Ce vise ai înainte de a muri?

La ce visează o persoană înainte de moarte

Frica naturală a unei persoane înainte de moarte îl face să caute răspunsuri la întrebări destul de rezonabile. Cum îți poți prezice moartea? Anticipați-o prin semne abia familiare, analizând toate prevestirile în cel mai mic detaliu. Folosind toate posibilitățile de a cunoaște viitorul, inclusiv visele. Este posibil să vezi apropierea morții tale într-un vis? Știi după semnele trimise către viitor că nu mai ești în el? Cărțile de vis și înțelegerea muncii subconștientului nostru ne vor ajuta să înțelegem acest lucru, deschizând și sfințind calea către necunoscut, în încercarea de a înțelege ce este destinat.

Interpretare

A vedea moartea într-un vis adesea nu înseamnă că se va întâmpla în realitate. Un astfel de fenomen precum moartea este privit de mulți interpreți ca un semn de cotitură sau evenimente negative, dar nu ca sfârșitul căii vieții cuiva. A o vedea într-un vis nu este interpretat atât de literal.

Visele care sunt înfricoșătoare în conținut pot însemna doar îndoieli și incertitudine conform unei cărți de vis. Și pentru alții, aceasta este o dorință pentru o viață de familie lungă și fericită. Prin urmare, nu ar trebui să vă fie foarte frică de astfel de vise, dar este mai bine să le dezasamblați și să înțelegeți ce poartă cu adevărat în sine pentru visător.

Alte vise ar trebui să sperie. Visele poartă sigiliul lor negru, care poate fi interpretat destul de sigur. Ciudat, asociat cu semne rele, și chiar și ele nu poartă sensul final al unei morți iminente.

Un dinte cu sânge care a căzut prevestește moartea iminentă a unei persoane dragi. O rudă cu care au avut relații calde.

Un mort care a apărut în vis, așteptând ca un tovarăș de călătorie să meargă cu el în împărăția morților.

O stea căzută este un simbol al declinului vieții cuiva.

Trecând un râu noroios și fetid, săpat un mormânt. O cioara care, cu gracaiala ei, prezinta necazuri sau o cadere accidentala intr-o groapa. Toate acestea sunt semne de apropiere a morții. Așa spun cărțile de vis. Ea va veni, răspunzând la apel, dar nu neapărat pentru tine.

Ce se poate vedea

Moartea însăși a căpătat de mult o formă bine definită. Tristețea și durerea care o însoțește o vor urma cu siguranță, aducând și mai multă suferință. Un nor negru, un tunel care duce spre nicăieri. Așa descriau oamenii, care stăteau pe marginea morții, sentimentul nenorocirii iminente.

Oamenii care au experimentat moartea clinică descriu viziuni în acest fel. Nu ar ști cum arată ea cu adevărat în vise? Paradoxul situației constă în faptul că, în afară de atât de puține mărturii, interpreții nu mai au surse sigure. Oamenii care pot confirma sau infirma apariția frecventă a simbolurilor apropierii morții, din motive naturale, nu pot face acest lucru.

Viziunile pot fi diferite și nu sunt întotdeauna asociate cu moartea. Singurul lucru care îi va lega sunt combinațiile teribile, înspăimântătoare de lucruri și situații, precum și atmosfera apăsătoare de deznădejde care va înconjura astfel de vise. Astfel de vise vor conține doar situații pe înțelesul visătorului în care moartea este prezentă. Un lac adânc și liniștit, pentru o persoană va părea un simbol al seninătății, iar pentru altul, este indisolubil legat de morți și de prima întâlnire cu moartea.

Orice interpretare a unor astfel de vise ar trebui să se bazeze pe senzații după trezire. Starea visătorului cu care se trezește. Dacă ceva îl întristează și îi provoacă anxietate, îi va afecta comportamentul general. Nu fără motiv, starea gravă a sufletului unui muribund va fi prezentă dimineața, ca o rămășiță a amintirilor unui vis.

Totul își anticipează sfârșitul. Mai devreme sau mai târziu, din motive naturale, acest lucru va trebui să se întâmple. Iar greutatea în suflet, produsul unei presimțiri a unei morți iminente, îl va însoți în vise, provocând vise pline de lucruri inexplicabile, aducând discordie și confuzie în actualitatea.

Mulți mori, în vise, încep să retrăiască viața deja trăită. Visele conțin părți din amintiri din primii ani, tinerețe, vârstă adultă, adesea în ordine aleatorie, concentrându-se pe momente neașteptate din trecut. Inconștientul nostru prezintă acest lucru ca o evaluare a trecutului, permițându-ne să privim evenimentele dintr-o perspectivă diferită.

Alți muribunzi au văzut în visele lor creaturi ciudate asemănătoare cu oamenii. Voci ciudate. Muzica, ademenitoare prin frumusețea ei. Lucruri neobișnuite, greu de explicat. Locuri, peisaje care devin mai frumoase și mai frumoase pe măsură ce inevitabilul se apropie. Lumea nouă așteaptă să intre, părăsind corpul pentru totdeauna.

Coșmaruri frecvente care pot lua stăpânire pe timp de noapte. Aceștia, potrivit neuropatologilor, pot juca rolul de prevestitor al bolilor cardiovasculare, terminând foarte trist. Nu fără motiv, prezența lor este considerată o ocazie de a verifica din nou starea de sănătate, în absența unor disfuncționalități evidente în organism.

În general, însuși semnul morții în vise nu este exprimat atât de clar. O mare variație a senzațiilor și a tipurilor de vise ne spune că este imposibil să-ți prezicem moartea cu multă siguranță. Nu există semne care să fie interpretate fără ambiguitate.

Impactul a ceea ce se întâmplă

Există un punct de vedere în care visele sunt pe deplin evaluate ca o reflectare a ceea ce s-a întâmplat. Mintea noastră subconștientă interpretează evenimentele care s-au petrecut deja într-un set special de simboluri pe care visătorul le vede în visele sale. Simbolurile sunt adesea nefericite pentru că creierului nostru îi lipsește un set bine definit de senzații și experiențe care să exprime ceva extraordinar. Imaginile vii care rezultă dintr-o astfel de interpretare pot ridica adesea multe întrebări la trezire. Dar cu cât imaginea este mai strălucitoare și mai neobișnuită, cu atât te poți gândi mai mult la ea, unde, sub influența imaginarului uman, visele pot căpăta un sens de rău augur, forțându-i să vadă neplăcutul și inevitabilul din ele.

O formulare incorectă din partea unui medic sau un diagnostic incorect poate deveni frica de posibile complicații. Mai ales dacă aveți obiceiul de a răsfoi o carte de referință medicală. Orice simptom poate fi apreciat ca un semn rău, iar autopercepțiile interne pot fi introduse în statutul unui adevăr incontestabil, ascultând inexistentul. Asemenea fenomene servesc de foarte multe ori drept punct de plecare pentru autohipnoză, terminând într-o boală reală. Frica de rău, când se alege involuntar cel mai rău scenariu posibil. Aceste sentimente „rele” servesc drept catalizator pentru negativitate, atragând necazuri și sunt punctul de plecare pentru complicații.

Îndepărtând înțelegerea „răului nenatural”, cel mai important lucru este să înțelegem că visele noastre nu au anumite specificități și, în cea mai mare parte, doar avertizează. Ele dau motive doar pentru a presupune că o astfel de dezvoltare a evenimentelor este posibilă. Aceasta nu are un plan de acțiune specific pentru visător, ci poate arăta doar un posibil grad de vulnerabilitate la ceva.

Citeste mai mult:  Care este visul unui bărbat cu părul roșu

Mintea noastră inconștientă ne ajută să facem față treburilor curente. Nu există nicio dovadă că poate afecta viitorul. Numai în procesul de autohipnoză. Natura iluzorie a presupuselor evenimente duce la înțelegerea noastră a viselor. Sunt de neînțeles și deseori derutant. Ele derutează, cu posibila lor interpretare și, în același timp, dau claritate presupunerii, o nouă privire asupra situației.

Subconștientul este un asistent indispensabil în înțelegerea realității, iar visele sunt doar o reflectare.

Nu există o relație directă între somn și moarte. Aceste două concepte nu sunt unite printr-un fel de rezultat general și nu se poate vedea clar moartea cuiva în vise. Uneori, însăși înțelegerea morții iminente afectează foarte mult visul. Înțelegerea faptului inevitabilității și a caracterului finit al căii cuiva, pierderea unei persoane dragi, poate fi în cele din urmă cauza imaginilor negative și a prevestirilor. Și, în același timp, o atitudine disprețuitoare față de ea reduce probabilitatea unor astfel de vise. Vise calme și vesele, doar oamenii sănătoși pot trage. Fără probleme și nenorociri, inclusiv cele exagerate.

Lista literaturii folosite:

 • Epistemologia lui Descartes (text integral) Filosofie clasică despre diferența dintre lumea reală și cea visică
 • Asociația Internațională pentru Studiul Cercetării Viselor Despre Vise și Vise
 • Beskova I. A. Natura viselor (analiza epistemologică) / RAS, Institutul de Filosofie. – M., 2005.

La ce visează oamenii înainte de a muri?

Un vis în care o persoană își vede propria moarte sau moartea cuiva apropiat nu prefigurează moartea rapidă a unei persoane, ci, dimpotrivă, promite o viață lungă și fericită. Dar ce fel de vise vede o persoană înainte de moarte?

Vise care prefigurează moartea visătorului

Nu există o imagine exactă care să prezică o moarte rapidă a unei persoane adormite. Fiecare persoană vede vise diferite înainte de a părăsi această lume, dar toate au ceva în comun.

Scenele de coșmar sunt rareori văzute înainte de moarte, mai degrabă visele devin mai fantastice.

Ce vise poți vedea înainte de moartea ta:

 1. Rudă decedată. Dacă într-un vis ai luat o persoană deja moartă pentru una vie, de exemplu, l-ai hrănit, l-ai spălat, ai dansat cu el, atunci te vei găsi în curând în aceeași lume cu el. Dar, din moment ce morții nu pot prinde viață, înseamnă că un astfel de vis prevestește moartea visătorului. Visul în care a fost văzut mortul, dar adormitul nu a intrat în contact cu el, nu poartă nimic groaznic.
 2. Culoare alba. Să încerci pantofi albi într-un vis, să vezi o pasăre albă, să poarte haine albe, să vorbești cu un bărbat în alb a cărui față nu este vizibilă – toate acestea sunt semne de moarte iminentă.
 3. Culoare neagră. A vedea un animal negru într-un vis este, de asemenea, un semn rău. Un corb negru într-un vis este un vestitor al morții pentru cei adormiți
 4. Tema cimitirului. Mănâncă mâncare luată din mormânt, măsoară-ți parametrii pentru a face un sicriu, întinde-te într-un sicriu, aruncă monede în mormânt, cumpără o coroană și pune-o lângă tine, plătește ceva la slujbele funerare, bate cuie în capacul sicriului , cădere pe mormânt – astfel de comploturi de vis prefigurează moartea iminentă a omului adormit.
 5. Povești bisericești. A vorbi în vis cu Dumnezeu, a bea apă din mâinile unui sfânt, a-ți vedea chipul pe o icoană, a pune o lumânare într-o biserică, a turna ulei dintr-o lampă, a cânta cântece funerare – toate aceste imagini promit și moartea visătorului.
 6. Amintiri. Adesea, înainte de moarte, o persoană vede vise în care își trăiește din nou viața. Într-un vis apar povești din copilărie, momente strălucitoare din tinerețe și alte intrigi. Astfel, mintea unei persoane îi permite să-și privească viața înainte de moarte și să dea o evaluare.
 7. Lucruri ciudate și frumoase. Muzică uimitor de frumoasă, creaturi umanoide neobișnuite, peisaje magnifice – toate acestea prevestesc tranziția visătorului către o lume mai frumoasă.
 8. Zbor. Un vis în care o persoană a zburat în spațiu, s-a desprins de suprafața pământului sau a experimentat un sentiment extraordinar de euforie poate fi, de asemenea, un prevestitor al morții iminente.
 9. Căderi. Căderea într-un vis într-o gaură adâncă, șanț, subteran etc. este un semn al unei tragedii care se apropie.
 10. Implinirea dorintei. Dacă o persoană visează la ceva irealizabil sau este nevoie de mult timp pentru a îndeplini ceea ce își dorește, iar într-un vis acest lucru este împlinit, atunci moartea îl așteaptă pe visător în curând.
 11. Alte vise neobișnuite. Există multe povești care prevestesc moartea celui care doarme. De regulă, acțiunea obișnuită are loc în ele, dar există și ceva înfricoșător, precum și o atmosferă de inevitabilitate tragică. De exemplu, dintr-o dată, într-un vis, ți-ai scos toate lucrurile din propria casă, ai cumpărat o casă în care toate ferestrele și ușile erau astupate, ai pus un singur pantof, te-ai scuturat de pământ, ți-ai luat rămas bun de la rude și prieteni, ai primit căsătorit / căsătorit cu o persoană decedată etc.

Ți-ai văzut propria înmormântare într-un vis? Visul este mai mult pozitiv decât negativ: spune că a venit timpul să ne despărțim de tot ce este rău în viață.

Ce spun oamenii de știință

Oamenii de știință împreună cu hospiceul american au efectuat un experiment. I-au întrebat pe bolnavii terminali despre visele lor. Toți pacienții care au murit curând au spus că viziunile au dobândit realism, claritate și strălucire. Cel mai comun complot al unui „vis de moarte” este o întâlnire cu o rudă decedată care a vorbit cu visătorul, l-a sunat și l-a consolat. Oamenii de știință au descoperit că, înainte de moarte, copiii își văd cel mai adesea animalele de companie, care nu mai sunt în viață.

De asemenea, au existat adesea astfel de vise:

 • aproximativ 60% dintre oameni mergeau într-o călătorie în vis, în timp ce își luau rămas bun de la cei dragi, atât vii, cât și morți;
 • aproximativ 30% dintre respondenți au comunicat în vis cu rude îndepărtate pe care nu le-au văzut de mult timp;
 • aproximativ 30% dintre visători au trăit în vis cele mai vii și mai importante episoade din viața lor.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că visele care prezic moartea încep să apară cu 70-80 de zile înainte de moarte. Și cu 20-25 de zile înainte de moarte, astfel de povești încep să viseze aproape în fiecare noapte și devin mai vii.

Vise care indică moartea celor dragi

Visele care vin unei persoane pot prezice și moartea unuia dintre cei dragi. De exemplu, următoarele povești mărturisesc moartea iminentă a unui copil mic:

 • o cameră de copil fără jucării, un pat gol;
 • pielea bebelușului și-a schimbat culoarea sau temperatura i-a crescut brusc;
 • boli periculoase care au apărut la un copil;
 • un vis despre morgi, sicrie și rude triste îmbrăcate în negru;
 • auzi într-un vis cum cineva spune că copilul a murit;
 • vezi un monstru sau o păpuşă în loc de un copil;
 • transformarea unui copil într-un înger care zboară spre cer;
 • copilul s-a transformat într-o păpușă sau a dispărut în fața ochilor tăi;
 • un vis în care copilul a fost furat de o rudă decedată, un monstru, un maniac sau un bețiv.

Citeste mai mult:  Prăbușire de avion online de interpretare a viselor

Cu toate acestea, astfel de vise nu prevăd întotdeauna moartea unui copil. De asemenea, pot indica pericole și schimbări importante în viața bebelușului.

Cele mai frecvente vise care prezic moartea uneia dintre rudele adulte sunt poveștile despre dinți. Deci, dacă ați văzut într-un vis cum ți-a căzut dintele și, în același timp, a fost mult sânge – una dintre rudele de sânge va muri, dacă nu a existat sânge – până la moartea unei persoane dragi sau a unei rude îndepărtate . Un alt complot comun este visul unei păsări care bate pe sticlă sau o sparge și zboară în cameră. De asemenea, înainte de moartea celor dragi, ei visează adesea la nisip, pe care este greu de mers, și la apus.

Moartea unui adult iubit este, de asemenea, prefigurată de astfel de comploturi în care efectuează următoarele acțiuni:

 1. A cumpărat bilete în altă țară sau oraș, în timp ce în realitate nu avea de gând să plece nicăieri.
 2. Căsătorit sau căsătorit cu o persoană decedată.
 3. M-am căsătorit într-o biserică.
 4. A căpătat o strălucire neobișnuită, zboară prin aer, face trucuri extraordinare.
 5. Are o imagine neobișnuită și de nerecunoscut, dar visătorul știe exact cine se află în fața lui.

De asemenea, moartea iminentă a cuiva din rude sau tovarăși este prefigurată de parcele în care apare o cameră goală a acestei persoane și nu există un singur lucru din casa lui sau cu noi proprietari în ea.

Moartea unui soț este prezisă de astfel de vise:

 • femeia și-a acoperit capul cu o eșarfă neagră sau albă;
 • pantofi pierduti care nu au putut fi găsiti;
 • a scos un cui;
 • caută un cal în vis;
 • femeia și-a pierdut inelul;
 • vezi o eclipsă de soare;
 • visătorul a tăiat un stejar;
 • vezi poarta ardend.

Visele despre sicrie, morți și înmormântări nu sunt întotdeauna vestigii ale morții. Adesea ele indică probleme de sănătate. Păsările din vise pot deveni, de asemenea, nu un simbol „de moarte”, ci un vestitor al nașterii unui copil. Deci, orice imagine este o reflectare a problemelor vieții unei persoane, iar un simbol care prevestește doar moartea nu există.

Ce vise ai înainte de a muri?

Journal of Palliative Medicine a publicat rezultatele unui studiu științific de zece ani condus de dr. Christopher Kerr, condus de o echipă de medici de la Centrul American pentru Hospice și Îngrijiri Paliative din Buffalo. Efectuând sondaje și observații relevante la peste 13 mii de pacienți în stadiu terminal timp de zece ani, oamenii de știință au ajuns la o concluzie inexplicabilă și foarte interesantă: cu câteva săptămâni înainte de sfârșitul călătoriei lor pământești, o persoană începe să vadă vise neobișnuit de vii, comploturile de care sunt asemănătoare între ele.

Visele „de moarte”.

Vise misterioase specifice care marchează sfârșitul iminent, conform rezultatelor studiului, au fost văzute de peste 80% dintre muribunzi, care se aflau sub supravegherea oamenilor de știință americani. Visele „de moarte”, spun cercetătorii, au început să viziteze pacienții cu aproximativ 10-11 săptămâni înainte de moarte și au dobândit o frecvență și o luminozitate deosebite pe o perioadă de trei săptămâni.

Comploturile de vis au fost împărțite în mai multe tipuri principale. Cele mai frecvente au fost imaginile rudelor și prietenilor decedați cu care au purtat conversații calde – 72% dintre respondenți au povestit despre astfel de vise, iar alți 29% erau reprezentanți în viață ai mediului lor imediat în vis, cu care au fost într-o lungă perioadă de timp. separare. Pacienții au spus că aceste viziuni erau foarte clare și distincte, astfel încât să poată distinge în detaliu trăsăturile celor care veneau la ei în vise și, în același timp, trăiau sentimente foarte plăcute, strălucitoare. Pe locul doi în ceea ce privește prevalența s-au situat parcelele legate de împachetarea pentru o călătorie lungă, cumpărarea de bilete și împachetarea bagajelor, care au fost adesea însoțite de trimiteri de la rude și prieteni, atât decedați, cât și vii. Uneori, acest complot a fost completat de rezolvarea acelor probleme care bântuiau pacientul în viață.

Astfel de vise au fost văzute de 59% dintre pacienți. Alți 28% dintre muribunzi au vorbit despre vise care reflectă cele mai importante și memorabile etape ale vieții lor, atât fericite, cât și dramatice, deși primele, de regulă, au prevalat. Când era vorba de copiii bolnavi în stadiu terminal, cei care le vizitau visele erau cel mai adesea asociați cu animalele de companie moarte, pe care le iubeau cândva. Chipurile adulților care le apăreau copiilor pe moarte într-un vis nu au fost cel mai adesea amintite sau au rămas nerecunoscute.

Raționamentul științific

Ceea ce a provocat astfel de vise în ajunul morții, oamenii de știință încă ghicesc. Cu toate acestea, cea mai probabilă versiune le pare cercetătorilor că astfel de vise, saturate cu culori strălucitoare și imagini plăcute care evocă emoții predominant pozitive, sunt produse de subconștientul unei persoane care moare pentru a-și calma sistemul nervos și a reduce teama de iminent. sfârşit inevitabil. Astfel, visele de „moarte” sunt o binefacere absolută pentru umanitate, deoarece ele oferă celui pe moarte liniște sufletească și pace, atât de necesară pentru fiecare în ultimele sale zile de viață. În același timp, subliniază psihologii, nu există într-adevăr nicio legătură reală sau mistică între visele noastre și moartea iminentă. Astfel de vise sunt doar o reacție a subconștientului nostru la frica de moarte care apare, de exemplu, în cazurile în care o persoană își cunoaște deja debutul iminent, sau în situațiile în care o astfel de frică este agravată în legătură cu anumite evenimente de viață, informații primite sau alte circumstanțe care au efect psihologic corespunzător. Așa că nu vă fie teamă de visele voastre și luați-le drept semne rele în cazurile în care viața și sănătatea voastră nu sunt în mod obiectiv în pericol. După cum a explicat Carl Gustav Jung, visele într-o formă simbolică reflectă procesele de gândire care au loc în creierul uman, cu toate acestea, simbolismul viselor este atât de individual încât aceeași informație poate fi afișată într-un vis cu un spectru complet diferit de simboluri.

Visele înainte de moarte

Înainte de moarte, oamenii văd vise neobișnuit de vii și profetice – ameliorează frica și facilitează tranziția de la viață la moarte.

Citeste mai mult:  Văzând un arici mic într-un vis

Un studiu realizat de The Palliative Care Institute din Statele Unite, în colaborare cu Buffalo Hospice, a constatat că înainte de moarte, oamenii au vise neobișnuit de vii, care dau sens și confort. Aproape toți subiecții au raportat că aceste vise facilitează moartea și ameliorează teama de moarte. Publicarea rezultatelor studiului a atras atenția deosebită a experților și a stârnit proteste publice în multe țări.

Visele înainte de moarte au fost subestimate mult timp

De-a lungul istoriei omenirii, diferite culturi au acordat atenție viselor și viziunilor speciale de aproape de moarte (DEV). Se știe ce influență profundă au avut asupra muribunzilor și a celor dragi. Cu toate acestea, toate informațiile despre subiect au fost conținute în diverse surse istorice și literare și nu au fost sistematizate.

Semnificația experienței viselor și viziunilor pe moarte a fost mult timp subestimată de comunitatea științifică și medicală. Cantitatea de cercetare în acest domeniu este limitată, iar majoritatea dintre ei nu și-au propus sarcina de a înțelege ce înseamnă aceste experiențe pentru pacienții înșiși. Clinicienii credeau că visele și viziunile sunt halucinații cauzate de droguri sau de temperatura corporală ridicată și nu și-au dat seama ce confort și sens aduc celor care le văd. Prin urmare, au dat pacienților somnifere, încercând să-i salveze de consecințele negative, așa cum credeau ei.

Visele înainte de moarte din punct de vedere al științei

Recunoscând o lacună în înțelegerea viselor înainte de moarte, echipa de cercetare a Institutului pentru Îngrijiri Paliative și-a propus să studieze PEF-ul pacienților din ospiciu din propria lor perspectivă. Cercetătorii au planificat să cuantifice frecvența PSV la mor, să studieze conținutul și semnificația subiectivă a acestora. Sarcina a fost, de asemenea, stabilită pentru a determina cu cât timp înainte de moarte încep să apară aceste vise.

„Am vrut să ridicăm vălul ideilor mistice despre PSV, să stabilim atitudinea celor care se pregătesc să moară, să înțelegem dacă conținutul viselor prezice proximitatea morții, să evaluăm cât de reconfortantă este experiența PSV”, spune liderul echipei de cercetare. și medic șef al Buffalo Hospice, Dr. Kerr (Christopher Kerr, MD, PhD).

Șaizeci și șase de pacienți din Buffalo Hospice care au raportat că au avut PEF și-au dat consimțământul informat pentru a participa la studiu, care a fost realizat din ianuarie 2011 până în iulie 2012. Toți aveau cel puțin 18 ani, erau în stadiu terminal, aveau nivelul necesar de abilități funcționale și nu aveau deficiențe cognitive.

Pe parcursul mai multor luni, dr. Kerr și colegii săi au efectuat peste 450 de interviuri semi-formalizate, punând participanților întrebări da-nu și cu răspunsuri deschise despre conținutul și frecvența viselor lor, precum și despre nivelul lor de confort sau stres, pe care le-au livrat. În medie, au fost efectuate opt interviuri cu fiecare participant la studiu.

Rezultatele interviului:

 • 88% dintre pacienți au raportat că au avut cel puțin un vis (viziune);
 • 99% dintre ei credeau că visele lor sunt reale;
 • aproape 50% dintre vise au avut loc în timp ce pacienții dormeau;
 • cel mai adesea, visele erau asociate cu cei dragi, atât vii, cât și morți;
 • 60% din vise pacienții considerate confortabil; 19% stresant, 21% ambele;
 • conținutul religios al viselor era minim; dar toate aveau un contur existențial comun;
 • pe măsură ce moartea se apropia, visele și viziunile reconfortante au devenit mai frecvente;
 • s-a constatat că pacienții au văzut vise și nu au delirat sau au experimentat halucinații.

Visele de moarte ca sursă de confort

„Studiul indică în mod clar că aceste vise și viziuni sunt o sursă profundă de sens și confort pentru persoana pe moarte și, prin urmare, necesită atenție clinică și studii suplimentare”, spune Pei Xi, Ph.D. Grant (Pei C. Grant), director de cercetare, Institutul pentru Îngrijiri Paliative, „Participanții la studiu au indicat în mod covârșitor că visele și viziunile lor le-au redus frica de moarte, le-au mângâiat și le-au ușurat tranziția de la viață la moarte.”

Betty Ferrell, Ph.D., RN, în articolul său „What Dreams May Come at the End of Life”, laudă munca echipei de cercetare a Dr. Kerr, remarcând rigoarea științifică a metodologiei utilizate, care a oferit o înțelegere profundă a experiența importantă pentru pacienți, atât de subestimată de profesioniștii medicali. Articolul afirmă: „Autorii studiului abordează problema diferențelor dintre halucinații și PSV. Halucinațiile sunt adesea experiențe tulburătoare, înspăimântătoare, care provoacă anxietate. Acum am văzut că PSV evocă un sentiment de acord și acceptare a ceea ce se întâmplă. Mulți experți raportează că PEF-urile ajută pacienții să rezolve conflictele, să accepte moartea și să găsească pacea.”

Perspective pentru adoptarea și cercetarea PSV

Studiul concluzionează că pacienții pot fi reticenți în a împărtăși experiențele personale ale viselor înainte de moarte din cauza fricii de a fi înțeleși greșit de cei dragi sau de a fi interpretați greșit de lumea exterioară. Rezultatele sale demonstrează că PSV nu este o amăgire sau o tulburare psihopatică, ci o parte completă și mai reconfortantă a experienței morții. Pacienții, familiile lor și profesioniștii din domeniul sănătății pot beneficia învățând să recunoască și să înțeleagă visele celor pe moarte.

Visele de acest fel trebuie privite ca o experiență normală și naturală, ca parte a procesului de trecere de la viață la moarte. Legalizarea socială a PSV va ajuta oamenii să-și împărtășească experiențele mai des și să se ocupe de cele mai importante probleme cu care se confruntă la sfârșitul vieții. Personalul medical poate sprijini pacienții și familiile acestora, încurajându-i să discute despre visele de la sfârșitul vieții.

În urma primului studiu, Institutul de Îngrijiri Paliative a realizat un alt studiu de amploare. Colectarea datelor a fost finalizată în 2015 și este în prezent în curs de analiză. Noul proiect folosește o abordare multidimensională a studiului experiențelor din apropierea morții. Acum obiectul de studiu nu este doar PSV, ci și alte aspecte ale procesului de moarte, cum ar fi calitatea somnului, bunăstarea existențială și manifestarea stărilor de delir și modul în care acestea se afectează reciproc.

Studiul actual le-a oferit studenților voluntari interesați de îngrijiri paliative o oportunitate rară de a câștiga pregătire și experiență de lucru cu moribui și familiile acestora. Acest lucru îi va ajuta să aleagă o viitoare specialitate în medicină, asistență medicală sau asistență socială asociată.

Pe baza materialului publicat de Buffalo Hospice și Institute of Palliative Care

Ați putea fi interesat de: