Câinii visează

La ce visează câinii?

Când un câine își mișcă labele într-un vis, urmărește o pisică? „Probabil că da”, spun oamenii de știință. Dovezile științifice sugerează că nu numai că câinii visează, dar par să viseze exact ceea ce făceau în timp ce sunt treji, similar cu ceea ce se întâmplă la oameni.

„Câinii dorm mai mult decât oamenii și, în general, sunt iubitori de somn”, spune Stanley Coren, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Columbia Britanică. Dar tiparele lor de somn par remarcabil de similare cu cele ale oamenilor: ca și oamenii, câinii au cicluri de veghe, somn REM (somn cu mișcare rapidă a ochilor) și somn fără mișcare rapidă a ochilor. În jurnalul Physiological Behavior din 1977, un raport a fost publicat de oamenii de știință care au înregistrat activitatea electrică a creierului a șase indicatori pe o perioadă de 24 de ore și au descoperit că câinii își petreceau 44% din timp treji, 21% dormeau și 12% în somn REM. De asemenea, au petrecut 23% din timp în somn profund non-REM.

„Oamenii visează în somn REM și NREM, dar visele pe care ni le amintim sunt în somn REM. Sunt deosebit de strălucitoare și, adesea, ciudate. În plus, oamenii sunt mai predispuși să se trezească imediat după somnul REM decât după somnul non-REM”, a spus Matthew Wilson, un om de știință care studiază învățarea și memoria la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

sobolani adormiti

În 2001, Wilson și colegii săi au descoperit pentru prima dată că șobolanii visează, sau cel puțin creierul lor face ceva similar cu ceea ce face creierul uman în timpul viselor, cu un efect similar. În primul rând, oamenii de știință au înregistrat activitatea neuronilor creierului șobolanilor în timp ce treceau prin labirint. Apoi au înregistrat aceiași neuroni în timpul somnului REM.

În 44% dintre episoadele de somn REM, cercetătorii au descoperit modele de unde cerebrale care se potriveau cu cele reproduse la un șobolan în timpul unui labirint. Modelele au durat câteva minute și s-au „jucat” în același ritm ca atunci când șobolanii erau treji. Cu alte cuvinte, animalele păreau să experimenteze activitățile în timpul somnului REM în care s-au implicat în timp ce erau treji, așa cum au raportat oamenii de știință în 2001 în jurnalul Neuron.

În anul următor, un grup condus de Wilson a raportat o activitate similară în somnul cu unde lente la șobolani. Dar, în același timp, modelele undelor cerebrale au fost mai scurte și mai rapide și au apărut doar în visul care a urmat imediat după evenimentele reale.

Cu toate acestea, există dovezi că aceste explozii de activitate în timpul somnului non-REM la șobolani sunt vise similare cu vise similare (în somnul non-REM care sunt uitate) la oameni. Wilson și colegii săi au descoperit că, în timp ce acești neuroni de control erau activi în hipocamp, partea creierului asociată cu memoria și învățarea, neuronii din cortexul vizual au declanșat de asemenea. „Au „văzut” ceea ce „visează” hipocampul”, a spus Wilson.

Câini și vise

Faptul că șobolanii pot visa este un bun indiciu că visele sunt caracteristice mamiferelor. De fapt, somnul non-REM apare la toate vertebratele și poate fi găsit chiar și la unele nevertebrate, cum ar fi muștele de fructe. „Astfel, chiar și muștele pot visa într-o formă sau alta”, a spus Wilson.

Motivul pentru care tiparele de unde cerebrale din vis REM și non-REM sunt atât de comune pare să fie legat de rolul lor în învățare și memorie. Somnul îmbunătățește formarea memoriei, iar tulburările de somn pot afecta memoria.

„Somnul adaugă ceva la învățare și la memorie”, a spus Wilson. Tiparele de somn NREM produc probabil o clasificare a activităților din ziua trecută. Somnul REM, pe de altă parte, poate fi un teren de testare pentru ca creierul să învețe ceva într-un mediu sigur, fără consecințe.

„Ideea este că într-un vis, creierul încearcă să găsească scurtături și conexiuni între lucruri pe care poate le-ați învățat, dar pur și simplu nu le-ați pus împreună”, a spus Wilson. „Imaginile ciudate ale somnului REM pot fi o manifestare a acestui proces profund”, a spus el.

Să revenim la câinii noștri. Câinii intră în REM la aproximativ 20 de minute după ce moțenesc și pot fi acolo în 2 sau 3 minute. „Proprietarul observator poate observa cum respirația animalului devine intermitentă”, a spus Coren. La căței și câini mai în vârstă, mușchii se pot zvâcni. La câini, la fel ca la oameni, o parte a trunchiului cerebral numită pons este responsabilă de paralizarea majorității mușchilor în timpul somnului, ceea ce ne împiedică să facem mișcări de vis în timp ce dormim. „Podul este subdezvoltat la căței și s-ar putea să nu mai fie la fel de eficient la câinii mai în vârstă”, a spus Coren, „deci se zvârnește mai mult decât câinii adulți”. (Același lucru se poate spune despre sugari și bătrâni.)

Citeste mai mult:  Interpretarea viselor copil în noroi

Studiile în care partea a creierului responsabilă de paralizia în timpul somnului a fost temporar dezactivată oferă singura privire asupra viselor canine. Când puntea este „deconectată”, câinii încep să-și „reproducă” visele (la oameni, aceasta se numește o tulburare a fazei de somn cu mișcare rapidă a ochilor).

„Am descoperit că câinii visau la faptele lor de câine”, a spus Coren. „Așa că indicatorii se vor poziționa pe pasăre, iar dobermanii îi vor urmări pe tâlhari imaginari. Tiparele de somn la câini par să fie foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor.”

„Din motive încă necunoscute, dimensiunea unui câine poate determina durata viselor lor. Câinii de talie mică au perioade de somn mai frecvente, dar mai scurte, a spus Coren, „în timp ce câinii mai mari au somn mai puțin, dar mai lung.”

Visele câinilor sunt asemănătoare viselor umane în alte privințe. „Câinii probabil au coșmaruri, la fel ca oamenii”, a spus Coren. Au și narcolepsie, o tulburare în care creierul intră brusc într-o stare de somn. Cercetările privind narcolepsia la câini de la Universitatea Stanford au ajutat la înțelegerea biochimiei bolii la oameni.

Dar câinii au evitat probabil o problemă a somnului uman: paralizia somnului. În această stare, conștiința revine înainte ca mușchii să treacă în modul activ, astfel încât persoana este conștientă, dar nu se poate mișca. „Paralizia de somn este adesea rezultatul privării de somn, ceea ce este rar la câini”, a spus Coren. „Dacă este posibil, câinele se întinde și închide ochii”, a spus el.

Câinii visează?

Majoritatea proprietarilor de câini observă adesea că în timp ce dorm, animalele lor de companie pot să tremure, să mârâie, să își miște labele sau să încerce să se apuce de un obiect invizibil. Înseamnă asta că și animalele noastre de companie au capacitatea de a visa?

Oponenții acestei idei notează că o astfel de abilitate se referă la o activitate nervoasă superioară, caracteristică doar oamenilor. Acest lucru este adevărat, dar există și alte circumstanțe. Deoarece creierul câinelui este destul de complex și prezintă aceleași secvențe electrice (somn REM și non-REM) și structură generală ca și creierul uman, este rezonabil să presupunem că și câinii visează.

În timpul somnului, modelele undelor cerebrale ale câinilor sunt similare cu cele ale oamenilor și trec prin aceiași pași de activitate. Aceasta este principala confirmare a faptului că animalele de companie visează la ceva în același mod ca și proprietarii lor. În plus, datele cercetării sugerează că chiar și acele animale ale căror corpuri sunt mai primitive decât caninii visează din când în când. Se știe că majoritatea viselor nocturne sunt direct legate de activitățile în care ai fost angajat în trecutul recent. Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA) au demonstrat că creierul șobolanilor adormiți funcționează într-un mod similar. Deci, dacă în timpul zilei o rozătoare a alergat printr-un labirint complex, cel mai probabil va continua să imite alergarea într-un vis. În timp ce șobolanul era treaz și explora cursa cu obstacole, informații despre acțiunile sale au fost stocate în hipocamp, o regiune a creierului asociată cu formarea și stocarea memoriei. Cercetătorii susțin că dacă comparăm activitatea hipocampului mamiferelor (de exemplu, șobolani și câini sau oameni și pisici), atunci toată lumea va avea aproximativ la fel.

Este posibil să înțelegeți că animalul dvs. de companie visează ceva acasă, fără a apela la intervenții chirurgicale pe creier sau la înregistrările electrice ale indicatorilor săi. Tot ce trebuie să faci este să fii atent și să te uiți la câine atunci când începe să moștenească. După ce animalul adoarme, respirația sa devine treptat mai profundă și mai măsurată. După 20 de minute, începe prima fază de somn, iar starea câinelui se schimbă: animalul de companie inhalează aer neregulat și superficial. Uneori, acest lucru este însoțit de zvâcniri musculare ciudate, iar un proprietar atent va putea observa că ochii câinelui se mișcă și în spatele pleoapelor închise. Se rotesc pentru că în acest moment animalul de companie se uită la „poza” – imagini în forma în care i-au fost amintite cândva în realitate.

În somn, mulți câini copiază comportamentul care le este caracteristic în timpul stării de veghe. Își pot mișca membrele, s-au scâncit și să mârâie, să-și zvâcnească urechile și nasul, să dea din coadă și chiar să latre. În ceea ce privește conținutul său, somnul unui animal de companie este încă semnificativ diferit de cel uman. La câini, visele sunt mai active, dar mai scurte. Acest lucru se datorează unui „complot” mai puțin complex: de obicei, „imaginea” este asociată cu urmărirea, vânătoarea, comunicarea cu alte animale, mâncarea unei mese delicioase sau jocul cu un proprietar iubit. Pe parcursul a câteva ore de odihnă, câinele poate vedea mai multe vise scurte de conținut diferit simultan.

Psihologul de renume mondial Sigmund Freud a considerat visul un fel de „supapă de siguranță” pentru dorințele noastre inconștiente, ceea ce înseamnă că într-un vis ne comportăm adesea într-un mod pe care nu l-am face niciodată în viața reală. Poate că are dreptate, iar când câinii dorm, ei sunt cufundați în fanteziile de bunătăți nelimitate, furând mâncăruri delicioase de pe masa stăpânului și urmărind pisicile vecinului, adică se bucură de împlinirea dorințelor lor secrete (sau evidente?).

Citeste mai mult:  Interpretarea viselor urca scarile

Dar la fel ca oamenii, animalele nu au întotdeauna vise plăcute. Privind un animal de companie adormit, acordați atenție comportamentului acestuia. Dacă câinele se văita plângător, urlă și pocnește din dinți, încearcă să-l trezești cât mai tacticos și mângâie-l pentru a scăpa de sentimentele negative. Nu ar trebui să faceți zgomote puternice, să țipi și să-ți scuturi animalul de companie, va fi suficient să-l spui calm pe nume de mai multe ori și să-l mângâi ușor.

Acest videoclip nu este disponibil.

Vedeți coada

Întoarce-te

  • șterge totul
  • Dezactivează

CÂINI CÂINI VISĂ? CE VISĂ CÂINII NOȘTRI? Ose sau fantome gustoase

Doriți să salvați acest videoclip?

  • plânge

Te plângi de un videoclip?

Vă rugăm să vă conectați pentru a raporta conținut neadecvat.

Ți-a plăcut?

Nu a placut?

Text video

Te-ai întrebat vreodată la ce visează câinii? Aflați din acest videoclip întregul adevăr despre ceea ce văd câinii în visele lor? Oasele sau fantomele delicioase le fac să alerge și să se văicărească.

Abonați-vă în curând! https://www.youtube.com/channel/UC8ZB.

Numele meu este Nika, sunt un teckel vesel și am prieteni Winnie și Stefa.

Pe canalul meu veți găsi videoclipuri amuzante și distractive, glume. concursuri și provocări, sfaturi utile, îngrijire și nutriție, bricolaj, TOP, fapte interesante, hack-uri de viață și, de asemenea, VLOG-uri amuzante! Și asta nu este tot!

Grupul VK https://vk.com/club157313424

VEZI LISTELE DE REDARE DE TOP:

Apreciați videoclipurile mele și adăugați-le la lista dvs. de redare și, dacă vă plac, asigurați-vă că distribuiți videoclipurile mele pe rețelele dvs. de socializare.

DESPRE ROLLER:

Mai recent, știința oficială a susținut că animalele nu visează. Se credea că plăcerea de a visa este disponibilă doar oamenilor, dar când cercetarea somnului a fost luată în serios, a devenit clar că câinii dorm aproape la fel ca noi.

Toți cei care au un câine și-au privit vreodată animalul de companie plângând sau scoțând alte sunete în somn, mustața îi zvâcnește, buzele încep să se miște, uneori fălcile par să mestece ceva, iar limba pare să lingă ceva, tremurând sau tremurând. la labele se mișcă ritmic înfățișând alergarea. Se pare că câinele visează

Mai recent, știința oficială a susținut că animalele nu visează. Se credea că plăcerea de a visa este disponibilă doar oamenilor, dar când cercetarea somnului a fost luată în serios, a devenit clar că câinii dorm aproape la fel ca noi.

Visele oamenilor durează aproximativ 20 de minute, iar câinii mult mai puțin, dar par să viseze la ceea ce au făcut în timp ce erau treji.

Câinii dorm mai mult decât oamenii și, în general, sunt somnitori, dar tiparele lor de somn sunt surprinzător de similare cu oamenii: la fel ca oamenii, câinii au cicluri de veghe de unde lente și somn REM sau somn REM. Nu există vise în timpul somnului non-REM. Când apare somnul REM, vin visele.

Iar diferența dintre om și animale este doar în raportul dintre diferitele faze ale somnului.

Mai mult, visele sunt văzute nu numai de mamifere, ci și de păsări. Durata somnului REM variază în funcție de vârsta animalului, durata de viață și dimensiunea corpului.

Pisicile visează mai rar, iar iepurii au și mai puțin

La ce visează câinii noștri?

Studiile despre somnul animalelor și visele lor au fost efectuate în anii 80 ai secolului trecut de un grup de oameni de știință condus de Dr. Adrian Morrison. Această tehnică de cercetare provoacă acum indignare din partea activiștilor pentru drepturile animalelor, dar cu toate acestea, datorită ei, oamenii de știință au putut afla la ce visează animalele.

Experimentele s-au bazat pe suprimarea puțului (o regiune a creierului responsabilă cu inhibarea activității externe în timpul somnului) la câini.

Cu alte cuvinte, există o zonă mică în creier, așa-numita zonă de „punct albastru”. Această parte a creierului nu permite persoanei adormite să efectueze acțiunile la care visează. Dacă această microregiune este distrusă, atunci cel care doarme începe să efectueze acțiunile pe care le poate decola fără să se trezească. Datorită acestui lucru, pentru a vedea ce văd dormitorii.

Primul animal care a avut această microregiune din creier distrusă printr-o intervenție chirurgicală a fost o pisică. Comportamentul de veghe al pisicii a rămas neschimbat. Apoi pisica a adormit și, în timpul fazei rapide, a început să demonstreze tot ceea ce visa. O toarce adormită s-a plimbat prin cameră, a prins un șoarece sau o jucărie invizibilă și s-a spălat.

Apoi au fost efectuate experimente similare pe reprezentanți ai altor specii de animale.

Câinii cu un puț îndepărtat sau suprimat artificial în timpul somnului REM au efectuat o varietate de acțiuni – s-au mutat, s-au ridicat, au urmărit pe cineva – în timp ce au rămas în stare de somn.

Aceste acțiuni complexe și semnificative depășesc cu mult „contracțiile musculare involuntare”, așa cum mișcările câinilor sunt uneori numite în timpul somnului.

Citeste mai mult:  De ce mâinile amorțesc într-un vis

Și câteva fapte

• câinii de vânătoare sunt mai predispuși decât alte rase să alerge în somn, să prindă pe cineva, să latre sau să se plângă

• câinii mici visează mai des decât câinii mari

• câini de pază și într-un vis deseori mârâie și se repezi la cineva.

Într-un cuvânt, totul este ca cu oamenii – ceea ce trăiesc este ceea ce văd într-un vis.

Dacă în vis câinele tău scoate sunete prea puternice, plângătoare sau deranjante și vrei să-ți trezești prietenul. Dar este mai bine să faci asta nu prin atingere, ci sunându-l de mai multe ori pe nume. #NikaAndFriends #câine #animale

Doar vești interesante

Ce vise au câinii

Dacă vă place să urmăriți animale, cel mai probabil ați văzut deja cum un câine adormit într-un vis își zvâcnește ușor labele, dă din coadă, pufnește și chiar mârâie încet.

Este acest comportament o dovadă indirectă că și prietenii noștri patrupede visează? Și dacă da, ce fel de vise au? La ce folosesc visele pentru câini? Mai mult, ce rost are? Să încercăm să privim așa-numita problemă a „somnambulismului câinelui” din punct de vedere științific.

Faptul este că „bariera lingvistică” încă împiedică comunicarea dintre o persoană și un câine. Din nefericire, patrupedul nu poate privi cererea noastră către psihanalist și-și revarsă sufletul în el, întins cu ochii închiși pe o canapea din piele moale. Cu toate acestea, există mai multe indicii care permit oamenilor de știință să facă paralele și analogii cu alte mamifere.

După cum știți, ciclul somnului uman constă din două faze alternate periodic – REM și non-REM, adică somn rapid și lent. Cele mai vii și memorabile vise ne vizitează de obicei în faza REM, care durează în total 90 până la 120 de minute și reprezintă aproximativ un sfert din somnul total al nopții. Faza REM este caracterizată nu numai de vise mai colorate, ci și de mișcări rapide și intense ale globilor oculari, mișcări ale corpului, un puls accelerat și o frecvență respiratorie crescută. În același timp, faza somnului lent nu este foarte expresivă.

Câinii petrec mult mai mult timp dormind decât stăpânii lor, dar sunt, de asemenea, familiarizați cu faza REM, deoarece prietenii noștri cu patru picioare au o structură de cicluri de somn similară cu cea a oamenilor. Dar peștii și reptilele au fost mai puțin norocoși. Oamenii de știință au motive să creadă că cei din urmă nu visează deloc.

Revista Neuron, dedicată publicațiilor științifice din domeniul biologiei moleculare, citologiei, geneticii, microbiologiei și fiziologiei, a prezentat în 2001 un raport al specialiștilor de la Centrul de Cercetare pentru Neuroscience de la Massachusetts Institute of Technology. Ca parte a studiului, oamenii de știință au reușit să înregistreze activitatea creierului șobolanilor de laborator, atât în ​​timpul somnului, cât și în timpul rătăcirii zilnice prin labirint. S-a dovedit că activitatea creierului unui șobolan de laborator în timpul fazei REM și în timpul îndeplinirii sarcinii anterioare în starea de veghe este practic aceeași. Acest fapt arată că în timpul somnului, șobolanii au „reluat” memoria sarcinii pe care o îndeplineau imediat înainte de somn.

Într-o oarecare măsură, acest lucru este similar cu ceea ce se întâmplă cu creierul uman. Desigur, oamenii gândesc mult mai abstract și creativ decât șobolanii de laborator, iar creierul uman este capabil de realizări incomparabil mai mari, dar visele noastre sunt adesea pur și simplu o reformulare a propriilor impresii despre evenimente, gânduri și experiențe recente. Și dacă un șobolan, o creatură înzestrată cu o inteligență mult mai modestă decât un câine, este capabil să viseze, atunci de ce ar trebui să fie acest lucru inaccesibil unui câine?

„În timpul somnului, oamenii se confruntă cu aceleași situații și probleme care îi îngrijorează în timpul zilei”, a declarat profesorul de la Harvard Medical School și expert în psihologie clinică și evolutivă, Deirdre Barrett, pentru revista săptămânală americană People. „Nu există niciun motiv să credem că, în acest sens, animalele sunt diferite de noi. De regulă, câinii sunt foarte atașați de stăpânii lor, așa că într-un vis, câinele tău cel mai probabil îți vede fața, te miroase, îți oferă mici bucurii sau necazuri cu comportamentul său.

Adesea, stăpânii sunt cei care ocupă un loc central în experiența de viață de zi cu zi a câinilor, deoarece pedeapsa și încurajarea vin de la stăpâni, așa că ei sunt cel mai probabil și personajele principale în visele canine.

Probabil cea mai dificilă întrebare de răspuns este de ce visează câinii? De fapt, oamenii de știință nici măcar nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la somnul uman, ceea ce face și mai greu să tragem concluzii despre prietenii noștri patruped. Un studiu din 2000 a arătat că somnul pare să ajute creierul uman să proceseze și să dea sens gândurilor și experiențelor de zi cu zi, precum și să „sorteze” informațiile primite în timpul zilei. Ar fi logic să presupunem că visele joacă un rol similar la câini și la alte mamifere.