același tip de încărcare constantă a mâinilor (lucru la computer, cântând la instrumente muzicale). În acest caz, amorțeala întregii mâini sau a părților sale este observată strict sub încheietura mâinii, uneori se observă amorțeală a degetelor. Părțile de deasupra mâinii nu sunt implicate în procesul patologic.
© DepositPhotos
- Osteocondroza cervicală
Osteocondroza cervicală, spondiloza, hernia sau proeminența discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale, mai ales când procesul patologic este localizat în segmentele cervicale inferioare (de la C5 la C7). Din această parte a măduvei spinării ies nervii care duc la brațe.
În același timp, în funcție de rădăcina nervoasă afectată amorțeală a mâinilor în timpul somnului poate fi localizat: de-a lungul suprafeței interioare a brațului, de la umăr până la vârfurile celui de-al 5-lea și jumătatea celui de-al 4-lea deget al mâinii (C7); pe partea din spate a umărului și antebrațului, suprafața din spate a degetelor 2 și 3 (C6); de-a lungul lateralului brațului până la degetul mare și arătător (C5).
Se caracterizează prin prezența manifestărilor doar la nivelul degetelor.

Amorțeala în acest caz are un caracter ascendent, începe cu departamente mai îndepărtate și treptat, în timp, se ridică pe braț. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce sunt implicate vase mai mari. De obicei, ambele mâini sunt afectate simultan, senzațiile sunt simetrice.
Aici ar trebui să fiți atenți la ce mână este amorțită. Dacă apare disconfort în mâna dreaptă, acesta poate fi atribuit cu un procent mare de probabilitate osteocondrozei cervicale. Dar amorțeala în mâna stângă poate fi un semn al unor probleme grave ale inimii, cum ar fi angina pectorală sau un atac de cord. Dacă amorțeala mâinii stângi apare brusc, mai ales noaptea și nu dispare în decurs de o oră, trebuie neapărat să consultați un medic.
Ce să faci dacă mâinile se amorțesc într-un vis
- Verificați-vă perna și salteaua pentru a vedea dacă contribuie la o poziție confortabilă de dormit.
- Verificați-vă pijamalele astfel încât deschiderea îngustă a mânecilor să nu ciupiască membrele noaptea.
- Verificați poziția corpului în timpul somnului.
Colegiul de redacție
Pentru a scăpa de amorțeala mâinilor, este necesară îmbunătățirea fluxului sanguin prin vase. Activitatea fizică regulată vă va ajuta să faceți față acestei sarcini.
Plimbările lungi și exercițiile de dimineață vor ajuta la eliminarea disconfortului care apare la membrele superioare în timpul somnului. Un curs de masaj terapeutic va ajuta foarte mult, dar numai după ce a fost stabilit un diagnostic precis.
Proceduri fizioterapeutice
- Terapia magnetică cervicală
- Fonoforeza, darsonvalizarea mâinilor
- Parafină pe mâini, antebrațe
- Electroforeza cu lidază pe zona tunelului carpian
Remedii populare
- băi de contrast. Înmuiați-vă mâinile alternativ în apă rece și fierbinte. După aceea, mâinile trebuie frecate cu unguent de terebentină și îmbrăcate mănuși cosmetice calde.
- După terci de dovleac fiert, puneți o masă fierbinte pe întregul braț de la gât și înfășurați-o cu o pătură. Repetați procedura până când starea este ameliorată.
© DepositPhotos
Prevenirea amorțelii mâinilor
Pentru a preveni amorțeala mâinilor, este necesar să se întărească mușchii care țin discurile intervertebrale. Pentru aceasta, există exerciții special concepute, care pot fi efectuate numai sub supravegherea unui medic.
© DepositPhotos
Dar prevenirea amorțelii ar trebui să înceapă chiar înainte de a consulta un specialist. Pași simpli vă vor ajuta să faceți acest lucru.
- Evitați să purtați un rucsac sau o geantă grea pe umăr pentru o perioadă lungă de timp.
- Evitați să stați pe scaun prelungit cu brațul aruncat peste spătarul unui scaun sau scaun.
- Reglați-vă poziția în scaunul de lucru astfel încât să fie confortabil, mai ales pentru mâini (este mai bine să evitați să faceți lucrări care presupun ridicarea brațelor deasupra nivelului inimii pentru o perioadă lungă de timp).
Dacă amorțeală a mâinilor noaptea continuă, examinează imediat și consultă un medic. Este mai bine să nu ignorați astfel de simptome, deoarece se pot transforma într-o boală cronică gravă. În unele cazuri, poate fi necesar să vă schimbați locul de muncă. Fii sănătos!
Mâinile amorțite: care sunt cauzele, prevenirea și tratamentul
Fara reteta
Amorțeala mâinilor este un simptom al unui număr mare de boli. Unele sunt relativ sigure, altele au un prognostic nefavorabil (boli degenerative ale creierului și măduvei spinării, procese tumorale). Simptomele caracteristice ale amorțelii sunt disconfort în zona mâinii, antebrațului și cotului, furnicături și senzație de târăre. În același timp, pragul de sensibilitate al mâinii amorțite scade, există o senzație de frig și uneori durere, este imposibil să miști mâna din cauza scăderii tonusului muscular. În medicină, acest fenomen se numește parestezie.
Cea mai frecventă cauză este compresia pe termen scurt a mănunchiului de nervi și vase de către țesuturile conjunctive sau mușchii localizați în această zonă. Dacă membrul devine amorțit pentru o perioadă scurtă și după schimbarea poziției mâinii sau masaj viguros, simptomele dispar, nu există un motiv special de îngrijorare. Dacă acest lucru continuă mult timp, schimbarea poziției corpului și masajul nu ajută, se poate presupune ceva grav. Amorțeala este însoțită de distonie neurocirculară; osteocondroza sau hernia intervertebrală a coloanei cervicale; sindromul de tunel carpian; boala Raynaud; lipsa vitaminei B12; tulburări circulatorii în caz de infarct, boli coronariene, diabet; ateroscleroza; scleroză multiplă; o tumoare pe creier; boala hipertonică; anemie cronică; artrita reumatoida; plexita umărului. În primul rând, este necesar să se analizeze stilul de viață, confortul pernei (trecerea la ortopedică) și îmbrăcămintea de dormit.
Amorțeala mâinilor poate fi rezultatul osteocondrozei coloanei cervicale, deoarece rădăcinile coloanei vertebrale ale acestei zone sunt implicate în formarea plexului brahial, care dă naștere tuturor nervilor extremităților superioare. Amorțeala poate crește după efort și poate scădea pe măsură ce compresia nervilor intervertebrali scade, cum ar fi în timpul înotului. Întărirea mușchilor paravertebrali este facilitată de terapia cu exerciții fizice. Dar ar putea fi un simptom al oricărui tip de diabet. Polineuropatia poate fi, de asemenea, alcoolică. Sau să luăm ateroscleroza – o boală asociată cu o încălcare a metabolismului lipidelor în organism cu formarea de plăci de colesterol, care, după ce a atins o dimensiune semnificativă, poate bloca fluxul de sânge în artere. Se crede că primele semne, care includ furnicături și amorțeală a mâinilor, apar atunci când lumenul vasului de sânge se îngustează cu 70%. În sindromul de tunel carpian, există o îngustare a tunelului carpian prin care trece nervul median. Ca urmare, pacientul experimentează mai întâi amorțeală periodică și apoi atacuri de durere în timpul lucrului monoton prelungit cu peria. Tromboza membrelor superioare este o patologie în care arterele sunt blocate de cheaguri de sânge și amorțeală prelungită a întregului membru. Acest lucru necesită un tratament serios.
Pentru a determina cauza, sunt prescrise teste standard. Dintre tehnicile hardware, se utilizează radiografia regiunii cervicale, Dopplerografia vaselor arteriale ale coloanei vertebrale și gâtului, RMN, CT, EchoEG și electroencefalografia. Dacă se stabilește că amorțeala mâinilor este o consecință a deteriorării circulației sanguine locale, atunci se prescriu masaj terapeutic și exerciții speciale care îmbunătățesc circulația sângelui. Este posibil un curs de tratament de către un chiropractician, acupunctură și fizioterapie. Ajută și utilizarea laserului, magnetoterapiei, ultrasunetelor, electroforezei.
O excelentă prevenire a amorțelii mâinilor sunt exercițiile dimineața în pat: rotiți periile în direcții diferite. După aceea, pentru a încălzi articulația umărului, faceți mișcări circulare cu mâna. Băile și dușurile contrastante vor ajuta și aici. Sau turnați apă fierbinte într-o baie mică și apă rece în a doua și coborâți-vă mâinile pe rând acolo timp de 2 până la 3 minute cu un minut de întârziere înainte de a schimba. Repetați această procedură de 4 ori pe parcursul zilei. În timp ce faci o baie fierbinte, încearcă să-ți dezvolți degetele, strângând și strângând, apăsând puternic pe fundul băii.
Dintre medicamente, cele mai populare sunt antiinflamatoarele selective nesteroidiene (indometacin, ibuprofen, celecoxib), precum și condroprotectorii. Primele sunt folosite în principal pentru ameliorarea exacerbărilor bolii, în timp ce cele din urmă sunt folosite pentru a îmbunătăți regenerarea discului intervertebral, care constă din țesut cartilaginos. Dacă acest lucru nu ajută, faceți calmante de blocare.
De ce mâinile amorțesc în timpul somnului
Somnul este o parte integrantă a vieții fiecăruia. Unii oameni se confruntă cu un anumit disconfort în timpul somnului: mâinile le amorțesc. Cu ce se poate conecta și cum se rezolvă o astfel de problemă?
Amorțeala mâinilor în somn poate fi cauzată de o serie de motive, atât fiziologice, adică starea de sănătate, cât și factori externi.
De obicei, un astfel de proces este direct legat, doar cu factori externi. Amorțeala mâinilor se poate datora unei perne prost potrivite sau a unei saltele incomode. O astfel de problemă nu are consecințe negative, dar este mai bine să o rezolvi oricum. Pentru a face acest lucru, trebuie să cumpărați o saltea și o pernă ortopedică bune. Acestea vor permite corpului să se relaxeze complet în timpul somnului și vor preveni amorțeala mâinilor.
De asemenea, o problemă similară poate apărea din cauza îmbrăcămintei strâmte. Pentru somn, este mai bine să folosiți pijamale suficient de spațioase sau o cămașă sau să nu vă îmbrăcați deloc.
Pe lângă cauzele externe ale amorțelii mâinilor, aceasta poate fi asociată cu diferite boli. Cea mai frecventă este osteocondroza coloanei cervicale. Când apare, compresia rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării în timpul somnului și circulația sângelui în extremitățile unei persoane este perturbată.
Alte boli în care se observă amorțeală a mâinilor în timpul somnului sunt: diabet zaharat, accident vascular cerebral, diverse tumori, leziuni etc. Dar cel mai adesea un astfel de proces în astfel de boli, acest proces va continua în timpul în care o persoană este trează. În orice caz, ar trebui să consultați un medic și să vă faceți griji, dar mai ales dacă mâinile îți amorțesc atât ziua, cât și noaptea. În plus, amorțeala mâinii drepte poate fi un precursor al unui accident vascular cerebral sau al diabetului zaharat, mâna stângă – diverse boli cardiovasculare și ambele mâini simultan – indică încălcări ale funcționării sistemului nervos central. Toate aceste probleme necesită o soluție competentă și urgentă.
Cel mai adesea, amorțeala mâinilor este inerentă oamenilor la o vârstă mai matură. Dar unele boli progresează acum și se pot manifesta la o vârstă mai fragedă.
Pe lângă principalele cauze ale amorțelii mâinilor, acest proces poate apărea și la femeile însărcinate și atunci când o persoană este foarte obosită. Folosind poziția corectă de dormit și odihnă bine va rezolva rapid această problemă.
Dragi cititori!
Mulțumim că ai citit blogul nostru! Obțineți cele mai interesante publicații o dată pe lună abonându-vă. Oferim cititorilor noi să ne încerce apa gratuit, alegeți 12 sticle (2 pachete) de apă minerală BioVita sau apă de băut Stelmas pentru prima comandă. Operatorii vă vor contacta și vă vor clarifica detaliile. Tel. 8 (800) 100-15-15
* Promoție pentru Moscova, Regiunea Moscova, Sankt Petersburg, Regiunea Leningrad
De ce îmi amorțesc mâinile în timpul somnului? Când este periculos?
De acord, există puține plăcute în senzațiile descrise mai sus și apar imediat o mulțime de întrebări, de exemplu, de ce mâinile amorțesc în timpul somnului? Va dispărea senzația neplăcută de amorțeală și va reveni din nou? Ce ar trebui să fac dacă mâna mea devine amorțită în timpul somnului? Ar trebui să merg la medic sau nu există motive de îngrijorare? Să ne uităm la posibilele motive și să încercăm să găsim răspunsuri.
De ce amorțeau mâinile în timpul somnului?
Pot exista mai multe răspunsuri la această întrebare. În unele cazuri, mâinile amorțite noaptea nu indică nimic grav, în altele este doar unul dintre simptomele unei boli existente, iar multe dintre ele sunt destul de periculoase.
Poziție incomodă de dormit
Amorțeala sau parestezia (pierderea parțială a senzației) se poate datora pozițiilor proaste de somn, cum ar fi dormitul cu antebrațul sau umărul sprijinit sub cap. În această poziție, vasele și nervii sunt stoarse, ceea ce duce la o încălcare a sensibilității în mână. Cel mai adesea, după câteva minute, disconfortul dispare, dar în unele cazuri poate persista mult timp, de exemplu, dacă s-a dezvoltat nevrita nervului radial ca urmare a compresiei mecanice. Hipotermia și intoxicația cu alcool contribuie la nevrite și va trebui tratată timp de câteva luni. Dacă într-o oră de la trezire, sensibilitatea brațului nu și-a revenit, iar mâna rămâne slabă și „atârnă”, atunci doar un neurolog vă poate ajuta.
Mâinile aruncate în spatele capului le pot face, de asemenea, să „scurgă”. Și din nou, motivul este aprovizionarea slabă cu sânge. Brațele sunt puțin mai sus decât corpul, dar acest lucru este suficient, deoarece inima unei persoane adormite bate mai slab și sângele este livrat cu greu în părțile separate ale corpului. Această amorțeală nu este periculoasă și, cel mai probabil, va trece într-un minut după ce te trezești și începi să te miști.
Uneori, o poziție incomodă devine aproape forțată, de exemplu, la femeile însărcinate, care pierd una dintre cele patru poziții posibile de dormit și adesea dorm pe o parte, cu capul sprijinit pe brațul întins. În astfel de cazuri, episoadele de amorțeală nocturnă a mâinilor vor fi repetate și acest lucru va trebui să fie suportat sau să se găsească o modalitate de a menține o postură acceptabilă în somn.
Pat inconfortabil
Perna ortopedică oferă capului și gâtului cea mai optimă poziție pentru dormit
O pernă inconfortabilă este o altă cauză comună a mâinilor amorțite „lanoase” după trezire. Prea multă pernă duce la flexia excesivă a coloanei cervicale, ceea ce poate duce la compresia rădăcinilor nervoase care alimentează brațele și gâtul. Nu este nimic bun nici în folosirea unei perne mici, pentru că atunci există o dorință firească de a pune altceva sub ea sau pe ea, iar acest „ceva” va fi cel mai probabil mâna ta. Rezultatul este un somn slab, oboseală dimineață și o mână care este amorțită în timpul somnului.
O saltea îngrămădită sau o rolă strânsă de cearșaf vă va face să căutați o poziție mai confortabilă în timp ce dormiți și este posibil ca unul dintre brațele să fie înfășurat la spate sau apăsat sub trunchi. În primul caz, clavicula se va apropia cât mai mult de prima coastă și va comprima artera subclavică; în al doilea caz, artera brahială sau ramurile acesteia, arterele ulnară și radială, vor fi obturate. Într-un fel sau altul, agravarea aportului de sânge va duce la amorțeală a brațului rănit.
Îmbrăcăminte strâmtă
Acesta este un alt motiv pentru strângerea nervilor și înrăutățirea circulației sângelui în timpul somnului. Mânecile înguste, cusăturile aspre, manșetele înguste și care nu se întind pot bloca cu ușurință fluxul de sânge prin vasele umărului și antebrațului și pot comprima trunchiurile nervoase. Hainele în care dormi trebuie să aibă o croială lejeră care să nu restricționeze mișcarea, țesătura și cusăturile pijamalei trebuie să fie elastice și moi.
Când este cauza amorțelii mâinilor în boală?
Amorțeala mâinilor în timpul somnului poate fi un simptom al multor boli în care nervii și vasele de sânge suferă într-o măsură sau alta:
- Osteocondroza coloanei cervicale. Cu osteocondroza cervicală, apare compresia rădăcinilor nervilor spinali care inervează mâinile. Alte simptome: durere și scrâșnire în gât la întoarcerea și înclinarea capului, dureri de cap, amețeli, slăbiciune la nivelul brațelor.
Trunchiul nervos și artera sunt prinse între cei doi mușchi scaleni, ceea ce duce la afectarea sensibilității la nivelul mâinii
Nervul median, care trece în „tunel”, este prins între ligamentul hipertrofiat și oase
- Infarct miocardic. Furnicaturile, amorteala si durerea la bratul stang pot fi semne ale unei forme atipice de infarct miocardic. Un diagnostic precis poate fi făcut doar cu ajutorul unui ECG, prin urmare, dacă apar astfel de simptome (mai ales dacă boala coronariană sau hipertensiunea arterială a fost deja diagnosticată), trebuie să solicitați imediat ajutor medical.
- Lipsa vitaminelor B1 și B6. Afectarea nervilor periferici, manifestată prin amorțeală a extremităților, este una dintre consecințele avitaminozei B1 și B6. În prezent, astfel de afecțiuni sunt extrem de rare, dar se pot dezvolta cu malnutriție gravă și unele boli cronice. Acesta este un alt motiv pentru a consulta un medic dacă mâinile îți amorțesc des și nu există o explicație pentru acest lucru.
- Scleroză multiplă. Simptomele focale, inclusiv parestezia, pot fi manifestări precoce ale sclerozei multiple și ale altor boli autoimune ale sistemului nervos central. Este posibilă detectarea unei astfel de patologii numai printr-un examen neurologic amănunțit, precum și prin RMN și alte metode de diagnosticare.
Mâinile se amorțesc în timpul somnului – ce să faci?
Începeți prin a găsi și elimina cele mai simple cauze ale amorțelii mâinilor. Aruncă o privire mai atentă la perna, salteaua și îmbrăcămintea de dormit, dacă motivul este lenjeria de pat, apoi schimbă-le cu altele mai ergonomice.
În cazul în care nu a putut fi găsit motivul pentru care mâinile se amorțesc noaptea, este necesar să consultați un medic. Începeți prin a vizita un terapeut care va efectua o examinare inițială, va prescrie procedurile necesare și vă va trimite la medici de alte specialități pentru consultație, de exemplu, un neurolog, cardiolog, chirurg, vertebrolog.
Amintiți-vă că șansele de recuperare sunt cele mai mari dacă se pune diagnosticul corect și se prescrie un tratament în timp util și adecvat.